Media Sănătate

Lysbakken, Listhaug si Vedum refuza oferta controversata de vaccinare

Scris de Daniel Solheim

Liderul partidului Centru-Stanga, Audun Lysbakken, liderul partidului de Centru Trygve Slagsvold Vedum si liderul Partidului Progresist Sylvi Listhaug refuza oferta de se vaccina din partea Parlamentului. Preben Aavitsland de la FHI spune ca institutul nu a recomandat vaccinarea parlamentarilor in acest moment.

Saptamana trecuta, guvernul a propus vaccinarea a 500 d persoane care fac parte din Guvern, Parlament, Palatul Regal si Curtea Suprema de Justitie.

Asta a dus la reactii puternice. Mai multi au reactionat ca se face acest lucru inaninte ca vaccinarea sa fie finalizata pentru grupurile de risc, personalul din sanatate si angajatii din invatamant.

Intr-o cronica publicata in VG luni, 125 de medici municipali si-au exprimat nemultumirea fata de prioritarea politicienilor si au cerut guvernului sa se razgandeasca.

Mai multi dintre politicieni au acceptat oferta in timp ce o serie de parlamentari au ales sa refuze oferta guvernului.

– M-am decis sa refuz aceasta oferta. Dar eu respect, desigur, ca oamenii aleg altfel, scrie liderul Frp Sylvi Listhaug intr-un SMS adresat VG.

– Ne gandim ca e ciudat ca aceasta oferta sa vina acum, si ca Parlamentul nu a fost consultat anterior deciziei. Eu inteleg ca alte grupe in profesii mai expuse reactioneaza la decizia guvernului, scrie liderul SV Audun Lysbakken intr-un SMS adresat VG.

Nu doreste sa critice

Liderul Sp, Trygve Slagsvold Vedum spune in dialog cu VG ca si el va refuza oferta.

– Eu ii inteleg pe cei care aleg sa accepte oferta. Personal, am ales sa refuz oferta guvernului, scrie Trygve Slagsvold Vedum intr-un SMS adresat VG.

Liderul SV Audun Lysbakken si liderul Sp Trygve Slagsvold Vedum refuza oferta guvernului de a se vaccina odata cu Parlamentul.

El nu doreste sa critice pe alti parlamentari care accepta oferta si spune ca multi pot avea motive intemeiate sa faca asta.

– In ce ma priveste am ajuns la concluzia ca nu am o justificare suficient de buna ca sa primesc vaccinul acum, nu este nimic in situatia mea care sa arate ca nu as putea sa astept pana in vine randul cu grupa mea de varsta.

Torstein Tvedt Solberg (Partidul Laburist), Bjørnar Moxnes (Partidul Rosu) si liderul adjunct al partildului de Centru Stanga Torgeir Knag Fylkesnes sunt printre cei care au refuzat oferta de vaccinare.

In dialog cu publicatia Avisa Oslo, fosta lidera a Partidului Progresist, Siv Jensen, spune ca si ea refuza oferta de vaccin.

Lidera partidului MDG Une Bastholm, care in momentul de fata se afla in concediu de maternitate, informeaza VG ca si ea refuza. La fel face si loctiitorul ei in Parlament, Per Espen Stoknes.

FHI: – Noi nu am recomandat asa ceva

Preben Aavitsland, medic specialist al FHI, este categorig fata de VG ca decizia guvernului de a priorita membrii guvernului si parlamentului in randul de vaccinare, nu a venit in urma vreunei recomandari din partea specialistilor.

Robert Mood, Preben Aavitsland | FHI: Fortsatt håndvask og avstand i to-tre  år
Medic specialist la FHI – Preben Aavitsland

– Noi recomandam tututor sa se vaccineze, dar nu am recomandat ca guvernul, parlamentul si ministerele sa fie prioritate la rand acum. Subiectul despre care vorbesc acum ziarele este ceva ce guvernul a decis. Nu este o recomandare din partea noastra.

– Asta inseamna ca nu ati recomandat o prioritatare a politicienilor in ce priveste vaccinul?

– Nu am fost intrebati direct despre asta. Am fost intrebati despre unele grupuri care noua ni s-au parut acceptabile, cum ar fi soldatii din Afganistan, despre care consideram ca ar fi bine sa fie vaccinati. In rest este vorba de personalul din sanatate si cei bolnavi si apoi, noi ceilalti.

– Ce parere ai depre faptul ca guvernul oricum alege sa vaccineze parlamentarii? Ce influenta va avea acest lucru asupra restului modelului de vaccinare?

– Nu cred ca trebuie sa am prea multe pareri despre asta. Guvernul este entitatea care conduce tara si decide astfel de lucruri, iar acest lucru se incadreaza in puterea decizionala a guvernului. Am inteles ca este vorba de aproximativ 500 de doze sau ceva de genul, consecintele pentru programul de vaccinare nu ar fi mari, spune Aavitsland.

Mai multi accepta oferta

Peter Frølich (Partidul de Dreapta), Sivert Bjørnstad (Partidul Progresist), Marit Arnstad (Partidul de Centru), Ingvild Kjerkol si Eva-Kristin Hansen, ambele de la Partidul Laburist, sunt printre cei care au acceptat oferta de vaccinare.

La fel au procedat si reprezentantii Partidului de Dreapta Elin Agdestein, Sveinung Stensland si Kent Gudmunsen.

Kent Gudmundsen (Partidul de Dreapta) este printre cei care au acceptat oferta guvernului pentru vaccinarea Parlamentului.

– Am inteles ca am primit aceasta oferta si o accept. Asta pentru ca este o parte a programului de vaccinare asa cum a fost intocmit el, spune Gudmundsen in timp ce este pe cale sa urce la bordul aeronavei spre Oslo.

– Un aspect important este ca tocmai sunt in avion spre Oslo in acest moment. Ca parlamentar calatoresc si fac naveta regulat. Asta face sa fiu mai expus la infectie.

Liderul partidului de Dreapta Erna Solberg si liderul Partidului Laburist, Jonas Gahr Støre au primit deja prima doza de vaccin.

– E bine sa asteptam

Parlamentarul Freddy Øvstegård (SV) spune, in dialog cu VG, ca si el a refuzat oferta de vaccinare.

– Eu voi primi oricum o oferta de a ma vaccina acasa in Sarpsborg in scurt timp. Va fi bine pentru mine sa astept. Nu este nimic in situatia mea care sa indice ca acest lucru ar fi necesar acum, spune Øvstegård.

Reprezentantul SV spune ca nu doreste sa-i critice pe colegii din Parlament care au acceptat oferta de a se vaccina:

– Pot fi motive persoanle sau medicale pentru care unii aleg asa cum aleg. Eu nu am pareri despre alegerile altora, spune Øvstegård.

Fata de publicatia Adresseavisen, parlamentarii Lars Haltbrekken (SV), Arild Grande (Ap) si André Skjelstad (V) spun ca si ei au refuzat oferta.

– Eu imi astept randul la vaccinare, spune Haltbrekken.

– Eu consider ca toti cei din grupele de risc din din grupele de meserii expuse ar trebui sa primeasca vaccinul mai intai, spune Grande.

– Eu ma voi vaccina la Steinkjer cand imi vine randul, spune Skjelstad in dialog cu publicatia.

Fata de publicatia Avisa Oslo, parlamentarii din Oslo Siri Staalesen (Ap) Espen Barth Eide (Ap) si Christian Tybring-Gjedde spun ca si ei refuza oferta de vaccinare a parlamentului.

Fata de publicatia Dagbladet, Terje Aasland (Ap) si Lene Vågslid (Ap) spun ca si ei refuza.

Sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu