Media Sănătate Știri

Israel: Pune Pfizer in legatura cu reactii adverse

Scris de Daniel Solheim

Ministerul sanatatii din Israel informeaza ca a gasit o conexiune probabila intre vaccinarea cu vaccinul Pfizer si cazurile de inflamatie a muschiului inimii la barbatii tineri. Autoritatea pentru controlul medicamentelor nu are cunostinte despre aceasta presupusa conexiune.

Marti, ministerul sanatatii din Israel a informat ca s-a descoperit o probabila conexiune intre vaccinare cu cea de a doua doza de vaccin Pfizer si cazuri de inflamatii ale muschiului inimii la barbati tineri intre 16 si 30 de ani.

Autoritatea pentru Controlul Medicamentelor relateaza pentru Dagbladet ca in momentul de fata nu cunoaste amanunte despre existenta unei conexiuni intre vaccinarea cu vaccinul Pfizer si prevalenta presupusei boli.

Vaccinul Pfizer este considerat a fi foarte sigur si efectiv. Studiile anterioare au aratat ca vaccinul are o eficienta de peste 90 la suta atat in ce priveste protectia impotriva infectiei cu covid-19 si a bolii covid-19.

Rezultatele din Israel

Agentia de presa Reuters a redat afirmatiile autoritatilor israeliene in legatura cu rezultatele unui nou studiu al acestei probleme.

Rezultatele studiului arata ca starea de boala a fost inregistrata la un procentaj foarte mic din numarul persoanelor vaccinate si ca, in cele mai multe cazuri, starea de boala a fost blanda si temporara.

Autoritatile israeliene informeaza ca au primit raportari in legatura cu 275 de cazuri de inflamatii ale muschiului inimii dintre 5.000 000 de persoane vaccinate. 95 la suta din cazurile raportate au avut o stare de boala blanda si temporara, iar printre persoanele care au fost internate in spital datorita acestei stari de boala, cei mai multi au fost externati in cursul a patru zile sau mai putin.

Si in Norvegia

Directorul de specialitate medicala Steinar Madsen, de la Autoritatea pentru Controlul Medicamentelor spune, in dialog cu Dagbladet, ca ei sunt atenti la aceste probleme si aici in Norvegia.

– Este o chestiune cu care lucram si aici in Norvegia, si am primit raportari in special legat de doua stari de boala: pericardita (inflamatia sacului inimii) si miocardita (inflamatia muschiului inimii). Am primit 20 de raportari in legatura cu pericardita si patru legate de miocardita, spune Madsen, si continua:

– In acelasi timp stim ca aceste stari apar si in mod natural. Cea mai obisnuita cauza pentru aceste stari de boala sunt infectii virale, dar exista si alte cauze. Nu stim, deocamdata, daca exista o conexiune intre vaccinare si aceste stari de boala, dar este evident ca urmarim situatia cu atentie si vom face evaluari ale fiecarui caz raportat.

Madsen mai spune ca si in Norvegia au fost inregistrate stari de boala usoare in cele mai multe cazuri.

– Starea a fost trecatoare pentru cele mai multe cazuri de inflamatie a sacului inimii si a muschiului inimii, pe care le-am inregistrat in Norvegia, iar pacientul s-a insanatosit din nou sau era pe cale sa se insanaotseasca la momentul in care noi am primit raportarile.

Se ia in serios

Purtatorul de cuvant Joachim Henriksen de la Pfizer Norvegia, spune in dialog cu Dagbladet, ca incidentele nedorite pot aparea la scurta vreme dupa vaccinare, chiar daca acestea nu sunt cauzate de vaccin.

– Stim ca au fost raportate cateva cazuri de miocardita in urma vaccinarii cu vaccin mARN impotriva Covid-19. La 11 mai, PRAC a decis ca in momentul de fata nu este nimic care sa indice ca aceste cazuri de boala ar aparea datorita vaccinului.

Henriksen subliniaza ca ei trateaza cu cea mai mare seriozitate raportarile in privinta unor posibile reactii adverse.

– Atat noi cat si diferite autoritati de supraveghere parcurg aceste raportari in legatura cu incidente nedorite, inclusiv raportarile despre cazurile de inflamare a muschiului inimii, in mod regulat si cu atentie, spune el si continua:

– Este important sa subliniem ca acum se face o investigatie amanuntita a acestor raportari si ca pana in momentul de fata nu a fost concluzionat cu faptul ca ar exista o conexiune intre vaccinurile mARN impotriva covid-19 si cazurile de inflamare a muschiului inimii.

Cauze alternative

La fel ca Madsen, Henriksen arata ca infectiile virale sunt deseori cauza inflamarii muschiului inimii. El mai spune ca au fost raportate cazuri in care persoane au dezoltat o inflamatie a muschiului inimii in urma unei infectii cu covid-19.

– La nivel global au fost distribuite mai multe sute de milioane de doze ale vaccinului Pfizer. Reactiile adverse inregistrate pana acum au fost, in cea mai mai mare parte usoare sau moderata. Noi continuam activitatea de supraveghere si monitorizare a reactiilor adverse, iar relatia dintre beneficiu si risc a vaccinului este considerata in continuare a fi pozitiva, spune Henriksen

Cu mult in fata altora

In ultimele luni, intreg globul si-a indreptat atentia spre Israel pentru informatii legate de vaccinul Pfizer. Asta pentru ca Israelul este printre tarile care se afla in fruntea vaccinarilor.

In momentul de fata, peste 5.000 000 de persoane sunt imunizate (cu ambele doze) ceea ce inseamna 59,3 la suta din populatie, conform site-ului Our World in Data.

– Nu este un lucru neobisnuit ca aceasta chestiune este si in Israel una de actualitate, datorita faptului ca au vaccinat o mare parte din populatie cu vaccinul Pfizer, iar in acelasi timp s-au facut multe studii asupra efectului acestuia, spune Madsen de la Autoritatea pentru Controlul Medicamentelor.

– Persoanele intre 16 si 30 de ani este o grupa de varsta care, deocamdata, a fost vaccinata doar in mica parte in Norvegia. Iar aici (in Norvegia) vedem ca aceste raportari ale cazurilor apar in diverse grupe de varsta, atat la femei cat si la barbati.

sursa: dagbladet.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu