Media Sănătate Știri

Guvernul norvegian introduce noi masuri nationale

Scris de Daniel Solheim

Comunicat de presa|Data: 30.11.2021|Nr. 156/21

Guvernul introduce mai multe masuri nationale pentru a mentine controlul asupra pandemiei. Cel mai important aspect este ca persoanele peste 65 de ani sa primeasca doza de improspatare cat de repede posibil.

– Pandemia nu s-a terminat, dar este intr-o noua faza. Trebuie sa invatam sa traim cu infectarile. Pentru ca avem vaccinuri, putem suporta sa avem un numar mai mare de infectari in societate. Pe de-o parte putem evita suprasolicitarea spitalelor si a sistemului sanitar. Pe de alta parte oamenii vor putea sa traiasca cat de normal posibil. Noi trebuie sa gasim tot timpul acel echilibru in ce priveste masurile, spune prim-ministrul Jonas Gahr Støre.

Numarul infectarilor creste. Serviciile sanitare si de ingrijire sunt sub presiune, atat in municipalitati cat si in spitale. Guvernul introduce, din acest motiv, masuri nationale pentru a mentine controlul.

– Persoanele care au primit o doza booster (de improspatare a vaccinului) au un risc substantial mai mic de a fi internati in spital. Cea mai importanta masura in acest moment este ca populatia sa accepte dozele de vaccin oferite, spune Støre.

Guvernul introduce mai multe masuri. Masurile vor intra in vigoare la 1. decembrie, iar recomandarile sunt valabile din acest moment. Acestea vor fi in vigoare deocamdata, in baza sfaturilor si recomandarilor Directiei Norvegiene de Sanatate si ale FHI.

Noile masuri nationale

Introducem urmatoarele doua reguli noi:

 1. Daca locuiesti impreuna cu o persoana infectata, trebuie sa ramai acasa, in carantina, pana primesti un rezultat negativ al testului corona.

Acest lucru este valabil pentru adulti, indiferent daca sunt sau nu vaccinati.

Pentru a putea iesi din carantina, persoanele vaccinate vor trebui sa se testeze din nou cel mai tariu dupa sapte zile.

Persoanele nevaccinate vor trebui sa se testeze zilnic, timp de sapte zile, cu test rapid antigen si odata la doua zile cu test PCR.

Pentru copii, aceasta reglementare nu este o obligatie, ci doar o recomandare.

2. Daca esti infectat cu covid-19 trebuie sa ramai izolat timp de cinci zile. Acest lucru este valabil indiferent daca esti sau nu vaccinat.

Pana azi, cerinta a fost de doua zile pentru persoanele vaccinate fara simptome. In plus trebuie sa fii fara febra timp de 24 de ore inainte de a iesi din izolare.

Iata si noile recomandari nationale:

 • Se introduce o recomandare la nivel national de a folosi masca de protectie in contactul cu serviciile sanitare si de ingrijire.
 • Guvernul introduce o recomandare la nivel national pentru a folosi masca de protectie in
  • transportul in comun
  • taxi
  • magazine si centre comerciale unde nu este posibila respectarea distantei de 1 metru.
 • In plus mentinem recomandarea de a testa elevii de scoala in mod regulat, in zonele in care se inregistreaza cresteri al numarului infectarilor si o sarcina crescuta asupra serviciilor sanitare si de ingrijire.
 • Guvernul solicita municipalitatilor care inregistreaza cresteri ale numarului de infectari si o sarcina crescuta asupra serviciilor sanitare si de ingrijire, sa ia in considerare utilzarea intr-o masura mai mare a biroului la domiciliu.

Aceste masuri si recomandari vin in plus pe langa recomandarile introduse de guvern la data de luni, 29 noiembrie, pentru limitarea diseminarii variantei omicron.

– Municipalitatile care inregistreaza cresteri ale numarului de infectari si o sarcina crescuta asupra serviciilor sanitare si de ingrijire, trebuie, in plus, sa evalueze nevoia de masuri locale proprii, mai severe. Municipalitatile trebuie sa se coordoneze regional atunci cand este nevoie de acest lucru, spune ministrul sanatatii Ingvild Kjerkol.

Restul comunicatului de presa poate fi citit pe site-ul Guvernului Norvegian.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu