Un nou focar de infectie in metropola australiana Sydney pune presiune pe autoritati. Parti din oras au fost deja inchise. Doar trei la suta din populatia tarii este imunizata.
– Asta este, totusi, cea mai inspaimantatoare perioada prin care a trecut New South Wales de la inceputul pandemiei incoace, spune ministrul statului, Galdys Berejklian, despre focarul de infectie din metropola Sydney.
Acolo au fost inregistrate vineri 22 de cazuri noi, in timp ce, cu o zi in urma au fost depistate 11. In total, au fost inregistrate 71 de cazuri de miercurea din saptamana trecuta.
La scala norvegiana, cifrele de infectie par mic, dar in Australia sunt suficient de mari pentru a crea panica. Australia a reusit, in mare masura, sa tina virusul corona la distanta prin masuri foarte severe de intrare in tara si prin carantina hoteliera obligatorie pentru toti calatorii.
Sistemul nu a fost, totusi, etans, iar de data asta, infectia cu tulpina Delta a virusului s-a raspandit mai departe de la un sofer care transporta personalul de cabina si pilotii spre si de la aeroportul international din Sydney.
Cifre ale OMS din 62 de tari arata ca tulpina Delta este mult mai contagioasa decat alte variante descoperite, cu o sansa dubla de a fi transmisa mai departe in comparatie cu alte variante descoperite.
Vineri, autoritatile au decis sa inchida pentru o saptamana, patru districte locale din oras, printre altele si centrul orasului.
– Daca locuiesti sau lucrezi in aceste patru zone, nu poti parasi domiciliul decat daca este o necesitate. Asta pentru ca sa nu pierdem firul parcursului infectiei, spune ministrul statului, Berejiklian, intr-o conferinta de presa vineri dimineata.
Autoritatile sunt criticate din cauza vaccinului: – Foarte prost
Noul focar de infectie a provocat discutii despre programul de vaccinare din Australia, in contextul unui focar de infectie asemanator in orasul Melbourne la inceputul lui iunie.
Pentru ca, in timpul pandemiei lumea se uita cu invidie la libertatea de a trai in conditii normale a cetatenilor australieni, Australia in sine este in urma mai multor tari din UE in ce priveste vaccinarea.
Doar trei la suta dintre australieni sunt acum imunizati, in timp ce 23 la suta au primit o doza de vaccin, conform unei statistici realizate de publicatia Sydney Morning Herald. Tinta este ca toti sa primeasca oferta de a se vaccina pana la sfarsitul anului.

– Asta era de asteptat. Australia a facut o treaba foarte buna in ce priveste controlul pandemiei, dar au reusit cu adevarat sa nu se descurce cu vaccinarea. Ar fi trebuit sa fi vaccinat intre 45 si 50 la suta din populatie pana acum, si asta era si planul. Acum insa sunt mai putin de patru la suta, spune epidemiologul Abrar Chugtai, de la Universitatea din New South Wales, in dialog cu VG.
Expertul in prevenirea infectiilor s-a specializat, printre altele, in folosirea mastii de protectie in vederea prevenirii diseminarii bolilor infectioase si are experienta de la OMS.
– Multi academicieni si experti in sanatate au avertizat autoritatile si au spus ca vor aparea noi focare de infectie atata vreme cat populatia nu este vaccinata. Da, sistemul de carantina este foarte bun, dar nu este solutia, vaccinul este solutia, mai adauga el.
– Ceva a mers foarte, foarte prost
In primul rand au fost ingrijorarile legate de vaccinul AstraZeneca, lucrul care a pus bete in roate pentru autoritati: Australia isi pusese sperantele in acest vaccin, dar dupa ce au fost descoperite cazurile de cheaguri de sange si in Australia, acesta a fost folosit doar pentru persoane peste 50 de ani, inainte ca limita de varsta sa fie ridicata la 60 de ani. Multi dintre cei carora li s-a oferit vaccinul, au refuzat, titreaza publicatia australiana Guardian.
– Autoritatile au mizat in totalitate pe o singura care, dar ceva a mers foarte, foarte prost, spune Chugtai despre vaccinul care a fost scos din programul norvegian de vaccinare.
El considera ca autoritatile australiene nu ar fi trebuit sa renunte atat de usor la AstraZeneca. Dar intr-o tara ca Australia, cu putine cazuri de infectie, internari si decese, este greu sa ii convingi pe oameni sa accepte ceva pe care ei il percep ca un posibil risc.
Australia i inceput, de asemenea, si vaccinarea cu Pfizer, si toate persoanele intre 40 si 49 de ani pot sa se inregistreze. Livrarile de cantitati mari cu acest vaccin nu vor ajunge, insa, in Australia decat in semestrul al treilea si al patrulea al anului.
– Autoritaile au prezentat vaccinarea mai mult ca o cursa de maraton, decat una de sprint, dar realitatea este inversa, ar trebui sa se faca repede. Eu cred ca sentimentul ca situatia este urgenta, este mai mare acum, in urma acestor focare de infectie, spune Chugtai, care precizeaza ca nu doar autoritatile australiene pot fi invinuite de problemele de livrare si intarzieri aparute.
– Cu toate acestea, consider ca situatia ar fi putu fi gestionata altfel. Daca oamenii nu sunt vaccinati, vom continua sa vedem noi focare de infectie cu posibile inchideri ale unor parti din societate, mai adauga el.
sursa: VG.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator