Media Știri

ISRAEL: Mai putine internari dupa inocularea dozei ”booster”

Scris de Daniel Solheim

Israelul a inregistrat o scadere puternica a numarului de internati cu vaccinare completa dupa ce a inceput vaccinarea cu a treia doza. Acum, paturile de spital sunt ocupate de tineri nevaccinati.

Din acest motiv, medicul de boli infectioase Eyal Leshem de la cel mai mare spital din Israel, sustine ca a treia doza de vaccin este importanta.

– Schimbarea a venit, credem noi, din cauza dozei ”booster”. Vedem o reducere dramatica a numarului de spitalizari comparat cu persoanele vaccinate cu doua doze, spune el in dialog cu VG.

Leshem lucreaza la Sheba, cel mai mare spital din Israel, unde analizeaza zilnic datele furnizate in legatura cu infectarile corona si statistica vaccinurilor.

Eyal Leshem spune ca cea de a treia doza a redus riscul spitalizarilor in Israel.

Israel a vaccinat o mare parte din populatie deja in ianuarie si februarie si, de aceea, este un fel de laborator pentru tot restul lumii, pentru cei care vor sa vada cum vor functiona vaccinurile in timp.

Ceea ce vad israelienii, este ca cei care au fost vaccinati devreme, in iarna, aveau sanse mai mari sa ajunga spitalizati decat cei care au fost vaccinati mai tarziu.

Inca din vara, Israelul a avut un val de pandemie cu tulpina Delta, care a dus la o suprasolicitare a sistemului sanitar. Spitalele au sustinut ca fara o doza „booster” s-a fi ajuns la un colaps al sistemului sanitar.

– O reducere substantiala

Leshem a declarat pentru VG in august ca este surprins sa vada cat de repede pare sa scada imunitate si spunea ca dozele „booster” pentru varstnici sunt importante, pentru a a-i putea tine pe cei in varsta departe de spital.

In urma vaccinarii cu a treia doza a 3,6 milioane de israelieni, imaginea spitalizarilor s-a schimbat:

Din cei 15 % din israelienii peste 12 ani (1,1 milioane) care inca nu sunt vaccinati, 10 % au varste peste 20 de ani. Aceste 10 % constituie o parte disproportionat de mare din spitalizari si decese cauzate de covid din tara.

– Vedem o reducere substantiala a internarilor cu forme grave de boala in comparatie cu doua doze de vaccin. Daca esti vaccinat, ai in continuare o protectie buna. Dar aceasta scade in timp.

Mai multe studii arata in aceeasi directie

Unele din rezultatele descoperite in legatura cu doza „booster” au fost publicate in revista recunoscuta de specialitate New England Journal of Medicine. Leshem subliniaza ca studiul se bazeaza pe rezultatele obtinute in Israel si nu este un studiu random, cu grupe de control, care ar fi dat rezultate mai sigure.

Un studiu efectuat de Biroul de Prevenire a Bolilor Infectioase CDC din Statele Unite a aratat ca imunitatea a scazut dupa 120 de zile.

In Marea Britanie a fost inregistrat un nivel mai mare al cazurilor grave la persoanele vaccinate devreme.

Ultimul studiu amintit, care nu a fost evaluat de alti cercetatori (fara control de calitate) arata ca se inregistreaza o imunitate care scade substantial dupa cinci luni. Protectia impotriva spitalizarilor la vaccinul Pfizer inoculat la persoane varstnice a scazut de la 100 % la 90 % in aceste 140 de zile – deci, inca o protectie destul de buna.

Cercetatorii mentioneaza in concluzia studiului ca protectia aflata in scadere la persoanele varstnice si grupurile de risc indica faptul ca acestea ar trebui vaccinate cu o doza „booster”.

Acelasi lucru la sustinut si cercetatorul-sef al unui studiu suedez, in dialog cu VG anterior, in aceasta saptamana.

Leshem crede ca incepe sa devina destul de evident, cu ajutorul acestor studii, ca imunitatea scade si ca este nevoie de o a treia doza.

Aici in Norvegia, nu a fost observata, deocamdata, o crestere a numarului de persoane cu vaccinare completa care sa dezvolte forme atat de grave incat sa necesite spitalizare – acesta este indicatourul cel mai important pentru FHI in chestiunea scaderii imunitatii si a unei eventuale a treia doze.

In Norvegia, au fost, deocamdata, 168 de persoane cu vaccinare completa care au dezvoltat forme de boala care sa necesite spitalizare, conform raportului saptamanal al FHI. Asta inseamna un numar foarte mic din cele 3,6 milioane de persoane cu vaccinare completa din Norvegia.

Inmormantare: Israelul cere acum trei doze de vaccin pentru a avea certificat corona valabil in tara. Acesta este folosit pentru a putea obtine acces la diferite manifestari.
Se ia in considerare a treia doza

In momentul de fata, o a treia doza este inoculata norvegienilor cu sistem imunitar slabit iar FHI ia in considerare daca si persoanele varstnice si vulnerabile vor primi o doza suplimentara. Joi, seful pentru vaccinuri al FHI, Geir Bukholm, a spus in dialog cu VG ca FHI asteapta aprobarea UE pentru cea de a treia doza de Pfizer, inainte de a lua o decizie.

Leshem spune ca situatia infectarilor in Norvegia este atat de buna incat riscul de a fi infectat cu doua doze este mic. Dar, ca Norvegia ar trebui sa se pregateasca pentru situatia in care protectia la persoanele cu vaccinare completa va scadea dupa sase luni, de acest lucru Leshem este sigur:

– In mai multe tari s-a observat o reducere a cazurilor grave de boala si a internarilor la 140 de zile dupa vaccinarea cu Pfizer. Daca acest lucru se poate vedea si acolo si in Israel, Norvegia poate sa faca planuri astfel incat sa puteti evita sa aveti persoane cu vaccinare completa care dezvolta forme grave de boala.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu