Media Sănătate Știri

Guvernul norvegian: Inregistrarea vaccinurilor primite in strainatate in SYSVAK

Scris de Daniel Solheim

Data: 16.06.2021

Vezi si articolul din VG aici: Portalul Romanesc din Norvegia

Se ofera acum posibilitatea inregistrarii vaccinurilor primite in strainatate in sistemul norvegian SYSVAK.

O conditie este ca vaccinurile sa fie omologate de Agentia Eupeana pentru Medicamente (EMA) si ca persoana vaccinata sa aiba numar personal norvegian sau d-nummer.

– Multi dintre cei care au fost vaccinati in strainatate vor putea acum sa-si inregistreze vaccinul si sa primeasca certificat verde (norvegian) iar astfel sa fie exceptati de la carantina sau sa aiba carantina prescurtata, spune ministrul sanatatii Bent Høie.

Daca esti imunizat (cu ambele doze) ale unui vaccin recunoscut/omologat de EMA, nu vei mai sta in carantina.

A durat un pic de timp pentru a creea o variabila proprie in SYSVAK pentru vaccinurile inoculate in strainatate si pentru a pune la punct reglementarile pentru inregistrarea in sine. Variabila (parametrul) este acum instalat, in asa fel incat vaccinurile inoculate in strainatate sunt marcate in registru si astfel pot fi diferentiate de cele inoculate in Norvegia, ceea ce este important pentru monitorizarea programului de vaccinare norvegian.

In plus, este important ca FHI sa aiba date corecte la dispozitie in ce priveste numarul de persoane vaccinate in Norvegia si numarul dozelor de vaccin inoculate aici.

E-consultatie inainte de sosirea in Norvegia

Inregistrarea se poate face inainte de calatoria spre Norvegia. Trebuie sa soliciti o consultatie la medicul de familie, serviciul de sanatate municipal sau la un serviciu privat de sanatate din Norvegia pentru a face dovada vaccinului din strainatate.

Aceasta ar trebui sa fie o consultatie electronica / video, prin care medicul sa poata vedea documentatia vaccinarii si sa faca o apreciere discretionara daca acea documentatie poate fi acceptata ca dovada a vaccinarii sau nu. Toate vaccinurile trebuie sa fie inregistrate intr-un jurnal propriu, pe langa inregistrarea in SYSVAK.

– Este important ca personalul de sanatate care urmeaza sa inregistreze vaccinurile sa primeasca o indrumare buna in asa fel incat sa fie siguri ca informatia este cat se poate de corecta. Astfel de indrumare este deja accesibila pe site-ul FHI, spune Høie.

Consultatia pentru inregistrarea vaccinului inoculat in strainatate trebuie platita de catre pacient. In cazul in care consultatia se face la medicul de familie, pacientul va plati suma integrala pentru consultatie deoarece aceasta nu este acoperita prin budgetul de sprijin din sanatate.

Doar vaccinurile omologate de EMA

Recomandarea fra FHI este ca doar vaccinurile de EMA pot fi inregistrate in SYSVAK. Inregistrarea se face indiferent de locatia din lume unde a fost inoculat vaccinul. Pentru vaccinurile omologate de EMA avem cunostinte despre calitatea, siguranta si efectul lor si toate vaccinurile care sunt utilizate in Norvegia trebuie sa fie omologate de EMA. Pentru vaccinuri care nu sunt omologate de EMA, se va putea face o evaluare ulterioara daca se va oferi sau nu inregistrarea acestora in SYSVAK.

Aceste vaccinuri (neomologate) nu dau, in acest moment, drepturi sub forma exceptiei de la carantina sau prescurtarea carantinei si nici nu dau acces la certificatul verde corona.

FHI publica reglementarile pentru inregistrarea vaccinarii in strainatate pe www.fhi.no.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu