Media Știri

Modificari in reglementarile carantinei hoteliere si relaxari ale restrictiilor de intrare in Norvegia

Scris de Daniel Solheim

Comunicat de presa | Data: 21.05.2021 | Nr. 94-2021

Comunicatul de presa al guvernului este publicat aici: Regjeringen.no

Diferenta intre calatorii esentiale si ne-esentiale este indepartata la intrarea in Norvegia in asa fel incat calatorii din Marea Britanie si tari din spatiul SEE/Schengen cu rata de incidenta a diseminarii virale mica nu vor mai trebui sa stea in carantina hoteliera.

Persoanele care au fost in zone cu rata de incidenta a diseminarii virale mare, trebuie sa stea in carantina hoteliera, indiferent de scopul calatoriei.

Se introduc exceptii de la restrictiile de intrare pentru straini care sunt domiciliati in zone pentru care nu este impusa obligativitatea carantinei in Norvegia.

– Modificam acum regulile pentru carantina hoteliera. Indepartam diferenta dintre calatorii esentiale si cele ne-esentiale la intrarea in Norvegia si alegem sa ne uitam la presiunea de diseminare in fiecare tara. Asta inseamna ca cei care calatoresc din Marea Britanie si tari din spatiul SEE/Schengen cu rata de diseminare mica, nu vor sta in carantina la hotel.

Persoanele care au fost in zone cu rata de incidenta mare vor trebui sa stea in carantina hoteliera. Asta este valabil si in cazul in care calatoria a fost necesara pentru ca a fost o calatorie in interes de serviciu.

Din momentul in care punem la punct documentatia, care va fi digitala, sigura si verificabila, atunci si persoanele protejate, adica cele care au primit deja prima doza de vaccin cu mai mult de trei saptamani in urma, nu vor mai trebui sa stea in carantina hoteliera, spune ministrul justitiei, Monica Mæland.

Urmatoarele grupuri de persoane vor sta in carantina hoteliera cu incepere de joi 27.05.2021:

  • Calatorii care vin din afara Europei vor sta in carantina hoteliera pe tot parcursul perioadei de carantina pana la un test negativ, cel mai devreme dupa sapte zile
  • Calatorii care vin din tari europene care au mai putin de 150 de infectii noi la 100.000 in ultimele 14 zile si un procent maxim de 4 % a testelor pozitive, nu vor sta in carantina la hotel. Acestia vor efectua perioada de carantina la domiciliu sau intr-un alt spatiu locativ corespunzator.
  • Calatorii din Marea Britanie si tari din spatiul SEE/Schengen care au mai mult de 150 de infectii la 100.000 in ultimele 14 zile, trebuie sa stea in carantina hoteliera pana ce au primit un rezultat negativ al testului, cel mai devreme dupa trei zile. Ei vor trebui sa completeze perioada de carantina la domiciliu sau intr-un alt spatiu locativ corespunzator si se vor putea iesi din carantina dupa rezultat negativ cel mai devreme dupa sapte zile.
  • Calatorii din tari europene cu rate de diseminare ridicate trebuie sa stea in carantina hoteliera pana la un test negativ, cel mai devreme dupa sapte zile. Vor fi date informatii suplimentare in legatura cu aceasta grupa.

Exceptiile datorita considerentelor speciale legate de viata si bunastare vor fi continuate. Guvernul va introduce o reglementare de dispensa pentru aceasta grupa, care le va da posibilitatea de a solicita exceptia de la carantina hoteliera si sa primeasca o decizie inainte ca persoana sa ajunga la granita tarii.

Se fac exceptii si pentru marinarii care s-au aflat in tari in afara spatiului SEE/Schengen si Marea Britanie si care se imbarca la bordul navelor in Norvegia. Marinarii trebuie in continuare sa stea in carantina hoteliera dupa ce se intorc acasa, da pot efectua carantina inainte de a se imbarca la bordul navei pe care vor lucra. Aceste modificari intra in vigoare de azi, 21. mai.

Sportivii de performanta care vor participa la Jocurile Olimpice sau Paralimpice si personalul de sprijin al acestora vor avea modificari in carantina de intrare si exceptii de la cerinta carantinei hoteliere in urma calatoriei in strainatate efectuata in legatura cu concursuri pentru obtinerea calificarii la jocurile Olimpice si Paralimpice. Ei vor trebui sa stea in carantina pana la un test negativ, cel mai devreme dupa trei zile de la revenirea in Norvegia.

– Masurile severe de la granitele noastre au avut efect. Importul de infectie a scazut, dar situatia infectiilor in lumea din jurul nostru este in continuare complexa si grava in multe locuri. Trebuie sa continuam cu restrictiile severe in ce priveste accesul strainilor in Norvegia dar dam acum exceptii celor care sun domiciliati in tari in care rata de diseminare este atat de mica incat nu impunem obligatia de a sta in carantina, spune ministrul justitiei, Monica Mæland.

Se deschide posibilitate de intrare pentru straini care sunt domiciliati in tari/zone care nu sunt supuse obligativitatii carantinei (tari galbene) in Norvegia. In momentul de fata este vorba de Groenlanda, Insulele Færøe, Islanda si parti din Finlanda, dar asta se va modifica pe masura ce tot mai multe tari isi vor vaccina populatia iar rata de infectii va scadea. Aceasta exceptie va fi introdusa in scurta vreme. Marea Britanie va fi inclusa in aceasta reglementare si va fi evaluata dupa aceleeasi criterii precum tarile din spatiul SEE/Schengen.

Se va face o reevaluare a relaxarii restrictiilor de intrare in Norvegia in legatura cu etapa a 3-a din planul de redeschidere a Norvegiei. Atunci se va evalua printre altele, relaxarea restrictiilor pentru calatorii care vin sa munceasca, familie, iubiti/iubite si studenti si elevi internationali.

Directia de Sanatate si FHI a dat de curand recomandari in legatura cu reglementarile de intrare care ar trebui sa fie valabile pana la data la care tuturor persoanelor peste 18 ani li s-a oferit posibilitatea de a se vaccina in Norvegia. Printre recomandari este si cea de a avea o perioada de trei zile de carantina la intrare pentru persoanele vaccinate in aceastat perioada, si cea de a prelungi recomandarile globale in ce priveste calatoriile in strainatate pana la sfarsitul lui iulie.

– Cand primim recomandarile de specialitate vom evalua eliminarea carantinei de intrare in totalitate pentru persoanele care sunt protejate cu vaccin sau care au imunitate ca urmare a faptului ca au avut corona. Asta insa, va cere ca sa fie implementat mai intai un certificat corona, spune ministrul sanatatii, Bent Høie.

Ministerul de externe prelungeste recomandarile globale in privinta calatoriilor pana la 1. iulie. Exista in continuare un risc important ca, calatoriile in strainatate sa poata duce la mai multe infectii si import a unor noi variante de virus, ceea ce va ingreuna procesul de redeschidere a societatii in Norvegia.

– Planul de redeschidere in etape al guvernului este in desfasurare, dar autoritatile de sanatate recomanda evitarea calatoriilor in strainatate pana cand o mai mare parte a populatiei din Norvegia este vaccinata. De aceea, recomandarea globala este prelungita pana la 1. iulie. Nu dorim prelungirea acestei recomandari mai mult decat este necesar, dar asa cum se prezinta situatia in momentul de fata, este mai previzibila planificarea unui concediu in Norvegia in vara, spune ministrul de externe, Ine Eriksen Søreide.

sursa: www.regjeringen.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu