Sumar si evaluare
Internari in spital
- Numarul de pacienti noi internati in spitale cu covid-19 ca o cauza principala a internarii, a cerscut in ultimele saptamani. Deocamdata au fost raportati 135 de pacienti noi in saptamana 44, comparat cu 111 in saptamana 43. Cifrele pentru ultima saptamana se aseapta sa fie ajustate.
- A existat un trend ascendent al internarilor va grupa de varsta peste 65 dde ani in ultimele patru saptamani, cu 73 de pacienti noi internati in saptamana 44, comparat cu 30 in saptamana 41, iar numarul pacientilor din grupa peste 65 de ani este acum la acelasi nivel precm in primavara lui 2021. Deocamada au fost raportati 28 de pacienti noi internati la sectii de terapie intensiva in saptamana 44, fata de 21 in saptamana 43.
Statutul de vaccinare
- Statutul de vaccinare a fost accesibil pentru 120 de pacienti internati cu cauza principala covid-19 in saptamana 44. Dintre acestia 56 (47%) erau nevaccinati iar 61 (51 %) aveau schema de vaccinare completa. Incidenta noilor internari in spitale este substantial mai mare intre nevaccinati in comparatie cu persoanele vaccinate.
- In ultima saptamana incidenta media a crescut in special intre persoanele cu varste peste 75 de ani si la persoane nevaccinate cu varste intre 45 si 64 de ani
- Din 415 persoane cu vaccinare completa internate cu cauza principala de internare covid-19, varsta mediana este de 77 de ani (cvartila inferioara-superioara: 65-84) iar 321 (77%) apartin grupelor de risc cu risc moderat sau mare pentru forme grave de boala covid-19.
Decese
- Numarul saptamanal al deceselor a fost in crestere in ultimele trei saptamani. Deocamdata au fost inregistrate 19 decese asociate cu covid-19 in saptamana 44, fata de 16 decese inregistrate in saptamana 43.
- In saptamana 44, varsta mediana a persoanelor decedate a fost de 86 de ani (cvartila inferioara-superioara: 79-92 ani). Numarul deceselor inregistrate in saptamana 44 este la acelasi nivel ca la inceputul anului 2021.
Numarul infectarilor
- A fost inregistrata o crestere a numarului de cazuri de infectare raportate in ultimele trei saptamani. Deocamdata au fost raportate 9728 de cazuri covid-19 in saptamana 44, o crestere cu 39 % fata de saptamana 43 (6992). Au existat modificari masive in strategia de testare de-a lungul toamnei. Din acest motiv, datele legate de infectari nu pot fi comparate direct de-a lungul timpului.
Incidenta
- Incidenta cazurilor raportate (numar de infectari la 100.000 de locuitori) in saptamana 44 a fost de aproximativ 4 ori mai mare printre persoanele ne-vaccinate in comparatie cu persoanele cu vaccinare completa, cu varste peste 16 ani. Datele nu sunt corectate in ce priveste alti factori, cum ar fi varsta, judetul sau tara de nastere.
Modele matematice
- Modelarea matematica arata ca trendul diseminarii virale a fost in crestere, cu o cifra medie de reproductie stabilita la 10. octombrie, de 1,3 (95% CI 1,0-1,6) cu un model mai nesigur, care nu tine cont de internari, estimam ca cifra de reproductie pentru saptamana trecuta era la 1,1 (95% CI 0,9-1,3). Exista diferente de trend intre judete.
Vaccinare
- Pana la data de 7. noiembrie, 70 % din intreaga populatie, 85 % (peste 16 ani) si 87% (peste 18 ani) era vaccinata cu doua doze de vaccin corona.
- In total 91 % dintre tinerii de 16-17 ani si 72 % dintre tinerii de 12-15 ani sunt vaccinati cu o doza de vaccin.
- In total, 11% dintre toate persoanele cu varsta peste 65 de ani au fost vaccinate cu o doza booster, din care 2,3 % in grupa de varsta 65-74 de ani, 19% in grupa de varsta 75-84 de ani si 32 % pentru grupa de varsta peste 85 de ani.
Epidemia
- Epidemia continua sa creasca in amploare, in special printre copii si tineri nevaccinati, care in mica masura ajung sa dezvolte forme grave de boala.
- Un grad mare de vaccinare contribuie la incetinirea dar nu si la oprirea diseminarii virale intre adulti tineri, persoane de varsta medie si varstnici.
- Cu o diseminare virala mare in societate, virusul ajunge pana la urma la persoanele care au un risc ridicat de dezvoltare a formelor grave de boala si internare, si anume persoanele nevaccinate si varstnicii.
- Este necesar sa amintim tuturor persoanelor nevaccinate ca vaccinarea poate proteja impotriva formelor grave de boala.
- Doza de improspatare (doza booster sau a treia) pentru varstnicii vaccinati ii va proteja, speram, in plus iar municipalitatile trebuie sa prioriteze aceasta vaccinare in urmatoarele saptamani.
Autoritatile municipale
- Municipalitatile trebuie sa contribuie la cresterea respectarii recomdanarilor generale de prevenire a infectiilor in populatie, aici inclusa si recomandarea adresata persoanelor vaccinate si ne-vaccinate de a staa acasa si de a se testa la aparitia simptomelor noi.
- Municipalitatile trebuie sa se ingrijeasca ca locuitorii lor sa aiba acces la auto-teste si sa contribue la o buna informare in legatura cu ce au de facut in cazul unui auto-test pozitiv.
- Municipalitatile si spitalele trebuie sa fie pregatitet pentru o crestere in continuare a diseminarii covid-19 si, in acelasi timp, a numarului altor tipuri de infectii ale cailor respiratorii.
Cateva puncte principale pentru saptamana 44
Pacienti nascuti in Norvegia – pacienti nascuti in afara Norvegiei
- Persoanele nascute in afara Norvegiei au fost supra-reprezentate printre pacientii internati in spitale de-a lungul pandemiei.
- In saptamana 44, 44% dintre pacientii internati in spitale erau nascuti in afara Norvegiei.
- In ultima saptamana a fost inregistrata o scadere a numarului de noi pacienti internati in spital printre persoanele nascute in Norvegia (57 in saptamana 44, 70 in saptamana 43, 44 in saptamana 41).
- Numarul de pacienti internati in spital printre persoanele nascute in afara Norvegiei a crescut in ultimele trei saptamani (44 in saptamana 44, 29 in saptamana 43, 26 in saptamana 41). In ultimele sapte saptamani, 74 % dintre pacientii internati in spital, care nu erau nascuti in Norvegia, erau ne-vaccinati.
Incidenta infectarilor
- Saptamana trecuta a fost inregistrata o crestere a numarului de infectari raportate la toate categoriile de varsta.
- Cele mai multe cazuri de infectare, raportate la numarul populatiei din saptamana 44, au fost observate la grupele de varsta 6-12 ani (525 de cazuri la 100.000) si 13-19 ani (300 la 100.000), si cea mai mare crestere (52 %) la grupa de varsta 6-12 ani.
- Troms si Finnmark au cele mai multe infectari raportate la 100.000 de locuitori pentru saptamana 43 si 44 comasat (637 la 100.000), urmate de Oslo (471) si Trøndelag (446).
- Saptamana trecuta a existat o crestere a numarului de infectari raportate in toate judetele, in special in Trøndelag si Troms si Finnmark.
Focare de infectie in institutii sanitare
- Numarul focarelor de infectie depistate in institutii sanitare a crescut in ultimele saptamani iar in saptamana 44 au fost 15 astfel de raportari.
- Amploarea si gradul de gravitate a celor mai multe din aceste focare sunt mai mci decat inainte de vaccinare, dar exista unele exceptii.
- In plus, in saptamana 44 au fost raportate 34 de focare de infectie in afara institutiilor sanitare.
- Focarele de infectie au fost raportate din 20 de municipalitati diferite si cea mai mare parte din ele era legata de gradinite/invatamant primar (21).
- A existat si o crestere a numarului de focare de infectie legate de gradinite/invatamant primar in comparatie cu saptamana 43 (10 focare).
Variantele de virus
- Exista o diversitate mara intre virusurile delta aflate in circulatie, care provoaca focare de infectie in Norvegia. Multe dntre aceste variante au modificari care anterior au demonstrat ca au o influenta asupra sistemului imunitar si asupra gradului de contagiozitate.
- Pana acum nu vedem o prevalenta mai mare a sub-grupei Delta AY.4.2 (care este presupusa a prelua dominanta dupa varianta delta in Marea Britanei), dar inca nu sunt finalizate toate analizele.
- Vedem posibile semne de diseminare a unei variante delta cu o mutatie care are potential de a fi importanta – o mutatie care poate influenta imunitatea, S: E484Q, in zona Viken.
Alte boli ale cailor respiratorii
- Prevalenta simptomelor cailor respiratorii in populatie, in saptamana 44, este in continuare in crestere. Consultatiile medicale pentru infectii acute ale cailor respiratorii s-au stabilizat la acelasi nivel ridicat precum in saptamana anterioara.
- Influenza nu este in diseminare in Norvegia si sunt depistate doar cazuri sporadice.
- Focarul de infectie cu virus RS in Norvegia este inca intr-o crestere puternica iar numarul de probe pozitive pare sa ramana la un nivel ridicat.
- Numarul de teste pozitive este in crestere iar spitalele raporteaza cresteri ale numarului de internari.
- Pe langa virusul RS, virusul de para-influenza si virusurile rino, sunt cele care au cea mai mare prevalenta dintre agenti patogeni care sunt monitorizati de FHI saptamanal.
(raport saptamanal pentru influenza si alte boli infectioase ale cailor respiratorii, Influensasensongen in Norge 2020-2021, Ukesrapporter – FHI)
Grafice







sursa: Raportul covid-19 FHI pentru saptamana 44.

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator