Media Sănătate Știri

FHI se asteapta ca persoanele imunizate, bolnave de covid-19, sa fie la fel de contagioase precum cele nevaccinate

Scris de Daniel Solheim

Datorita faptului ca vaccinurile mARN nu sunt efective 100%, nici impotriva tulpinei delta, care domina acum, si persoanele imunizate pot sa se imbolnaveasca si sa fie contagioase (sa raspandeasca virusul).

Pentru tulpina alfa a virusului corona, studiile arata ca vaccinurile din programul norvegian de vaccinare sunt efective in proportie de 95 la suta.

Pentru tulpina delta, caree acum domina in Norvegia, FHI evalueaza efectivitatea vaccinurilor la aproximativ 90 %.

Drept urmare, mai multe persoane imunizate se vor imbolnavi. Iar cand o persoana imunizata ajunge sa dezvolte covid-19, este de asteptat ca persoana respectiva sa fie la fel de contagioasa precum o persoana nevaccinata, bolnava cu covid-19.

– Daca totusi, ca persoana imunizata, ajungi sa te imbolnavesti, te afli printre cei 10 la suta care nu au o protectie completa din partea vaccinului, si atunci nu este surpinzator ca poti fi la fel de contagios ca o persoana nevaccinata, bolnava de covid-19, spune directorul pentru preventia infectiilor, Geir Bukholm de la FHI in dialog cu VG.

Astfel:

– Trebuie sa ne asteptam ca procentul persoanelor imunizate care vor fi internate cu covid in spitalele norvegiene va creste, acum cand si acoperirea cu vaccin in populatie creste. Asta nu pentru ca vaccinurile nu ar fi efective ci tocmai pentru ca acoperirea cu vaccin a ajuns atat de mare in Norvegia, spune el.

Geir Bukholm, FHI.

– Daca am fi vaccinat 100 % din populatia norvegiana, atunci 100 % din pacientii internati in spital cu covid-19 ar fi imunizati, continua el.

Aceasta clarificare vine in urma faptului ca mai multe medii de presa americane – si de asemenea si VG- au scris despre faptul ca persoanele imunizate pot disemina virusul intr-o masura la fel de mare precum persoanele nevaccinate.

Lucrul corect este un fapt: si persoanele imunizate se pot imbolnavi si pot, drept urmare, sa fie contagioase.

– Nu este un rezultat neasteptat ca autunci cand ajungi sa te imbolnavesti, diseminarea virala sa fie mare, dar in continuare este asa ca persoanele imunizate sunt in proportie de 90 la suta protejate de a se imbolnavi cu tulpina Delta, spune el.

Persoanele vaccinate trebuie sa stea acasa in cazul in care au simptome

Guunveig Grødeland face cercetari in imunologie si dezvoltarea vaccinurilor la Institutul de Imunologie al Universitatii din Oslo.

Ea spune ca tulpina delta poate declansa mai multe infectii prin penetrare petru persoanele vaccinate, cu alte cuvinte, virusul penetreaza sistemul de aparare, altfel decat tulpinile anterioare.

– Se comporta putin altfel, de aceea anticorpii au un efect redus. Vaccinul este insa foarte efectiv si va proteja pe cei mai multi impotriva bolii si a formelor grave de boala, dar la unii va reusi sa treaca de bariera, spune Grødeland.

– Inseamna ca mai multi imunizati vor putea disemina virusul mai departe?

– Depinde. Daca persoanele imunizate care au simptome stau acasa, nu va fi neaparat o problema mai mare.

Grødeland explica de ce si persoanele imunizate se pot imbolnavi:

– Cand virusul a suportat modificari, precum tulpina delta, capacitatea anticorpilor de a neutraliza virusul va fi ceva mai slaba. De aceea, in unele cazuri virusul va reusi sa penetreze sistemul imunitar si sa produca boala in ciuda faptului ca persoana este vaccinata.

– Daca se intampla acest lucru, vor avea alte tipuri de reactii ale sistemului imunitar care dau o stare de boala mai scurta si mai blanda. Cand virusul reuseste sa patrunda in sistemul imunitar, atunci persoana va putea sa disemineze virusul mai departe si sa infecteze si pe altii.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu