Media

Guvernul elimina multe din masurile de preventie si control pentru corona

Scris de Daniel Solheim

Comunicat de presa | Data: 01.02.2022 | Nr. 13/22

Oamenii nu se mai imbolnavesc atat de grav din cauza acestei variante a virusului care predomina acum, iar vaccinul ne ofera o protectie buna. De aceea, guvernul elimina multe idin masurile conrona.

Modificarile intra in vigoare de azi, marti, 1.02.2022, orele 23.00.

– Varianta de virus pe care o avem acum provoaca forme mai putin grave de boala decat variantele anterioare. Chiar daca multi sunt infectati, mai putine persoane sunt internate in spital. Sunem bine protejati de vaccinuri. Asta face ca acum sa putem relaxa foarte multe din restrictii, chiar daca numarul infectarilor creste rapid, spune prim-ministrul Jonas Gahr Støre.

In acelasi timp, guvernul pastreaza cateva din masuri pentru inca o perioada, printre altele recomandarea privind mentinerea distantei de 1 metru si cerinta de a folosi masca de protectie in situatiile in care mentinerea distantei este dificila.

– Perioada care urmeaza va fi una provocatoare. Foarte multi dintre noi vor fi infectati. FHI estimeaza ca un numar intre trei si patru milioane de persoane pot fi infectate cu omicron inainte de vara, si trebuie sa facem planuri care sa ia in considerare absente pe motiv de boala in proportie de pana la 20 %. De aceea vom mentine cateva masuri, pentru a evita ca prea multe persoane sa se imbolnaveasca si sa lipseasca de la munca concomitent, spune Støre.

Decizia se bazeaza pe recomandarile de specialitate din partea Directiei de Sanatate si a FHI care recomanda eliminarea multora dintre masuri. Dupa o evaluare de ansamblu, guvernul a hotarat ca sa relaxeze unele masuri in plus fata de cele recomandate de autoritatile de sanatate.

– Trebuie sa ne asteptam la o crestere a infectarilor ca urmare a relaxarii restrictiilor. Parerea noastra este, totusi, ca masuri restrictive care afecteaza populatia si viata afacerilor nu sunt rezonabile, avand in vedere ca situatia infectiilor in acest moment are o sarcina redusa asupra serviciilor sanitare si un control bun asupra absentelor pe motiv de boala, spune Støre.

Guvernul isi propune sa elimine si ultimele restrictii pana in data de 17. februarie daca situatia va fi asa cum ne-o inchipui,. In caz de nevoie, municipalitatile pot aprecia pe cont propriu impunerea de masuri locale.

Guvernul nu doreste sa faca mai multe diferente intre vaccinati si ne-vaccinati in masurile de preventie si control care vor fi in vigoare pe teritoriul Norvegiei.

In cazul in care, mai tarziu, va fi nevoie de masuri mai restrictive, poate fi de actualitate utilizarea certificatului corona pentru accesul la evenimente si il locatii de servire.

– Avem o acoperire foarte mare cu vaccinare in Norvegia. Acum, cand eliminam multe din restrictii, printr altele restrictia privind servirea alcoolului, cerinta de a servi la masa si limitarea numarului de persoane la evenimente, folosul introducerii unor restrictii proprii, mai severe, pentru persoanele ne-vaccinate, ar fi limitat. Noi consideram ca nu este rezonabila introducerea certificatului corona pe uzul sau pe teritoriul tarii in acest moment, spune Kjerkol.

Ea subliniaza ca ne-vaccinatii si cei care sunt expusi la riscuri mari in cazul infectarii, trebuie sa fie prudenti si sa evite adunari mari si intruiri in locatii de servire unde, din experienta, este greu de mentinut distanta.

Se introduc exceptii de la reglementarile de testare inainte de a calatori spre Svalbard pentru cei cu rezidenta pe Svalbard si persoanele cu vaccinare completa sau care au trecut prin boala covid-19. Toate persoanele care ajung pe Svalbard se vor testa in curs de 24 de ore de la sosire.

Numarul infectarilor corona este in crestere

– Multi vor fi infectati in saptamanile care vin si trebuie sa ne pregatim pentru asta. Dar acum suntem in stare sa gestionam cresterea numarului de infectari. Acum este timpul sa ne resetam si sa incepem sa traim mai aproape de ceea ce cunoastem ca fiind normal. Aproape doi ani la rand am auzit ca trebuie sa ne fie frica de corona, de-aici incolo vom trai cu virusul. Ne pregatim sa eliminam restrictiile in totalitate pana in data de 17. februarie, daca situatia nu se va dezvolta intr-un mod cu totul diferit de ceea ce vedem azi, spune ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol.

Si numarul internarilor in spital va creste deoarece foarte multi vor fi infectati, dar riscul de spitalizare este mult mai scazut acum, comparat cu situatia anterioara in pandemie. Pacientii sunt mult mai putin timp in spital si tot mai putini au nevoie de terapie intensiva.

Kjerkol evidentiaza ca guvernul a implementat o serie de masuri care vor contribui la mentinerea scazuta a sarcinii asupra sistemului sanitar si de ingrijire, cum ar fi eliminarea carantinei de infectie, modificarea recomandarilor privind testarea si un pachet propriu de masuri pentur serviciile sanitare.

Directia de sanatate raporteaza ca trendul national in crestere puternica al infectarilor, pana acum poate fi gestionat de serviciile sanitare si de ingrijire ale municipalitatilor. Mai multe municipalitati (250) au acum un ansamblu de resurse si planuri de capacitate de reactie pentru cresterea capacitatii serviciilor in cazul unor valuri mai mari de infectii. Riscul de suprasolicitare a spitalelor este acum scazut.

– Cand virusul este atat de contagios si numarul de infectari atat de ridicat, vom avea cazuri de infectie si in centrele pentru varstnici si in cele pentru ingrijire. Nu vom putea evita ca unii sa ajunga sa dezvolte complicatii grave, dar, este momentul sa tratam virusul mai mult ca pe o influenza de sezon. Pandemia va provoca si in continuare atat internari cat si decese a spus Kjerkol.

In cazul in care sarcina pe serviciile de sanatate si ingrijire va fi prea mare, vor putea fi introduse masuri mai severe de preventie si control.

Mai multe relaxari in strategia TISK (testing, isolering, smittesporing og karantene)

Recomandarea testarii regulate in gradinite, scoli si in sectorul de invatamant a incetat deja. In cazul in care este nevoie la nivel local, municipalitatile cu capacitate suficienta de testare vor face accesibile testele in scoli, universitati, etc. Asta pentru a face testele mai accesibile pentru persoanele care dezvolta simptome.

Ccarrantina de infectie se elimina pentru toti, dar membrilor de familie si persoanelor echivalent de apropiate li se recomanda sa se testeze. Ceilalti contacti apropiati care nu au simptome, nu trebuie sa se testeze, daar trebuie sa fie mai atenti in cazul aparitiei simptomelor.

Copiii la varsta scolii primare sau mai tineri vor fi testati doar daca au simptome, chiar daca exista infectie in gospodarie. Mai multe detalii la „Testare, carantina si izolare” mai jos.

Ancheta epidemiologica este, in mare parte, plasata in responsabilitatea fiecaruia, dar municipalitatea poate asista la nevoie. Noi indemnam avertizarea contactilor apropiati cunoscuti in cazul in care se depisteaza infectie, astfel incat acestia sa poata fi si mai atenti la aparitia simptomelor.

Cu noile reglementari TISK, cererea de inregistrate a oaspetilor/participantilor la evenimente sau locatii de servire se elimina. FHI arata ca utilizarea aplicatiei SMITTESTOPP poate acoperi nevoia de avertizare a celorlati participanti la un eveniment.

Timpul de izolare se prescurteaza de la 6 la 4 zile. Modificarea timpului de izolare este valabila si pentru persoanele care azi se afla in izolare. Persoanele infectate, care au simptome, trebuie sa fie fara febra minim 24 de ore inainte ca sa poata iesi din izolare. Guvernul evalueaza continuu cerinta izolarii.

Cheltuielile legate de testare in legatura cu calatoriile in strainatate vor fi suportate de cel care calatoreste. Municipalitatea poate, in cazul in care are capacitate, sa ofere testare in vederea calatoriei in strainatate, pentru care plateste cel care urmeaza sa calatoreasca.


MASURILE NATIONALE
Recomandari generale
  • practica o iginea buna a mainilor si a tusei
  • vaccineaza-te
  • stai acasa in daca esti bolnav
  • testeaza-te pentru covid-19 in cazul aparitiei simptomelor cailor respiratorii
Distantare si contact social

Se recomanda mentinerea distantei de 1 metru fata da alte persoane decat membrii gospodariei proprii si persoanele echivalent de apropiate. Vezi unele exceptii de la aceasta recomandare/regula la punctele Invatamantul superior si Intruniri si activitati sportive si de timp liber organizate.

  • Recomandarea distantei de 1 metru nu este valabila pentru copii in gradinite si scoli primare
  • recomandarea privind distanta nu este valabila pentru adulti care lucreaza cu copii, tineri si grupe de risc
  • persoanele cu risc de dezvoltare a formelor grave de boala si adultii nevaccinati ar trebui sa se protejeze, dar nu sa se izoleze. Contactul social este important.
  • persoanele cu risc de dezvoltare a formelor grave de boala si adultii nevaccinati ar trebui sa fie in special atenti la evitarea adunarilor si intrunirilor in locatii de servire unde, din experienta, este dificil de mentinut distanta, precum si calatoriile ne-esentiale in zone cu diseminare virala mare.
  • nu mai este recomandata vreo limitare a numarului de oaspeti in spatiul locativ privat
  • se recomanda o buna ventilatie / aerisire in situatiile in care sunt adunate mai multa vreme persoane care nu fac parte din aceeasi gospodarie sau care nu sunt echivalent de apropiate.
Masca de protectie
  • se impune purtarea mastii de protectie in situatiile in care nu este posibila mentinerea distantei de minim 1 metru in magazine, centre comerciale, locatii de servire, taxi si in spatiile inchise ale statiilor/garilor. Cerinta ese valabila si pentru angajati, cu exceptia situatiilor in care sunt utilizate bariere fizice.
  • nu se impune purtarea mastii de protecie in timp ce esti asezat la masa intr-o locatie de servire sau la un eveniment la care este asezat pe un scaun fixat, prestabilit.
Activitati organizate sportive si de timp liber
  • activitati sportive si de timp liber organizate pot decuge normal, atat in spatii inchise cat si in spatii deschise pentru toate categoriile de varsta, cu contact in situatiile cand acesta este necesar.
  • sportul de performanta poate fi desfasurat in conditii normale
Gradinite, scoli si SFO
  • cerinta de desfasurare a activitatii cu respctarea normelor de specialitate de protectie si control. Pentru gradinite, scoli si invatamantul pentru adulti, asta inseamna cerinta de a desfasura activitatea la nivelul verde de masuri conform modelului semafor.
  • recomandarile nationale pentru nivelul masurilor in gradinite, scoli si invatamantul pentru adulti, se elimina.
  • recomandare testarii regulate se elimina
Invatamantul superior
  • cerinta de desfasurare a activitatii cu respectarea normerlor de specialitate de protectie si control
  • se recomanda sa se urmareasca prezenta fizica la cursuri. Se ofera posibilitatea ca studentii sa aiba o viata normalizata de studii si un anturaj studentesc bun in masura posibilitatilor oferite de recomandarile in vigoare.
  • se pot face exceptii de la recomandarea mentinerii distantei de 1 metru cand este vorba de cursuri
  • recomandarea privind testarea regulata se elimina
Viata muncii
  • recomandare mentinerii distantei de 1 metru
  • angajatorilor li se recomanda sa aprecieze pe cont propriu in ce masura munca de la domiciliua este o masura corecta la fiecare loc de munca. Intr-o astfel de evaluare se va lua in considerare, printre altele, probabilitatea de a se infecta la locul de munca si vulnerabilitatea fata de un numar mare de absente de boala.
  • trebuie sa se aiba in vedere ca angajatii sa poata mentine distanta
  • recomandarea privind masca de protectie atunci cand mentinerea distantei nu este posibila, cu exceptia situatiilor in care sunt utilizate bariere fizice (paravane sau altele)
  • munca la domiciliu si masca de protectie nu sunt valabile pentru serviciile in care acestea constituie o piedica pentru angajati in desfasurarea si efectuarea sarcinilor impuse de lege in munca cu grupurile vulnerabile, copii si tineri.
Evenimente si intruniri
  • nu mai exista limitari ale numarului de oaspeti la evenimentele private

Evenimente publice

  • se elimina limitarea numarului de participanti
  • se mentine cerinta desfasurarii activitatii conform normelor de specialitate privind masurile de preventie si control
  • cerinta fata de organizator, ca acesta sa se informeze de standardele de relevanta pentru protectie si control si sa le respecte
  • organizatorul se va ingriji ca toti cei care sunt prezenti la evenimente sa poata mentine cel putin 1 metru distanta fata de alte persoane care nu fac parte din gospodaria proprie sau persoane echivalent de apropiate. Se fac exceptii de la aceasta cerinta atunci cand publicul este asezat pe scaune fixate, rezervate. Asta face posibila ocuparea tuturor locurilor intr-o sala in care publicul este asezat pe scaune rezervate. Organizatorul va facilita mentinerea distantei in restul localului sau a perimetrului in care se desfasoara evenimentul . Exista si exceptii in ce priveste obligatia facilitarii distantei de 1 metru pentru unele grupe, cum ar fi participantii al evenimente culturale sau sportive, participantii la cursuri sau ce care sunt in aceeasi cohorta in gradinita sau la scoala primara.
  • organizatorul care are planuri pentru public peste 200 de persoane trebuie sa elaboreze un plan scris in legatura cu respectarea normelor de specialiate pentru preventie si control si cum acestea vor ifi respectate in locatia in care se va desfasura evenimentul. Organizatorul trebuie sa prezinte si sa motiveze eventuale devieri de la masurile de preventie si control prezentate in standardul reevant privind masurile de preventie.
Locatii de servire
  • cerinta opririi servirii cu alcool la orele 23.000 si a servirii la masa, se elimina.
  • localul de servire va facilita mentinerea distantei de 1 metru fata de alte persoane decat cele din propria gospodarie sau echivalent de apropiate.
  • locatiile de servire nu vor desfasura evenimente sau activitati care in mod normal implica o distanta mai mica intre clienti decat 1 metru, de exmplu dansul.
  • cerinta inregistrarii oaspetilor se elimina.
Testare, carantina si izolare
  • persoanele infectate cu virusul corona se vor izola timp de 4 zile. Persoanele infectate care dezvolta simptome, trebuie, in plus, sa fie fara febra in ultimel 24 de ore, fara utilizarea de medicamente care reduc febra. Aceasta masura este valabila pentru toate variantele virusului. Noile reguli in ce priveste timpul de izolare sunt valabile si pentru persoanele care deja se afla in izolare la intrarea in vigoare a noilor reglementari.
  • carantina prevazuta de reglementari (obligatorie) se elimina si pentru contactii apropiati care sunt membrii ale aceleiasi gospodarii sau echivalent de apropiate cu persoana infectata.
  • membrilor gospodariei si persoanelor echivalent de apropiate li se recomanda sa se testeze zilnic, timp de cinci zile dupa ultimul contact apropiat cu persoana infectata
  • persoane care nu pot evita contactul apropiat cu persoana infectata in perioada de izolare, trebuie de asemenea, sa se testeze zilnic timp de cinci zile dupa ce izolarea este inchiata, in total noua zile.
  • testul poate fi un auto-test, dar poate fi facut si test antigen rapid sau PCR, efectuat de personal sanitar.
  • pe langa acestea, se recomanda testarea doar persoanelor care prezinta simtome. Ceilorlalti contacti apropiati fara simptome, nu li se recomanda testarea, dar sa fie atenti la aparitia posibilelor simptome.
  • copiii de scoala primara sau mai tineri se vor testa doar in cazul aparitiei simptomelor. Acest lucru este valabil si in cazul in care este depistata infectare in gospoadaria in care acestia locuiesc.
  • se recomanda ca membrii gospodariei si persoanele echivalent de apropiate ale unei persoane confirmate infectate sa foloseasca masca de protectie in spatii inchise in locuri publice si sa evite aglomeratii si evenimente timp de 10 zile dupa contactul apropiat . In plus, sa urmareasca simptomele in timpul intregii perioade de testare. In cazul aparitiei simptomelor vor ramane acasa si se vor testa.
  • se elimina recomandarea testarii regulate in gradinite, scoli si invatamantul superior.
  • in caz de nevoie, municipalitatile care au suficienta capacitate de testare, pot face teste accesibile in scoli, universitati, etc. Asta pentru a face testele mai accesibile pentru persoane care au simptome.
Ancheta epidemiologica
  • persoana infectata se ocupa singura de informarea contactilor apropiati in cazul unui test pozitiv, dar municipalitatea poate asista in caz de nevoie
  • municipalitatile sunt rugate sa ia in uz sisteme de auto-inregistrare a auto-testelor, prin care fiecare sa poata sa inregistreze un auto-test pozitiv.
  • persoanelor infectate li se recomanda sa inregistreze testul pozitiv in aplicatia Smittestopp.
Intrarea in Norvegia – sosirea in Norvegia
  • toate persoanele care intra in Norvegia trebuie sa se inregistreze INAINTE de sosirea in Norvegia, acest lucru este valabil si pentru cetatenii norvegieni (pe www.reg.entrynorway.no)
  • cerinta testului negativ facut INAINTE de intrarea in Norvegia pentru persoanele care nu pot face dovada schemei complete de vaccinare sau a trecerii prin boala covid-19
  • cerinta de testare la granita se elimina.

sursa: Guvernul Norvegiei

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu