Media

Guvernul relaxeaza masurile de preventie si control

Scris de Daniel Solheim

Comunicat de presa | Data: 13.01.2022 | Nr. 8/22

In continuare exista nevoia de masuri la nivel national. Sunt asteptate cifre mai de cazuri de infectie in saptamanile care vin, dar ca societate, suportam virusul mai bine. Din acest motiv se pot face unele relaxari ale restrictiilor.

– Prioritizam copiii, tinerii si locurile de munca, acum cand relaxam masurile de preventie. Printre altele deschidem posibilitatea pentru mai multe activitati in sportul pentru copii si tineri. Recomandam nivelul verde de alerta in licee si in invatamantul pentru adulti si nivelul galben de alerta pentru gradinite si scoli primare. Municipalitatile pot decide nivelul de alerta in functie de situatia diseminarii virale. In acelasi timp, relaxam reglementarile de carantina si solicitam municipalitatilor sa prioritizeze resursele acolo unde diseminarea este mai mare, spune prim-ministrul Jonas Gahr Støre.

Ajustarile masurilor de catre guvern se bazeaza pe recomandarile Directiei Norvegiene de Sanatate si pe cele ale Insitutului norvegian de sanatate publica (FHI). Guvernul evalueaza continuu nivelul masurilor dar va face o evaluare holistica a masurilor la inceputul lunii februarie.

Guvernul are o imagine de ansamblu mai mare a situatiei variantei omicron

FHI se asteapta ca numarul de cazuri de infectii sa creasca in perioada care vine, dar afirma ca virusul provoaca o boala mai putin grava. In acelasi timp putem avea mai multe spitalizari cand mai multi se vor imbolnavi in saptamanile care vin.

– Ne aflam acum intr-o noua faza a pandemiei. Stim ca omicron provoaca forme de boala mai putin grave si ca probabilitatea de a fi internat in spital este redusa. In ultimele patru saptamani, un milion de norvegieni s-au vaccinat iar accesul la testele rapide a crescut. Vaccinele protejeaza foarte bine impotriva formelor grave de boala, spune prim-ministrul.

Probleme de capacitate

Un val de infectii propulsat de omicron in timpul ierni nu este posibil si nici de dorit sa fie oprit. Vom avea mai multi bolnavi, mai multe absente datorita concediilor de boala si o sarcina mai mare asuptra serviciilor sanitare, chiar daca inca exista o nesiguranta legata de aceste date.

Gestionarea pandemiei in timpul iernii se rezuma in acest moment la incetinirea epidemiei – cu cat mai putine masuri invazive. Trebuie sa evita ca prea multe persoane sa se imbolnaveasca in acelasi timp, astfel incat sarcina asupra serviciilor sanitare si de ingrijire sa nu fie prea mare.

– De aceea, Directia de Sanatate si FHI considera ca este necesar sa mentinem cele mai multe dintre masuri, dar recomanda unele relaxari. Ceea ce este decisiv este faptul ca suma masurilor de preventie si control sa contribuie la mentinerea, in continuare, a controlului, spune ministrul santatii Ingvild Kjerkol.

Modificarile care se fac acum, sunt valabile la nivel national. Municipalitatile au, in continuare, posibilitatea de a implementa sau continua masuri de preventie si control mai restrictive la nivel local.

Concediile medicale si modificari in reglementarile de carantina

Guvernul face acum unele modificari in stratecia TISK (testing, isolering, smittesporing, karantene – testare, izolare, ancheta epidemiologica, carantina). Modificam reglementarile de carantina astfel incat testarea sa poata inlocui carantina intr-o masura mai mare.

– In lunile viitoare multe persoane vor fi infectate iar absentele de boala (concediile medicale) vor creste la numar. Toate firmele si intreprinderile trebuie sa se pregateasca pentru asta. Trebuie sa se implementeze planuri pentru a mentine o stare de functiune cat mai normala intr-o situatie solicitanta. Modificarile pe care guvernul le face acum in cerintele legate de carantina de infectare, vor contribui ca mai multi sa poata trai normal, chiar daca nivelul de infectari este mare in societate, spune ministrul sanatatii.

Servire cu alcool pana la ora 23.

Guvernul a introdus o interdictie de servire cu alcool la mijlocul lui decembrie, in urma recomandarilor Directiei de Sanatate si ale FHI. Acum, autoritatile de sanatate considera ca aceasta masura poate fi relaxata.

– Deschidem acum posibilitatea servirii cu alcool, dar cu oprirea servirii cu alcool la orele 23.00. Servirea cu alcool se va petrece la mese, deoarece asta contribuie la mai putina circulatie printre clienti si asigura preventia , spune Kjerkol.


Acestea sunt noile masuri de preventie si control la nivel national

Masurile intra in vigoare cu incepere din noaptea spre vineri, 14 ianuarie. Modificarile legate de gradinite, scoli si SFO intra in vigoare din noaptea spre sambata, 15. ianuarie. Masurile vor fi evaluate la inceputul lunii februarie.

Recomandari generale de preventie si control
  • practicati o igiena corecta a mainilor si a tusei
  • vaccinati-va
  • ramaneti acasa cand sunteti bolnavi
  • testati-va pentru covid-19 in cazul aparitiei de simptome noi
Distantare si contact social
  • tuturor li se recomanda mentinerea distantei de 1 metru fata de alte persoane decat membrii gospodariei sau persoane echivalent de apropiate
  • recomandarea mentinerii distantei de 1 metru nu este valabila pentr copiii din gradinite si scoli primare
  • recomandarea mentinerii distantei de 1 metru nu este valabila pentru adulti care lucreaza cu copii, tineri si grupe de persoane vulnerabile.
  • toti trebuie sa se gandeasca cati contacti apropiati au in totalitate
  • se recomanda reducerea numarului de contacti apropiati, dar nu va izolati
  • nu trebuie sa fie mai mult de 10 oaspeti acasa, in afara de membrii propriei gospodarii
  • copiii de gradinita si scoala primara (cohorte proprii) sunt exceptati de la recomandarea privitoare la limitarea numarului de contacti.
  • se recomanda o buna ventilatie /aerisire in situatii in care in aceeasi incapere sunt mai multe persoane care nu apartin de aceeasi gospodarie, persoane care nu sunt membrii ai gospodariei sau echivalent de apropiate.
  • recomandarea de a se intalni cu alte persoane in aer liber atunci cand este posibil
  • recomandarea de a evita salutul prin strangerea mainii
  • persoanels cu riscul de a dezvolta forme grave de boala si adulti nevaccinati trebuie sa se protejeze, printre altele sa fie in special foarte atenti cu, sau sa evite, adunari mari de persoane si intalniri in locatii de servire unde, din experienta, este dificil de mentinut distant si calatoriile ne-esentiale in zone/teritorii cu multa diseminare virala. Aceasta grupa de persoane nu trebuie, insa, sa se izoleze. Este important sa mentina un oarecare contact social.
  • recomandarea de a evita transportul in comun cand este aglomeratie
Masca de protectie
  • se impune purtarea mastii de protectie atunci cand nu este posibila mentinerea distantei de 1 metru in magazine, centre comerciale, locatii de servire, transport in comun, taximetre si sali de asteptare inchise. Obligatia este valabila si pentru angajati, cu exceptia situatiei in care au fost luate in uz bariere fizice.
  • nu exista obligatie de purtare a mastii in timp ce persoana este asezata la o masa intr-un local de servire
Activitatile sportive organizate si activitatile de timp liber
  • activitatile de timp liber trebuie, pe cat posibil, sa fie efectuate in spatii deschise.

Copii si tineri sub 20 de ani:

  • activitatile in spatii deschise se pot desfasura in conditii normale
  • marimea recomandata a grupelor in spatii inchise este de 20 de persoane sau dupa clasa/cohirta
  • activitatile cu contact pot fi efectuate in spatii inchise in cazurile in care acest lucru este necesar

Adulti peste 20 de ani:

  • se recomanda numarul maxim de 20 de persoane in spatii inchise si 1 metru distanta. In cazul antrenamentelor intensive, trebuie sa se faciliteze posibilitatea distantarii la 2 metri
  • adultii pot efectua activitati in aer liber in conditii normale, cu contact atunci cand este necesar.
  • sportul de performanta poate fi facut in conditii normale, cu masuri de preventie si control
  • nu mai este valabil codul galben de alerta la nivel national in gradinite, scoli primare si SFO
  • nu mai este valabil codul rosu de alerta in licee
Gradinite, scoli si SFO
  • se mentine cerinta unei stari de functionare in conformitate cu preventia si controlul pandemiei
  • recomandare nationala in legatura cu codul galben de laerta in gradinite, scoli primare si licee, in situatiile in care diseminarea virala la nivel local impune acest lucru, dar municipalitatile trebuie sa faca evaluari proprii in conformitate cu situatia locala.
  • recomandare nationala pentru codul verde de alerta in licee si in invatamantul pentru adulti , dar municipalitatile vor face evaluari prorpiiin functie situatia diseminarii la nivel local.
  • testarea regulata in scoli si gradinite va fi folosita intr-o mai mare masura in zonele cu presiune mare de diseminare
  • municipalitatile sunt rugate sa monitorizeze dezvoltarea situatiei pendemice si sa ajusteze nivelul de masuri in acelsi ritm cu modul in care se desfasoara situatia. scolile primare si gradinitele trebuie sa aiba un sistem de alera pentru , rapid, sa poata trece la un nivel mai sever al masurilor.
Invatamantul superior

In continuare se mentine cerinta unei stari de functionare in conformitate cu preventia si controlul pandemiei

  • institutiilor de invatamant superior li se recomanda facilitarea, intr-o masura mai mare, a invatamantului prin prezenta fizica
  • sub rezerva respectarii recomandarilor generale privind controlul infectiilor: aerisire, distantare si sa stai acasa in cazul aparitiei simptomelor
  • sub rezerva accesibilitatii testelor, se recomanda facilitarea testarii regulate a studentilor. Testele trebuie distribuite studentilor si trebuie sa fie usor accesibile in campusuri
  • grupe mai mici/rezolvarea exercitiilor/seminare in sali de clasa se limiteaza la maximum 30 de persoane cu 1 metru distanta. Se poate face exceptie de la recomandarea distantarii atunci cand acest lucru este necesar pentru efectuarea predarii cursului respectiv
  • pentru orele de curs in auditorii mari, sunt valabile restrictiile privind numarul de persoane la manifestari publice cu locuri fixate, rezervate precum si respectarea recomandarilor generale privind controlul infectiilor
Viata muncii
  • cerinta ca angajatorii sa faciliteze biroul la domiciliu in cazul in care acest lucru este practic posibil si nu impiedica activitatea importanta si necesara la locul de munca, de exemplu activitatea de ingrijire a copiilor si a grupelor vulnerabile
  • birou la domiciliu si masca de protectie nu sunt valabile pentru serviciile in care aceste masuri constituie o piedica pentru angajati in a-si exercita sarcinile necesare si prevazute de lege in contactul cu grupe de persoane vulnerabile, copii si tineri.
  • recomandarea privind mentinerea distantei de 1 metru
  • recomandarea purtarii mastii de protectie acolo unde nu este posibila distantarea cu exceptia situatiilor in care au fost luate in uz bariere fizice, precum paravane sau asemanatoare.
  • impunerea folosirii mastii de protectie este valabila in unele arii ale campului muncii, care sunt indreptate spre public. Vedeti detalii la subtitlul „Masca de protectie”
  • se recomanda o ventilatie buna/aerisire in situatii in care mai multe persoane stau in aceeasi incapere o perioada de timp, acestea nefacand parte din aceeasi gospodarie sau nefiind persoane echivalent de apropiate
Manifestari si adunari publice
  • se impun cerinte legate de controlul infectiilor, distantare si masca de protectie
  • limiteaza intalnirile cu caracter social si manifestarile la care participi
  • manifestari/adunari private in locuri publice (localuri inchiriate):
    • in spatii inchise: max 30 de persoane, max 50 de persoane la priveghiuri
    • in spatii deschise: max 50 de persoane

Impunerea mastii de protectie pentru public in spatii inchise.

  • manifestari publice in spatii inchise:

fara locuri fixate, prestabilite: max 30 de persoane

cu locuri fixate, prestabilite: max 200 de persoane

Impunerea mastii de protectie pentru public.

  • nu exista recomandare de a amana sau anula manifestari in spatii inchise legate de activitati de timp liber care aduna copii sau tineri sub varsta de 20 de ani din diferite localitati
  • sportivii /participantii si eventual aparatul de sustinere, in cazul manifestarilor culturale/sportive publice in spatii inchise la care participa copii si tineri sub varsta de 20 de ani, nu sunt luati in calcul la numarul total de persoane care poate fi prezent la manifestare.
  • exista exceptii de la conditia de distantare pentru participantii la manifestari culturale/sportive in spatii inchise.
  • in cazul manifestarilor culturale/sportive/de timp liber in spatii deschise pentru copii si tineri sub varsta de 20 de ani, acestea se pot desfasura fara limitarea numarului de participanti si cu numarul necesar de adulti. In cazul in care sunt peste 100 de persoane prezente, nu este necesara faciliatarea zonelor pentru public sau folosirea facilitatilor in spatii inchise cu exceptia toaletelor.
Transportul in comun
  • recomandarea evitarii transportului in comun in caz de aglomeratie
  • impunerea mastii de protectie in trasportul in comun atunci cand nu poate fi mentinuta distanta de 1 metru
  • in taxi se impune masca de protectie atat pentru pasager cat si pentru sofer
Locatii de servire (restaurante, baruri, etc)
  • se impune oprirea servirii cu alcool incepand de la orele 23.00 in localurile cu autorizatie de servire a alcoolului, iar pana la cel tarziu orele 23.30 se opreste consumarea alcoolului in local.
  • servirea cu alcool se face la mese
  • localul de servire trebuie sa faciliteze mentinerea distantei de 1 metru fata de alte persoane decat cele care fac parte din aceeasi gospodarie sau persoane echivalent de apropiate
  • impunerea mastii de protectie in situatiile in care distantarea nu poate fi respectata, cu exceptia faptului cand sezi la masa.
  • obligatia de a inregistra clientii prezenti care isi dau consimtamantul
Carantina si testare
  • contactii apropiati, care fac parte din aceeasi gospodarie sau sunt persoane echivalent de apropiate, vor sta in carantina de infectare timp de 10 zile dupa ultimul contact apropiat cu persoana infectata
  • contactii apropiati se vor testa cat mai curand posibil cu un auto-test, test rapid antigen efectuat de personal sanitar sau test PCR. In cazul unui rezultat negativ al unui asemenea test, efectuat cel mai devreme la 7 zile dupa contactul apropiat cu persoana infectata, carantina poate fi incheiata.
  • obligatia carantinei nu este valabila pentru persoanele care au trecut prin boala covid-19 in ultimele 3 luni
  • obligatia carantinei nu este valabila pentru persoanele care au primita doza booster cel putin cu 1 saptamana inainte de contactul apropita si care se testeaza in fiecare zi cu auto-test, test rapid antigen efectuat de personal sanitar sau test PCR odata la doua zile timp de 7 zile dupa contactul apropiat.
  • in plus, exista unele exceptii speciale pentru personal cheie in functii critice pentru societate

Ceilalti contacti apropiati nu au obligatia carantinei de infectie, dar li se recomanda sa se testeze la 3 zile dupa contactul apropiat si un nou test 2 zile mai tarziu (in ziua a cincea). Fii atent la simptome in primele 10 zile. In cazul aparitiei simptomelor: ramai acasa si testeaza-te.

Starea de functionare in conformitate cu controlul infectiilor
  • starea de functionare in conformitate cu controlul infectiilor inseamna facilitarea mentinerii, pe cat posibil, a distantei de 1 metru intre persoanele care nu fac parte din aceeasi gospodarie sau persoanelor echivalent de apropiate si ca intreprinderea/institutia/firma sa formuleze rutine pentru o buna igiena, o buna aerisire si curatenie.
  • impunerea starii de functionare in conformitate cu controlul infectiilor pentru gradinite, scoli si alte institutii de invatamant si formare profesionala
  • Parcuri de distractii, locuri de joaca in spatii inchise, sali de jocuri si altele asemanatoare vor ramane inchise
  • sali de antrenament, piscine, parcuri acvatice, spa, piscine hoteliere, sali de bowling si altele asemanatoare vor putea deschide pentru maximum 20 de persoane in cazul antramentelor in grup
  • urmatoarele intreprinderi/institutii vor avea o stare de functionare in conformitate cu controlul infectiilor pentru a putea deschide: biblioteci, sali de bowling, muzee, sali de bingo, piscine, parcuri acvatice, spa, piscine hoteliere, sali de antrenament, centre comerciale, magazine, targuri, piete temporare si altele.
  • cu exceptia bibliotecilor, muzeelor, magazinelor si centrelor comerciale, celelalte entitati vor inregistra informatii de contact ale clientilor care consimt la acest lucru
  • ghiduri de informare trebuie pregatie pentru salile de antremanet si piscine. Asta inseamna, in mod practica, ca pentru acestea exista cerinte mai severe in ce priveste controlul infectiilor
Intrarea in Norvegia
  • toti calatorii care intra in Norvegia trebuie sa se inregistreze inainte de sosirea in Norvegia (www.reg.entrynorway.no)
  • toti calatorii care intra in Norvegia se vor testa la sosirea in Norvegia
  • calatorii care nu pot face dovada vaccinarii complete sau a trecerii prin boala covid-19 in ultimele sase luni cu ajutorul unui certificat corona verificabil, vor trebui sa se testeze inainte de calatoria spre Norvegia
  • calatorii care sosesc dintr-o tara cu regim de carantina obligatorie si care nu pot face dovada vaccinarii complete sau a trecerii prin boala covid-19 in ultimele sase luni cu ajutorul unui certificat corona verificabil, trebuie sa stea in carantina.

sursa: Guvernul Norvegiei

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu