Media

Guvernul mentine masurile corona in municipalitati si continua masurile la intrare in Norvegia

Scris de Daniel Solheim

Guvernul Norvegiei| Data: 28.10.2021 | Ministerul sanatatii

Guvernul a decis mentinerea masurilor reduse de TISK (Testing, Isolasjon, Smittesporing, Karantene – Testare, Isolare, Ancheta epidemiologica, Carantina) si sa continue reglementarile actuale in ce priveste intrarea in Norvegia.

– Dorim sa monitorizam situatia si de aceea sa mentinem masuri care conform planului ar fi trebuit sa fie evaluate acum in vederea eliminarii lor. Incidenta infectarilor si numarul de internari in spitale este in crestere in multe tari. Vedem, de asemenea ca cifrele de infectare cresc intr-o anumita masura si in Norvegia si de aceea nu dorim sa relaxam masurile si mai mult, ci sa evaluam continuu situatia. In special urmarim internarile in spital si situatia din sectorul sanitar si de ingrijire, spune ministrul sanatatii Ingvild Kjerkol.

Directia de Sanatate si FHI recomanda ca cerinta in cazul persoanelor care au fost testate pozitiv cu ciorona, ca acestea sa fie izolate, sa fie mentinuta pana la sfarsitul anului. Acelasi lucru este valabil si pentru masura redusa de TISK.

– Guvernul se alatura acestei recomandari. Asta da municipalitatilor suficienta previzibilitate pentru a planifica munca mai departe. Si apoi, fiecare din noi poate contribui la reducerea infectarilor printr-o igiena buna a mainilor, a ramane acasa si a ne testa atunci cand avem simptome si de a sta in izolare atunci cand suntem depistati pozitiv cu corona. Cei care inca nu s-au vaccinat, ar trebui sa o faca acum, subliniaza Kjerkol.

Masuri locale

Atat Directia de Sanatate cat si FHI au un dialog continuu atat cu municipalitatile in care exista focare de infectie cat si cu spitalele.

– Municipalitatile trebuie sa continue sa introduca masuri de preventie locale in cazul focarelor de infectie, atunci cand este necesar si proportionat. Nu este de actualitate in acest moment sa implementam masuri nationale, dar monitorizam situatia cu atentie, atat la nivel national cat si international. Directia de sanatate si FHI considera ca situatia de acum nu necesita masuri cu caracter national, spune Kjerkol.

– Eu sunt preocupat sa am un contact apropiat cu municipalitatile. Este strict necesar pentru a reusi sa gestionam pandemia. De ceea doresc sa ma ingrijesc ca municipalitatile sa fie informate cand apar modificari.

Ministerul a revizuit circulara pentru masurile de preventie municipale si a trimis-o tuturor municipalitatilor. In acel document se acorda indrumari pentru masuri locale care pot fi necesare in cazul aparitiei focarelor de infectie la nivel local.

Reglementarile de intrare in Norvegia

Guvernul a decis, de asemena ca reglementarile actuale sa fie continuate deocamdata. Din martie 2020, Norvegia a avut restrictii severe in legatura cu intrarea strainilor in Norvegia datorita pandemiei covid-19. Strainii nu au, de regula dreptul de intrare in Norvegia, si sunt refuzati la intrare, cu o serie de exceptii.

De exemplu, regulamentul de refuzare a intrarii nu este valabil pentru cetatenii SEE, persoane din tari terte care locuiesc in SEE/Schengen si cele care locuiesc in tari „mov” (tari cu o incidenta favorabila a infectarilor). Regulamentul nu este valabil nici pentru azilanti, straini domiciliati in Norvegia si membri de familie ai persoanelor domiciliate in Norvegia.

– Nu trecem la faza a doua, a eliminarii reglementarilor de intrare, ci mentinem masurile pe care le avem acum, deocamdata.


Acestea sunt reglementarile de intrare in Norvegia:

 • toate persoanele cu vaccinare completa, aflate in posesia unei documentatii care poate fi verificata nu trebuie sa stea in carantina si sa se testeze. Acest lucru este valabil indiferent de tara din care vin
 • toti cetatenii SEE, aici sunt incluse si persoanele din alte tari care sunt domiciliate in SEE, pot intra in Norvegia. Acelasi lucru este valabil si pentru persoanele care locuiesc in Marea Britanie si in Elvetia. S-a deschis, de asemena, posibilitatea de intrare pentru striniii care locuiesc in asa-numitele tari „mov”. Acestea sunt tari din afara spatiului SEE/Schengen pe care FHI le evalueaza ca putand avea restrictii mai blande.
 • Toate punctele de frontiera sunt deschise. Politia prioriteaza controlul de granita al persoanelor care vin din zone cu incidenta ridicata si se efectueaza controale aleatorii.
 • Carantina de intrare a fost eliminta pentru calatorii care vin din tari portocalii. Carantina de intrare ramane in vigoare doar pentru calatorii care vin din tari rosii, rosii-inchis, mov si tari gri (celelalte tari terte).
 • Calatorii adulti din tari si regiuni care au regim de carantina obligatoriu pot iesi din carantina de intrare in urma unui test PCR negativ facut cel mai devreme dupa trei zile de la intrare (anterior era dupa sapte zile).
 • Carantina de intrare este eliminata ca masura pentru copiii sub 18 ani, indiferent de tara din care calatoresc acestia. Obligatia testarii la granita este mentinuta pentru copiii care vin din tari/regiuni cu regim de carantina obligatoriu. In plus, se recomanda testarea copiilor dupa trei zile.
 • Calatorii care vin din zone cu regim de carantina obligatoriu, trebuie sa se inregistreze pe www.reg.entrynorway.no si sa se testeze la intrare in Norvegia.

Harta tarilor si regiunilor cu si fara regim de carantina
Recomandari si reglementari la nivel national aflate in vigoare acum
 • izolare in cazul in care rezultatul testului covid-19 este pozitiv – cei care incalca aceasta reglementare risca amenzi
 • spala-te des pe maini
 • foloseste servetel sau plica cotului cand tusesti sau stranuti. Arunca servetelul si spalat-te pe maini dupa aceea.
 • stai acasa si testeaza-te in cazul in care apar simptome ale cailor respiratorii
 • Membrii nevaccinati din gospodarie si alti contacti apropiati ai unei persoane infectate, trebuie sa se testeze. De asemenea, acestia trebuie sa renunte la contact social pana la primirea rezultatului negativ.
Ce inseamna TISK redus?
 • municipalitatile reduc ancheta epidemiologica
 • carantina este o recomandare pentru persoanele cele mai expuse
  • persoane care sunt in aceeasi gospodarie sau asemanator de aproape, si care sunt nevaccinate sau vaccinate partial
 • carantina nu mai este recomandata celorlalti contacti apropiati
 • ancheta epidemiologica de rutina se limiteaza la contactii apropiati care sunt membri ai aceleaiasi gospodarii si a altor persoane la fel de apropiate.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu