Media Știri

Mai putine spitalizari in ciuda cifrelor record de infectari: – Daca va continua asa, este un lucru foarte pozitiv

Scris de Daniel Solheim

Probabil vor fi stabilite noi recorduri in ce priveste numarul infectarilor cu corona in perioada care urmeaza, dar, deocamndata, numarul spitalizarilor este in scadere. Un efect omicron, spun autoritatile de sanatate.

Mai putini pacienti internati: Mai putini norvegieni sunt internati acum in spitale. Dominanta variantei omicron poate insemna vesti bune pentru spitalele norvegiene, crede Preben Aavistland, de la FHI.

Sambata a fost inregistrat inca un record al numarului de infectari cu 12.360 de cazuri de infectie in ziua precedenta, iar aparent, numarul infectarilor va continua sa creasca. In aceasta saptamana, guvernul a ales sa relaxeze unele masuri, iar populatia poate din nou, printre altele, sa savureze o bere.

In acelasi timp, numarul pacientilor internati continua sa scada, conform site-ului Corona al VG.

Sambata, in spitale se aflau internati 228 de pacienti, o scadere cu 24 de pacienti fata de ziua precedenta. 79 dintre pacienti sunt internati la terapie intensiva iar dintre acestia, 55 sunt cuplati la respirator.

La varful valului de infectii din iarna au fost 383 de pacienti internati, 118 dintre acestia in sectii de terapie intensiva.

– Vedem acum o crestere care se datoreaza variantei omicron, care, mai mult sau mai putin, a preluat dominanta in totalitate. Aceasta varianta este mai putin patologica. Dar, in acelasi timp, nu se poate exclude faptul ca inca nu a fost observat efectul deplin al variantei omicron asupra numaruli de internari, spune directorul de divizie, Johan Torgersen, de la Directia de Sanatate.

Internari noi cu cauza principala covid-19

Explicatia rapoartelor dintre date

Faptul ca acum sunt mai putine spitalizari in raport cu numarul de persoane infectate se datoreaza, in cea mai mare masura, faptului ca numarul de infectari cu varianta delta a scazut. Masurile de reducere a contactului, care au fost introduse inainte de Craciun, au dus la o reducere substantiala a diseminarii variantei delta si a redus, in acelasi timp si diseminarea variantei omicron.

– Explicatia cea mai importanta este ca masurile care au fost introduse inainte de craciun, au avut un efect bun fata de varianta delta. Pentru ca varful de infectii inregistrate inainte de craciun se datora, in cea mai mare masura, variantei delta, spune Torgersen.

Cresterea omicron: Johan Torgersen este director de divizie pentru calitate in cadrul Directiei de Sanatate.

Medicul sef Preben Aavitsland, de la FHI, spune ca mai putine persoane infectate cu omicron sunt internate si, daca ajung sa fie internate, durata spitalizarii lor este mai scurta. El face referire la cifrele de spitalizari din ultimele saptamani pentru a demonstra regresia infectiilor cu varianta delta si efectul acestora pe presiunnea din spitale.

  • In saptamana 52 au fost depistate 26.610 cazuri de infectie si 186 de spitalizari, un raport infectii/internari de 143.
  • Saptamana trecuta au fost depistate 46.332 de cazuri de infectie si 144 de spitalizari, un raport infectii/internari de 322.
  • In aceasta saptamana, vom ajunge probabil la 70.000 de cazuri depistate si 100 de spitalizari, un raport infectii/internari de 700.

– Daca va continua asa, este un lucru foarte pozitiv pentru spitale, dar pot aparea provocari pentu serviciile sanitare din municipalitati, pentru firme si pentru restul societatii, cand atat de multi se imbolnavesc deodata si lipsec de la munca, spune Aavistland.

Pozitv: Medic sef in cadrul FHI, Preben Aavitsland, spune ca dezvoltarea situatie poate insemna vesti bune pentru spitalele din Norvegia
Doza booster

Efectul dozei booster asupra diseminarii virale este probabil mic, dar duce la faptul ca mai putin dezvolta forme grave de boala si au nevoie de internare, spune Torgersen.

Aproximativ 2,2 milioane de norvegieni au primit doza booster pana acum, conform datelor VG. Asta corespunde cu 40% din populatie.

Guvernul a avut un target ca toate persoanele cu varste peste 45 de ani sa primeasca oferta dozei booster pana la mijlocul lui ianuarie. Chiar daca multi au primit oferta, targetul nu a fost atins inca.

Pana acum, 464 000 de norvegieni cu varste peste 45 de ani au primit doua doze de vaccin, dar nu si doza a treia, informeaza Aavistland.

– Ne asteptam la faptul ca vom avea nevoie de urmatoarele doua saptamani inainte de a fi siguri ca toti cei peste 45 de ani, care doresc doza a treia, au primit si posibilitatea de a o obtine, spune Aavitsland.

Unii dintre acestia au fost infectati anterior cu corona si se descurca bine si cu doua doze, spune Aavitsland.

Perseoanele vaccinate in Norvegia pe saptmani
Un risc usor crescut odata cu relaxarea masurilor

In aceasta saptamana, Norvegia s-a redeschis partial. Se redeschide posibilitatea intalnirilor si a contactului social, in acelasi timp in care reglementarile de carantina au devenit mai blande.

Torgerse crede ca monitorizarea numarului de infectii este importanta si mai departe, dar nu crede ca relaxarea masurilor va avea un efect atat de mare asupra diseminarii virale.

– Da, au fost relaxate cateva masuri, dar speram ca acestea nu contribuie la o crestere a diseminarii virale.

Redeschidere: norvegienii insetati de bere vor putea din, in aceasta saptamana mearga la baruri si restaurante dupa o luna in care servirea alcoolului

Chiar daca unele masuri au fost relaxate, printre altele in scoli si cea privind alcoolul, a fost mentinut un regim viguros de testare pentru a depista si impiedica infectarile, spune Torgersen.

– Poate ca exista un risc putin crescut in pachetul de masuri, dar consideram ca masurile au inca un efect bun asupra diseminarii.

– Vine un val de infectii cu omicron. Masurile de control pot doar sa il amane. Trebuie sa gasim un nivel la care sa il putem controla. Inca masurile de preventie si control sunt destul de ample, si trebuie, desigur, sa avem grija ca masurile sa fie echitabile.

Redeschiderea dozatoarelor de alcool nu ar trebui sa aiba o influenta prea mare asupra diseminarii.

– Diferenta dintre o interdictie totala a servirii alcoolului si o interdictie partiala cu interval redus de servire nu este atat de mare, in ce priveste efectul asupra diseminarii, spune Torgersen.

Test rapid (auto-test): Noul regim de testare implica intr-o masura mai mare testarea acasa, decat pana acum.
O noua faza

Norvegia se afla acum intr-o noua faza in care se considera ca diseminarea in randul populatiei poate avea un efect poziti pentru a putea iesi din pandemie, explica Torgersen.

– Ne aflam intr-o noua situatie in care, din partea autoritatilor, se permite o diseminare virala ceva mai mare, pentru ca ar putea avea un efect pozitiv. Omicron nu se lasa oprit, iar in acelasi timp suntem intr-o situatie in care avem o acoperire vaccinala mai buna ca niciodata.

– Avem o sarcina mai mica asupra sistemului de sanatate cu omicron, care provoaca forme mai putin grave de boala, si se considera acum, ca fiind rezonabil, ca populatia sa poata primi o oarecare imunitate si prin infectare. Din aceste motive, experti accepta cifre de infectare mult mai mari decat anterior.

Abia cand suficient de multi sunt infectati putem vorbi de sfarsitul pandemiei.

– Omicron a fost caracterizat ca inceputul sfarsitului. Trebuie sa trecem prin el pentru a ajunge la sfarsitul pandemiei, spune Torgersen.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu