Media Sănătate Știri

Modificarile legale pentru certificatul corona sunt in dezbateri

Scris de Daniel Solheim

Guvernul doreste sa foloseasca certificatul corona pentru a deschide societatea si a o mentine deschisa mai mult pentru restul perioadei de pandemie. Utilizarea mai extinsa a certficatului corona va solicita insa un fundament legal mai bun. De aceea, guvernul trimite parlamentului o propunere de lege pentru utilizarea certificatului corona.

Un certificat corona va putea face dovada, intr-un mod sigur, numale si data nasterii, daca ai fost vaccinat, daca ai avut de curand un rezultat negativ al testului corona si daca esti imun dupa ce ai fost infectat cu corona.

– Un astfel de certificat va putea fi folosit pentru a putea deschide societata mai mult si mai devreme. De aceea, lucram la dezvoltarea unui certificat sigur, in care sa putem avea incredere. Vu vat mai multe persoane vor folosi un asemenea certificat, cu atat mai importanta este discutia despre fundamentul legal. Noi speram sa avem o conlucrare buna cu Parlamentul in asa fel incat aceasta chestiune sa fie tratata cu celeritate, spune prim-ministrul Erna Solberg.

Guvernul nu are inca o lista completa asupra domeniilor in care poate fi utilizat un astfel de certificat.

– Suntem de acord cu recomandarile autoritatilor de sanatate in legatura cu faptul ca certificatul corona poate fi folosit in legatura cu organizarea unor manifestari publice mai mari, croaziere si pachete de calatorii. Guvernul are insa ambitii mai mari in ce priveste utilizarea certificatului. Noi dorim, de exemplu, sa evaluam daca certificatul poate fi folosit local, acolo unde sunt reglementari locale mai severe decat cele nationale. Sunt multe intrebari care trebuiesc clarificate inainte de a ajunge la o concluzie finala, a spus prim-ministrul.

Este finalizata o versiune preliminara

Prima versiune a certificatului norvegian corona este finalizata. Aceasta arata rezultatul testului si daca ai fost vaccinat impotriva corona. Aceasta informatie poate fi accesata pe aplicatia Helsenorge pe telefon sau pe www.helsenorge.no de unde poti descarca si dovada sub forma unui fisier pdf.

– Prima versine preliminara nu este verificabila. De aceea este vulnerabila in sensul ca oamenii pot produce certificate false. De aceea, utilizarea acestei versiuni nu poate fi extinsa, explica ministrul sanatatii Bent Høie.

Un sistem de incredere.

Autoritatile de sanatate lucreaza mai departe la elaborarea unei versiuni verificabile a certificatului corona. Aceasta versiune va trebui, conform planului, sa fie finalizata la inceputul lui iunie si sa fie potrivita pentru a putea fi utilizata aici in tara.

Ultima versiune, care va fi finalizata la sfarsitul lui iunie, va fi in conformitate cu toate cerintele impuse de UE.

– Acel certificat va putea fi folosit pentru a calatori in alte tari, in cazul in care se va impune conditia de a fi vaccinat, de a avea test negativ sau de a fi fost bolnav de corona anterior, pentru a putea trece granita sau pentru a evita restrictii, cum ar fi carantina, spune Høie.

Partea certificatului care se refera la calatorii este analizata in contextul eforturilor din UE in legatura cu un cadru comun european in ce priveste certificatul corona.

– Cand redeschidem granitele, trebuie sa avem un sistem in care sa putem avea incredere – in care oamenii sa nu poata face falsuri si sa prezinte documentatie falsificata cum ca sunt vaccinati, subliniaza Høie.

Manifestari in spatii deschise

Directia de Sanatate si FHI au elaborat o schita pentru numarul de participanti la manifestari in spatii deschise in vara. Aceasat schita este in conformitate cu planul de redeschidere a societatii elaborat de guvern, si creste numarul de persoane care pot sa se adune in functie de fiecare etapa a planului.

Guvernul considera ca atat certificatul corona, cat si testarea la intrare pot fi de actualitate ca masuri utilizabile in legatura cu manifestari mai ample in spatii deschise in timpul verii.

– Este important de subliniat ca este vorba deocamdata de un plan preliminar. In primul rand pot aparea probleme in munca de confectionare a certificatului. I al doilea rand, exista multe intrebari carora trebuie sa li se dea un raspuns inainte de a da in folosinta certificatul. In al treilea rand, trebuie sa folosim experientele etapelor anterioare inainte sa trecem la urmatoarea etapa. Deci, inca sunt multe aspecte nesigure, spune prim-ministrul Erna Solberg.

Acesta este planul pentru numarul de participanti la manifestari in spatii deschise in etapele 2, 3 si 4 din planul de redeschidere a societatii. Este posibila efectuarea unor modificari a marimii numerelor de persoane si a cohortelor, in functie de cum evolueaza ratei de incidenta a infectiilor si experientelor acumulate in etapa 2 si 3. Ritmul de redeschidere a societatii se bazeaza pe datele obtinute din evaluari, nu pe date calendaristice.

Manifestari fara locuri pe scaune fixate, predestinata ( azi 200):

sursa: www.regjeringen.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu