Media Sănătate Știri

Mesaj clar pentru toti cei cu vaccinare completa

Scris de Daniel Solheim

Multi dintre cei care au vaccinare completa se relaxeaza. Dar, mai multe studii arata ca si ei pot disemina tulpina delta a virusului, intr-o masura semnificativa. Medicul sef de la FHI are, din aceasta cauza, un mesaj clar catre cei care au primit ambele doze de vaccin.

Un proaspat studiu britanic arata ca persoanele cu vaccinare completa pot, in la fel de mare masura ca cele nevaccinate, sa isi puna in pericol persoanele apropiate – pentru ca pot, in continuare, sa disemineze tulpina delta a virusului corona.

Cercetatorii de la Universitatea din Oxford, care au realizat acest studiu major, au analizat datele de la aproape trei milioane de teste.

Studiul arata ca vaccinul are efect bun in impiedicarea dezvoltarii formelor grave de boala si a decesului.

Dar, rezultatele arata ca si persoanele cu vaccinare completa, care sunt infectate cu tulpina delta, in continuare disemineaza virusul mai departe, pentru ca cantitatea virala de tulpina delta era la fel de mare in corpul persoanelor cu vaccinare completa, ca si la cele nevaccinate.

– Nu este o protectie 100 %

Medicul sef de la FHI, Sara Viksmoen Watle, care este un expert in ce priveste efectul vaccinurilor, spune ca acest studiu confirma partial rezultate obtinute anterior.

– Acest studiu arat ca protectia impotriva infectarii cu tulpina delta a virusului este mai slaba decat cea impotrivat tulpinii alfa. Dar mai multe studii au arata ca persoanele cu vaccinare completa care sunt infectate au o durata a bolii mai scurta, cu un risc substantial mai mic de a inecta alte persoane in jur decat persoanele nevaccinate, spune Viksmoen Watle.

Ea precizeaza ca studiul acesta investigheaza doar efectul vaccinului impotriva infectarii. Efectul impotriva internarii in spital nu pare sa fie influentat de tulpina delta, iar vaccinurile protejeaza foarte bine, inca, impotriva dezvoltarii formelor grave de boala.

Multi dintre cei care au vaccinare completa simt ca pot fi mai relaxati. Dar medicul sef de la FHI considera ca acest studiu demonstreaza ca nu ar trebui sa ne relaxam complet.

– Nu esti 100% protejat chiar daca ai vaccinarea completa. Datorita faptului ca si persoanele cu vaccinare completa pot fi infectate si pot infecta pe altii, este important ca si persoanele vaccinate sa stea acasa si sa se testeze atunci cand prezinta simptome, spune Viksmoen Watle.

Se insanatosesc mai repede

Imunologul Anne Spurkland spune ca studiul britanic pare sa fie foarte larg si aprofundat.

– Studiul arata, la fel cum au indicat si alte studii americane, ca persoanele cu vaccinare completa pot avea o cantitate virala a tulpinei delta la fel de mare in gat si in nas, precum personele nevaccinate. Dar, asa cum am vazut si in alte studii, persoanele cu vaccinare completa care sunt infectate cu tulpina delta a virusului, scapa mai repede de virus decat cele nevaccinate, spune Spurkland, care este profesor in medicina la Universitatea din Oslo.

Immunolog Anne Spurkland sier at det er en bred og interessant studie.
Imunolog Anne Spurkland spune ca studiul este unul larg si interesant.

Profesorul spune ca acest studiu sustine, de asemenea, impresia despre ceea ce sa intampla cu situatia diseminarii virale in Israel, Islanda si Marea Britanie in aceste zile, unde cifrele de infectie cresc, in ciuda faptului ca multi sunt vaccinati.

– Vaccinul este facut pentru a proteja impotriva tulpinei virale initiale a virusului, ceea ce si face intr-o masura foarte mare. Dar, virusul s-a modificat pentru a se putea disemina mai departe. Chiar daca situatia nu este atat de stralucita cum s-a crezut la inceput, vaccinul protejeaza in mot clar impotriva dezvoltarii formelor grave de boala si deces, ceea ce in sine este si scopul principal al vaccinului, spune Spurkland.

sursa: TV2.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu