Media Știri UDI

Guvernul doreste sa prelungeasca reglementarea carantinei hoteliere pana in noiembrie

Scris de Daniel Solheim

Guvernul doreste sa aloce bani pentru a putea mentine controlul sever la granitele Norvegiei pana in 10 noiembrie, daca acest lucru va deveni necesar.

– Guvernul va mentine un control sever la granite pana in 10. noiembrie 2021. Guvernul va mentine, de asemenea, reglementarea carantinei hoteliere la intrare in Norvegia si pregatirea de urgenta la centrul de apeluri pentru inregistrarea intrarii in Norvegia pentru aceeasi perioada, anunta guvernul intr-un comunicat de presa in legatura cu revizuirea bugetului national.

Guvernul propune in rectificarea bugetara aprobarea a 1.154 milioane de coroane pentru Directia pentru siguranta si pregatire de urgenta (DSB) care are responsabilitatea de a administra reglementarea carantinei hoteliere. In timp ce municipalitatile se ocupa de mentinerea in functiune a hotelurilor de carantina, ele pot cere rambursarea cheltuielilor de la DSB.

O unealta necesara

In comunicatul de presa se precizeaza mai departe ca asta inseamna ca reglementarea carantinei hoteliere va putea fi prelungita pana la data de 10. noiembrie, daca va fi necesar.

– Reglementarea carantinei hoterliere s-a dovedit a fi o unealta strict necesara pentru a limita importul de infectie intr-o masura cat mai mare. Propunerea noastra este menita pentru a avea o acoperire, din punct de vedere al bugetului, pentru a putea mentine reglementarea, a afirmat ministrul justitiei, Monica Mæland, in comunicatul de presa.

Consilierul in materie de comunicari, Linda Hafstad, de la Ministerul de Justitie, scrie intr-un email adresat VG ca ceea ce face guvernul in acest caz, este sa asigure conditiile pentru ca aceste reglementari sa poata fi continuate.

– Masurile restrictive vor putea fi inlaturate mai devreme, in cazul in care situatia diseminarii virale permite acest lucru, a scris ea mai departe.

– O sarcina enorma

Municipalitatea Ullensaker, in perimetrul careia se afla Aeroportul Oslo Gardermoen, are aproximativ 1700 de camere pentru carantina hoteliera si, de la introducerea regelementarilor, a obtinut o buna experienta in intretinerea hotelurilor de carantina. Primarul Eyvind Jørgensen Schumacher nu este surprins de faptul ca guvernul doreste sa prelungeasca reglementarea carantinei hoteliere.

O mare responsabilitate: primarul Eyvind Jørgensen Schumacher din municipalitatea Ullensaker. Foto: Helge Mikalsen, VG.

– Vedem cat de rapid se poate schimba situatia infectiilor si va fi nevoie de aceste reglementari inca o buna perioada de vreme. Eu cred ca, in orice caz, este important sa se faca planuri in legatura cu asta. Eu sunt de acord ca exista o nevoie pentru asta, spune Schumacher fata de VG.

In Ullensaker au vazut ca procentul persoanelor care sunt infectate in strainatate a scazut de la aproximativ 35 % la intre zero si trei la suta dupa implementarea reglementarilor. Asta este un semn ca aceste reglementari functioneaza, crede primarul.

Dar Schumacher se gandeste in acelasi timp a aceasta stire inseamna ca municipalitatii i se va incredinta o sarcina extrem de mare:

– In continuare vom avea o responsabilitate mare, in ce ne priveste, si ma intreb cum va fi in vara, cu mult mai multe persoane care vor calatori.

El subliniaza ca intretinerea unui hotel de carantina nu se limiteaza doar la a pune la dispozitie o camera de hotel.

– Unii nu au haine, altii nu au medicamente. Si nu toti vor sa stea acolo (in carantina). Este o munca intensa cu procesarea persoanelor care considera ca au motive bune ca sa nu stea in carantina, deci este o sarcina de munca enorma, spune primarul.

El subliniaza ca municipalitatea are un dialog bun cu guvernatorul comitatului si cu alte municipalitati in asa fel inca sa evite situatia de a nu avea capacitate fizica de a lua in primire oaspetii care stau la hoterurile de carantina.

Activitatea calatoriilor va creste, crede guvernul

Ministerul de Justitie prezice ca atat pasaportul de vaccin cat si acoperirea prin vaccinare a unei parti mai mari din populatie va face ca numarul de calatori sa creasca la vara. De aceea, guvernul crede ca este nevoie ca si Armaa sa sustina politia in ce priveste controlul granitelor.

De aceea, guvernul propune cresterea fondurilor pentru politie cu 136 de milioane de coroane pentru a acoperi cheltuielie Armatei in legatura cu sprijinul acesteia acordat politiei.

Guvernul va aloca mai multe fonduri pentru centrul de apeluri, cel care apeleaza persoanele care intra in Norvegia si lucreaza cu sistemul de inregistrare a intrarilor in tara.

Sursa: VG

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu