Media Sănătate Știri

Guvernul prelungește măsurile și recomandările naționale cu două zile [05 aprilie 2021]

Scris de Daniel Solheim

Masurile nationale se prelungesc pana in 14 aprilie, spune ministrul Sanatatii, Bent Høie catre NRK duminica.

– Suntem nevoiti sa prelungim masurile nationale pana in 14 aprilie. Asta pentru ca avem nevoie sa stim mai multe si avem nevoie de date despre cum sa dezovltat situatia diseminarii virale in timpul Pastelor, spune ministrul Sanatatii, Bent Høie.

In mod normal este nevoie de cateva zile, mai adauga el.

– Nu mai putin si faptul ca mai multi se vor testa, inainte ca sa vedem situatia reala.

In 25 martie guvernul a introdus masuri nationale mai severe. Anterior fusese anuntat ca acestea vor dura pana in 12 aprilie.

Høie spune in interviul cu NRK ca guvernul este ingrijorat de cresterea diseminarii virale in timpul vacantei de Paste.

– Am avut o dezvoltare pozitiva la inceputul vacantei de Paste si acum sunt mai putine persoane care se testeaza, datorita faptului ca au fost multe sarbatori legale, mai adauga el.

Høie ii roaga pe toti cei care au suspiciunea ca ar fi infectati sau care au simptome, sa se testeze.

– Este important in general, dar si mai important aum pentru ca testarea ne va da o privire de ansamblu mai corecta asupra situatiei reale a diseminarii virale.

DIrectia pentru Sanatate si FHI au raportat Ministerului Sanatatii ca materialul de date si experientele acumulate in timpul sarbatorilor pascale nu va fi gata pana la sfarsitul saptamanii viitoare, scrie guvernul intr-un comunicat de presa.

Evaluarile si recomandarile vor fi dependente de acest material statistic, se anunta mai departe in comunicat.

– Varianta britanica a virusului, care acum este dominanta in Norvegia, nu este doar mai contagioasa, dar si duce la o forma de boala mai grava si la mai multe internari. In 25 martie, guvernul a introdus masuri nationale mai severe pentru a impiedica raspandirea infectiei  inspre zone ale tarii cu diseminare virala mica, spune Høie.

– In plus, au fost implementate masuri severe in zonele cu diseminare virala mare precum Oslo, Viken, Haugalandet si in zona Bodø. Dorim sa dam FHI si Directiei de Sanatate mai mult timp pentru evaluarea situatiei, asa incat sa avem un fundament decizional mai bun pentru masuri nationale de acum inainte.

Secretarul de stat in cadrul Ministerului Sanatati, Saliba Andreas Korkunc aprofundeaza motivele pentru aceste afirmatii fata de VG duminica seara.

– Rata diseminarii virale (R) a coborat la 1,0 acum, si este un lucru pozitiv. Dar cand oamenii se testeaza mai putin trec mai multe zile pana vedem situatia reala a statisticilor, arata Korkunc.

– Ce trebuie sa se intample acum pentru a putea vedea relaxari ale masurilor nationale?

– Trebuie sa existe semne clare ca am trecut de varful celui deal treilea val. Numarul de infectati trebuie redus mai departe. Daca se intampla asa, atunci creste probabilitatea ca masurile vor fi relaxate, da rasta se va baza pe recomandarile Directiei de Sanatate si FHI.

– Pare ca diseminarea virala creste dupa vacante?

– Din experienta, da, ai dreptate. Inainte de Paste am vazut ca sitautia diseminarii virale nu sa imbunatatit, si atunci am implementat masuri nationale mai severe pentru a avea control asupra situatie, spune Korkunc despre masurile implementate. El mai adauga:

– In principiu, atunci au fost doar zonele cu diseminare scazuta care au primit masuri severe. Zonele cu diseminare ridicata precum Oslo, Viken si Haugalandet aveau deja restrictii severe de dinainte. Acestea au fost impuse pentru restrictionarea mobilitatii persoanelor in legatura cu vacanta de paste, pentru asta au fost implementate masurile.

Directorul Directiei de Sanatate, Bjørn Guldvog a confirmat duminica seara ca decizia guvernului este fundamentata din punct de vedere profesional.

– Recomandarile specialistilor stau la baza deciziei de a prelungi masurile nationale cu doua zile, din 12 aprilie pana in 14 aprilie. Dorim sa avem cifre confirmate dupa Paste pentru a putea analiza situatia diseminarii virale mai bine, spunde Guldvog.

– Motivul principal estee ca cifrele de diseminare obtinute dea lungul saptamanii Pastelor sunt nesigure. Stim, de exemplu, ca in cursul Pastelor se testeaza mai putine persoane. De aceea avem nevoie de saptamana de dupa paste pentru a fi mai siguri.

Din 11 februarie incoace, Norvegia nu a mai avut un trend in scadere a diseminarii virale. De atunci trendul a fost ori in crestere ori plat. Acum insa, sageata indica in jos. In noaptea spre sambata trendul national de diseminare inregistrata arata din nou un trend in scadere, conform statisticii VG.

IATA REGLEMENTARILE SI MASURILE PRELUNGITE PANA IN 14 APRILIE 2021 

REGLEMENTARI:

 este interzisa servirea cu alcool pe intreg teritoriul tarii 

 sunt interzise activitatile sportive si de agrement in spatiiinchise pentru adulti, cu exceptia sportivilor de performanta 

 salile de fitnes se inchid, dar pot avea orar de deschidere pentru locuitorii din municipalitatea respectiva care au nevoie de recuperare fizica, antrenament individual sau tratament

 piscinele se inchid pentru public, dar pot avea orar de deschidere pentru copii care fac antrenamente de innot si persoane care au nevoie de bazin pentru recuperare fizica 

 parcuri de distractii, salile de bingo si alte locatii de divertisment vor ramane inchise 

 angajatorii se vor ingriji ca angajatii sa lucreze de la domiciliu la toate locurile de munca unde acest lucru este posibil 

 persoanele care se intorc in Norvegia dupa calatorii care nu au fost necesare in strainatate, vor trebui sa petreaca toata perioada de carantina la hotel de carantina si nu vor putea iesi din carantina in a treia zi, asa cum se procedeaza acum. 

 recomandam anularea tuturor manifestarilor programate. Daca anumite manifestari nu pot fi amanate vor fi valabile urmatoarele reguli:    
  in spatii inchise sunt permise 20 de persoane la manifestari cu distribuirea locurilor pe scaune fixate, rezervate    
  in spatii inchise sunt permise 50 de persoane la manifestari sportive pentru persoane sub 20 de ani care apartin aceluiasi club sportiv din aceeasi municipalitate    
  sunt permise 50 de persoane la manifestari in spatii deschise    
  sunt permise 50 de persoane la inmormantari/inhumari cand se utilizeaza locuri dinainte rezervate. 

RECOMANDARI:

 distanta de 1 metru se mareste la 2 metri. Cei care pana acum au tinut distanta de 1 metru, vor trebui de-acum inainte sa pastreze distanta de 2 metri. 

 recomandam primirea vizitei a maximum doua persoane 

 daca vii dintr-o zona cu diseminare puternica, nu poti merge in vizita peste noapte la cineva sau sa primesti vizita peste noapte a cuiva. Cei care locuiesc singuri sau copii si tineri sub 20 de ani pot primi vizita peste noapte a unui sau a doi prieteni buni. 

 sa ai putini contacti apropiati si sa ii ai pe aceeasi de-a lungul timpului. Trebuie sa limitezi contactul social cat de mult posibil. 

 recomandam folosirea mastii de protectie in toate locurile unde nu este posibila respectarea distantei de doi metri 

 recomandam populatiei sa foloseasca magazinele si centrele comerciale in municipalitatile in care domiciliaza. 

 recomandam ca toate calatoriile care nu sunt strict necesare sa fie amanate, cu urmatoarele exceptii:     
  calatoria spre si de la locul de munca atunci cand munca la domiciliu nu este posibila      
 clatoriile acasa la familie pentru studentii care nu au familie in localitatea unde isi fac studiile      
 calatoriile la cabana si proprietatea de vacanta impreuna cu membrii gospodariei din care faci parte      
 anterior a fost decisa trecerea la invatamant digital in universitati, facultati si scoli de specialitate cu incepere din 6. aprilie. Aceasta masura va fi, insa, implementata mai devreme decat era prevazut initial, si anume din 25. martie si va fi valabila pana in 14. aprilie.

Lasă un comentariu