Media Sănătate Știri

Iata planul pentru redeschiderea capitalei Oslo

Scris de Daniel Solheim

Consiliul municipal din Oslo a prezentat planul de redeschidere sociala a orasului.

Azi a fost prezentat planul de redeschidere in cinci etapte.

– Daca modul in care se dezvolta situatia numarului de infectii continua sa fie pozitiv, daca toti continuam sa respectam regulile, atunci vom putea vedea o tranzitie treptata spre un oras si o viata asa cum ne-o aducem aminte, o viata pe care ne-am dorit-o de multa vreme, spune presedintele consiliului municipal, Raymond Johansen la conferinta de presa de azi.

Etapa 1 – se introduce azi. Asta inseamna:
 • se inlatura restrictia de a avea mai mult de doua persoane in vizita in spatiul locativ privat, de astazi nu se va permite un numar mai mare de 10 persoane in vizita in spatiul locativ privat.
 • se deschide posibilitatea de a organiza manifestari in aer liber pentru pana la 10 persoane.
 • Se deschide posibilitatea de a avea 20 de participanti la activitati sportive si de timp liber organizate in aer liber pentru copii si tineri sub varsta de 20 de ani.

– Chiar daca azi oferim posibilitatea de a avea mai multi musafiri in spatiul locativ privat, va rog pe toti sa fiti atenti si precauti. La nivel national, guvernul are o recomandare de maximum cinci persoane in vizita in spatiul locativ privat. Aceasta recomandare este valabila, evident, si pentru Oslo. Apoi, numarul de infectii, numarul de internari si numarul de persoane vaccinate vor fi decisive pentru cat de repede putem trece la etapele urmatoare ale planului, spune Johansen.

Planul va fi evaluat continuu

Cifrele de infectie au scazut timp de sase saptamani la rand, dar se afla acum la cele mai inalte niveluri la fel cum a fost in timpul celui de-al doiela val si dupa vacanta de craciun, informeaza presedintele consiliului.

– In continuare avem peste 100 de pacienti bolnavi cu covid-19 internati in spitalele din Oslo si la Spitalul Universitar din Akershus. 6,6 % din populatia orasului Oslo este vaccinata complet (prima doza + rapel).

Continutul fiecarei etape si momentul cand vor putea fi initiate este evaluat continuu, in functie de situatia diseminarii virale, conform celor spuse de Johansen.

– Nu putem spune prea mult despre timing. Timing-ul va depinde de situatia diseminarii virale.

Presedintele consiliului municipal din Oslo, Raymond Johansen

Presedintele consiliului anunta ca saptamana viitoare, consiliul va face o evaluare pentru a decide daca Oslo va trece la etapa a doua:

Etapa 2

Se vor deschide:

 • magazine, centre comerciale, magazine universale si asemanatoare
 • cafenele si restaurante
 • se permite servirea cu alcool pana la orele 22.00 cu conditia consumarii de hrana
 • sali de antrenament si asemanatoare
 • sportul in masa pentru adulti
 • sali de sport si alte instalatii sportive in spatii inchise, se permit pana la 20 de persoane la antrenamente in spatii inchise si activitati de timp liber pentru copii si tineri pana la varsta absolvirii liceului.
 • locatii de cultura care nu au manifestari precum muzee, galerii, biblioteci
 • spectacole si prezentari in timpul orelor de scoala pentru copii si tineri in insitutii de cultura
 • cluburi pentru activitati de timp liber se redeschid cu permisiunea de a permite accesul a pana la 20 de persoane odata.
 • slujbe religioase, intruniri de rugaciune, cununii, botezuri si ritualuri asemanatoare cu pana la 20 de persoane atunci cand acestea au scaune distribuite si fixate.

– Guvernul spune ca vor trece cate trei saptamani intre fiecare etapa. Veti reusi sa vedeti efecte ale primei etape deja spre sfarsitul saptamanii viitoare?

– Avem azi o relazare simpla a regulilor. Sunt de acord cu faptul ca trebuie sa fie un timp suficient intre etape. Eu cred ca este important sa anuntam din timp parcursul. Este foarte posibil ca saptamana viitoare sa pune ca poate dura mai mult pana vom putea spune exact cand poate fi implementata a doua etapa, spune Johansen.

– Se intampla multe schimbari in etapa a doua. Trebuie sa fie „totul sau nimic”? Trebuie ca toti sa astepte unii dupa ceilalti, sau se poate diferentia, de exemplu, activitati de timp liber pentru copi pot sa fie deschise in timp ce servirea (restaurante, cafenele, baruri) nu?

– Noi dorim sa putem deschide cu restrictii mai mari pentru a evita prea multa mobilitate. Ideea este de a vedea cat mai multe persoane posibil fara ca sa fie hazardios.

– Deci e totul sau nimic in etapa a doua?

– Va trebui sa revenim la acest aspect. Este posibil ca oamenii sa foloseasca capul si sa aiba bun simt, dar aici trebuie sa vedem totul in ansamblu.

– Ne-am gandit ca masurile sunt intr-un pachet, dar asta nu poate sa insemna ca impiedicam introducerea unei masuri care ar fi usor de introdus, doar pentru ca e dificil de a introduce altele.

Etapa 3.
 • redeschiderea locatiilor publice unde se desfasoara manifestari culturale, de divertisment sau activitati de timp liber in spatii inchise. Asta inseamna, printre altele, cinematografe, teatre, sali de concerte, sali de bingo, sali de bowling, sali de jocuri, spatii inchise de joaca pentru copii, etc.
 • permiterea organizarii manifestarilor in spatii inchise
 • cresterea numarului de persoane permise la manifestari in spatii inchise
 • redeschiderea treptata a posibilitatii de a fi in mod fizic la locul de munca.
 • cresterea numarului de persoane la activitati sportive si de timp liber in spatii deschise
 • reintoarcerea la recomandarea pastrarii distantei de 1 metru, care este si recomandarea nationala.
 • inlaturarea conditiei de a servi mancare impreuna cu alcool

Pentru toate intreprinderile si manifestarile vor fi in vigoare limitari severe in ce pirveste numarul de persoane si regulile de preventie a bolilor infectioase.

Etapa 4
 • relaxarea restrictiilor in vederea preventiei infectiilor pentru diferite intreprinderi si activitati
 • relaxarea limitarilor legate de numarul de persoane la manifestari in spatii inchise si deschise
 • ajustarea regulii in ce priveste intrunirile in spatiul locativ privat, in asa fel incat mai mult de 10 persoane sa se poata aduna.
 • sevirea cu alcool permisa pana la ora 24.00.
 • permiterea si mai mult a prezentei in mod fizic la locul de munca
 • manifestari private in locuri publice (nunti, botezuri, etc in spatii inchiriate) cu limitarea numarului de participanti in functie de situatia diseminarii virale.
Etapa 5
 • abrogarea reglementarilor locale
 • reglementarile nationale impun limitarile manifestarilor
 • mentinerea recomandarilor locale daca este necesar
Trend de infectii in scadere

Luni au fost inregistrate 141 de cazuri noi de infectie cu corona in Oslo, conform cifrelor furnizate de municipalitate. Asta inseamna cu 11 mai multe decat media ultimelor sapte zile, care este de 130.

Trendul infectiilor in Oslo a fost aplatizat sau in scadere din 28 martie incoace, conform statisticii VG.

Varful diseminarii virale a fost in urma cu sase saptamani, cu 2461 cazuri inregistrate intr-o singura saptamana.

Saptamana trecuta au fost inregistrate 911 cazuri pozitive. Asta inseamna ca numarul de persoane infectate este la acelasi nivel cum era inainte de masura de inchidere sociala in Oslo, implementata in noeimbrie.

Acum insa, aproape toate cazurile pozitive depistate in Oslo sunt provocate de varianta mai contagioasa a virusului, care a fost descoperita in Marea Britanie.

– Cand am introdus masura de inchidere sociala eram la acelasi nivel al diseminarii virale, dar era vorba de un alt tip de virus. Nu ne putem uita doar la cifre, sunt doua tipuri de virus despre care vorbim aici, care au un comportament diferit, a spus presedintele consiliului municipal din Oslo, Raymond Johansen.

Cifrele de infectie infregistrate in Oslo. Cu roz, cifree inregistrate in ultima saptamana.
(sursa: www.vg.no)

sursa: https://www.vg.no/nyheter/i/6zJGvo/dette-er-planen-for-gjenaapningen-av-oslo?utm_content=hovedlopet_row2_pos2&utm_source=vgfront

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu