Media

Guvernul Norvegiei introduce masuri nationale

Scris de Daniel Solheim

Comunicat de presa | Data: 02.12.2021

Guvernul introduce noi masuri nationale pentru intarzierea diseminarii tulpinei omicron. Se recomanda mentinerea distantei si evitarea salutului cu mana si a imbratisarilor.

– Atat Directia de Sanatae cat si FHI subliniaza ca este necesar sa implementat masuri rapide pentru a intarzia diseminarea variantei omicron. Asta ne va da timp sa acumulam mai multe cunostinte despre aceasta tulpina a virusului. Guvernul introduce astfel, trei recomandari cu caracter national, spune ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol.

– Guvernul monitorizeaza situatia indeaproape. Nu putem exclude ca nu vor veni masuri mai severe mai tarziu, in cazul in care va fi nevoie, spune prim-ministrul Jonas Gahr Støre.

Masurile de reducere a contactului fizic sunt:
  • Mentine distanta fata de ceilalti, cu precadere un metru, acolo unde este posibil. Evita imbratisarile (nou) si strangerea maini (salutul cu mana).
  • Recomandarea cu privire la locuri de munca in care munca de la domiciliu este posibila fara sa afecteze servici importante si necesare, sa asigure posibilitatea de a lucra de acasa toata saptamana sau parti din saptamana, de exemplul, astfel incat pentru intreaga companie/firma procentajul sa fie de 50 % (nou)
  • Rugam adulti sa evalueze daca pot reduce, in oarecare masura ,numarul de contacti apropiati
  • Folosirea mastii de protectie in contactul cu serviciile de sanatate si ingrijire este o recomandare cu caracter national
  • La fel, o recomandare nationala, este si aceea de a folosi masca de protectie in transporul in comun, taxi, magazine si centre comerciale, acolo unde nu este posibila mentinerea distantei. Se recomanda, de asemena, folosirea mastii de protectie in toate locatiile unde pastrarea distantei este dificil de realizat, de ex. cand mergi si iti iei haina la un spectatcol, in acelasi timp cu alte persoane sau cand iesi dintr-un stadion de fotbal.
Masuri de preventie deja introduse datorita tulpinei omicron:

Luni, 29. noiembrie 2021 au fost introduse mai multe masuri nationale pentru a limita si intarzia diseminarea noii tulpini a virusului corona, omicron, in Norvegia. Masurile implementate sunt:

  • Timpul de izolare se prelungeste la 7 zile pentru cei care testeaza pozitiv si in cazul carora exista un motiv de a crede ca sunt infectati cu tulpina omicron.
  • Se impune caratina de 10 zile pentru contactii apropati care fac parte din gospodarie si alte persoane echivalent apropiate cu persoane in cazul carora exista un motiv de a crede ca sunt infectate cu tulpina omicron. Aceastea au au dreptul la test PCR cat de urgent posibil si in ziua a saptea. La test negativ in ziua a 7-a, carantina poate fi incheiata.
  • Se introduce obligatia testarii celorlati contacti apropiati in cazul suspiciunii infectarii cu tulpina omicron. Acestia vor fi testati cu test PCR cat de urgent posibil, apoi intre ziua a 3-a si ziua a 7-a dupa contactul apropiat, si , daca este posibil, sa evite contact apropiat cu alte persoane pana la primul test negativ.
  • Toate masurile sunt valabile indiferent de statutul de vaccinare.
  • Obligatiile inceteaza in cazul in care, ulterior, se confirma ca infectarea nu se datoreaza tulpinii omicron.

Masurile care vin in plus pe langa restrictiile de intrare implementate cu incepere din data de 27. noiembrie. Atunci au fost implementate reglementari pentru toate persoanele care sosesc in Norvegia dupa sederi in Africa de Sud, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Mozambic, Lesotho, Eswatini si Malawi, sunt obligate sa faca test inainte de intrarea in Norvegia, test la sosire in Norvegia, test la 7 zile dupa intrare si obligatia de a sta in carantina 10 zile, indiferent daca persoana paote prezenta sau nu certificat de vaccinare sau trecere prin boala covid. De asemenea au fost interzise zborurile directe din aceste tari.

sursa: Guvernul Norvegiei

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu