Media Sănătate Știri

Iata regulile pentru vaccinul Johnson & Johnson (Janssen) in Norvegia

Scris de Daniel Solheim

Incepand din 15 iunie se poate solicita programare la medicul de familie (fastlege), la medic privat sau la clinici de vaccinare in cazul in care dorit sa primiti vaccinul Janssen. Dar medicul decide daca primiti sau nu vaccinul.

– Pentru unii va fi important sa primeasca vaccinul mai repede. De exemplu, daca trebuie sa mergi intr-o calatorie strict necesara intr-o tara cu diseminare virala mare, spune ministrul sanatatii, Bent Høie in timpul conferintei de presa de azi.

Vaccinul Janssen de la Johnson & Johnson a fost scos din programul de vaccinare, dar poate fi administrat intr-o forma voluntara.

„Medicul are ultimul cuvant in evaluarea daca pacientul sa primeasca sau nu vaccinul Janssen. Pacientul are dreptul de a participa la luarea deciziei, dar nu poate cere/impune administrarea lui” a consemnat guvernul intr-un comunicat de presa.

– Nu exista o cerinta adresata medicilor de a oferi vaccinul, dar toti medicii vor putea sa-l administreze daca ei insisi doresc asta, spune Høie.

Ofera posibiliatea vaccinarii cu vaccinul Janssen (Johnson & Johnson): Ministrul sanatatii Bent Høie si directorul Institutului de sanatate Publica, Camila Stoltenberg in timpul conferintei de presa in legatura cu vaccinul Janssen.
Categoriile de persoane care vor putea primi vaccinul

Høie spune ca medicii vor avea nevoie sa se informeze in legatura cu aceasta reglementare. De aceea, ministrul roaga populatia sa nu inceapa sa-si sune medicul de familie inainte de 15. iunie.

Directia de Sanatate considera ca vaccinul va fi actual pentru urmatoarele situatii:

  • calatorii necesare in tari/zone cu diseminare virala mare sau zone unde medicul apreciaza ca beneficiul vaccinului Janssen este mai mare decat riscul
  • persoane care se afla intr-o situatie a vietii atat de solicitanta datorita faptului ca nu sunt vaccinate incat a ramane nevaccinat toata perioada pana la data cand li se va oferi vaccin, le ameninta sanatatea sau viata
  • cand un membru apropiat de familie are o boala grava de cancer sau un membru apropiat de familie primeste un tratament imunosupresiv si medicul apreciaza ca beneficiul vaccinului Janssen este mai mare decat riscul acestuia
  • cand medicul apreciaza ca exista o boala psihica grava, pericol pentru viata sau o scadere substantiala a calitatii vietii ca urmare a izolarii de lunga durata si a poverii provocate de masurile de preventie a infectiilor
  • pe langa aceste situatii, in urma unei evaluari medicale concrete pot exista cazuri in care medicul, in urma unei evaluari generale si avand cunostine despre situatia vietii persoanei, poate aprecia daca beneficiul vaccinarii persoanei este mai mare decat riscul la care se expune. Aceasta evaluare trebuie sa aiba ca punct de pornire situatia vietii persoanei in cauza.

– Vor fi persoane care vor primi refuz. Acestea sunt acel tip de aprecieri pe care serviciile medicale norvegiene le fac zilnic, spune Høie.

Nici un medic nu poate fi obligat

Nici un medic nu poate fi obligat sa administreze vaccinul daca este din principiu impotriva administrarii unui vaccin care a fost scos din programul de vaccinare.

Vaccinul AstraZeneca a fost pus in asteptare dupa cazurile raportate de reactii adverse cu formare de trombi. Vaccinul Janssen (denumit si Johnson & Johnson) nu a ajuns sa fie utilizat deloc in Norvegia in urma unor reactii adverse asemanatoare in alte tari. Cele doua vaccinuri folosest o tehnologie asemanatoare.

FHI considera ca riscul administrarii vaccinului este mai mare decat beneficiul obtinut de la cele doua vaccinuri.

Danemarca a deschis posibilitatea vaccinarii voluntare cu vaccinurile AstraZeneca si Janssen.

Jørgen Skvlan: Nu vom oferi vaccinul

Uniunea medicilor, care are in organizatia sa 96 la suta din medicii din Norvegia, nu recomanda membrilor sai sa administreze vaccinul Janssen.

Medicul Jørgen Skavlan spune, in dialog cu NRK, ca ei nu vor oferi vaccinul in cadrul Uniunii medicilor.

– Nu vom oferi vaccinul la noi. Noi consideram ca oferta de vaccinare in Norvegia este suficient de buna, cu vaccinuri sigure si cu o progresie buna, in crestere. Cand un medic inoculeaza un vaccina, isi asuma o responsabilitate si acum cand exista alternative bune, am luat aceasta decizie, scrie Skavlan intr-un SMS adresat NRK.

Spune NU: Medicul Jørgen Skavlan nu doreste sa ofere vaccinul Janssen pacientilor.

Uniunea medicilor a recomandat anterior medicilor sa nu ofere vaccinul, si reactioneaza la stirile de azi din partea guvernului:

– Noi ramanem la aprecierile noastre de specialitate si nu recomandam utilizarea vaccinului Janssen. Motivatia este probabilitatea reactiilor adverse si pentru ca avem alternative mai bune. Castigul pentru sanatate obtinut prin vaccinarea cu Janssen nu sta raport cu riscul de sanatate. Aceasta este aceeasi evaluare pe care si Directia de Sanatate a pus-o la baza recomandarii sale, spune presedintele uniunii, Marit Hermansen.

Critica: Presedintele Uniunii Medicilor, Marit Hermansen, a spus ca ea nu recomanda medicilor sa inoculeze pacientii cu vaccinul Janssen, chiar daca vaccinul este oferit voluntar.
Nu este voie sa se perceapa o plata in plus

Cabinetele medicale sunt rugate sa puna informatii pe paginile proprii de internet sau pe site-urile municipalitatilor in cazul in care ofera vaccinul, in asa fel incat sa fie mai simplu pentru cei care doresc sa se vaccineze, ca acestia sa stie pe cine sa contacteze.

Medicii care doresc sa ofere vaccinul il vor putea comanda prin solutia de internet la FHI, informeaza guvernul.

Vaccinul si vaccinarea sunt gratuite pentru fiecare persoana, si toate cheltuielile sunt acoperite de stat in conformitate cu ratele existente. Nu este permis medicilor sa perceapa plata in plus pentru inocularea acestui vaccin.

Toata vaccinarea este voluntara in Norvegia.

„Programul de vaccinare va oferi, tuturor persoanelor peste 18 ani din Norvegia, prima doza de vaccin pana la inceputul lunii august. In programul de vaccinare sunt incluse vaccinurile BioNTech-Pfizer si Moderna. Posibilitatea de a fi evaluat pentru vaccinul Janssen, in afara programului de vaccinare, este deci o reglementare facultativa” scrie guvernul in comunicatul de presa.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu