Media Sănătate Știri

Modificarile Corona care vor intra in vigoare de saptamana viitoare

Scris de Daniel Solheim

Guvernul a confirmat azi faptul ca etapa a patra a planului de redeschidere este amanata cu cel putin doua saptamani. (vezi articolul de azi in legatura cu conferinta de presa).

Cu toate acestea au fost decise cateva modificari cu incepere de saptamana viitoare.

Aceste modificari ale reglementarilor etapei a treia intra in vigoare de la miezul noptii spre 2. august:

 • adultii vor putea participa, la fel ca tinerii si copiii, la manifestari sportive si culturale, precum meciuri, campionate, inter-regionale si inter-zonale.
 • firme si organizatii care doresc sa organizeze intruniri pentru angajatii lor, kick-off si activitati asemanatore trebuie sa respecte reglementarile pentru manifestari private. Asta inseamna limitari mai severe in ce priveste numarul de participanti, comparat cu intrunirile de specialitate. Acum insa, astfel de intruniri sunt considerate manifestari publice. O conditie este ca o astfel de manifestare sa fie organizata de catre o firma/institutie externa.
 • se face exceptie de la restrictiile de intrare pentru minori care calatoresc in Norvegia impreuna cu parinti care au exceptie de la restrictiile de intrare din alte motive decat certificatul corona.
 • Feriboturi pentru pasageri care vin din tari verzi intr-o tara care a are carantina obligatorie, fara sa primeasca pasageri noi la bord, nu va fi considerat transport public conform reglementarilor covid-19 pentru exceptarea de la carantina de intrare pentru calatori cu sedere scurta in zone cu carantina obligatorie
Copiii si tinerii nu vor mai sta in carantina

Cu incepere din 16. august, copii si tineri sub 18 ani vor fi, in cea mai mare masura, exceptati de la obligativitatea carantinei de infectare, informeaza guvernul.

Tinerii vor sta in carantina daca sunt membri din aceeasi gospodarie sau contacti apropiati de alt fel cu persoana infectata, de ex. iubit/iubita.

– Asta face ca riscul pentru infectie sa creasca in societate, dar in acelasi timp este un risc pe care suntem dornici sa ni-l asumam pentru ca tinerii si copiii sa aiba o viata de zi cu zi cat mai normala la toamna, spune ministrul sanatatii Bent Høie, la conferinta de presa a guvernului.

Exceptia de la carantina de infectare este valabila doar daca se efectueaza testare in conformitate cu reglementarile municipalitatii in cauza.

– Se va elabora un indrumator national in legatura cu regimul de testare al municipalitatilor. Daca acel regim nu este efectuat, atunci persoana este obligata sa intre in carantina, informeaza guvernul.

Pentru persoane peste 18 ani se mentine in continuare reglementarea in vigoare in vederea carantinei de infectare, dar municipalitatile au posibilitatea de a face exceptii si de a inlocui carantina cu testare.

Modificari in etapa a patra a planului de redeschidere

Chiar daca guvernul nu implementeaza etapa a 4-a acumm, au fost decise unele mici ajustari in plus fata de cele cunoscute pana acum.

Chiar daca acestea nu vor fi implementate acum, guvernul a decis sa informeze publicul despre ele imediat, pentru a crea previzibilitate pentru cei care pot fi afectati de aceste modificari.

Aceastea sunt ajustarile din etapa a 4.a a planului de redeschidere treptata a societatii:

 • pot fi pana la 500 de persoane la manifestari private
 • cerinta cohortelor de pana la 500 de persoane se mentine la manifestari cu certificat corona
 • se permite un numar mai mare al participantilor la tabere si alte activitati de timp liber care dureaza mai multe zile, de la 300 la 500 de persoane. Marimea recomandata a grupelor este majorata de la 40 la 50 de persoane.
 • Universitati, scoli de specialitate, facultati pot avea invatamant prin prezenta fizica cu exceptia cerintei de distantare in timpul orelor de curs.

Pentru manifestari au fost decise urmatoarele modificari in etapa a 4-a:

 • eliminarea limitarii intrarii pana la ora 24.00 la manifestari care au permisia de a servi alcool.
 • eliminarea cerintei de a servi alcool la masa in timpul manifestarilor. In loc, se va impune ca toate persoanele sa aiba locuri pe scaune la manifestari unde se serveste alcool, dar nu la manifestari unde se foloseste certificatul corona.
 • eliminarea cerintei de distantare la manifestari cu certificat corona
 • eliminarea cerintei distantei de 1 metru pentru participanti ne-profesionisti la manifestari culturale
 • implementarea regulii de a permite persoanelor protejate care vin impreuna sa se aseze mai aproape unele de altele dupa sosirea la manifestari unde sunt folosite scaune fixate.
 • eliminarea interdictiei de a aseza persoane in mai mult de jumatate din scaunele fixate atunci cand distanta de 1 metru nu poate fi mentinuta in toate directiile.
 • Obligatia organizatorullui de a implementa masuri pentru a respecta cerintele de distantare dintre participanti va fi valabila si la manifestari publice la care nu sunt folosite locuri fixate, distribuite in prealabil.

sursa: nrk.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu