Media Sănătate Știri

Motivul pentru care FHI recomanda vaccinul Pfizer tinerilor de 16 si 17 ani

Scris de Daniel Solheim

Imediat dupa ce populatia peste 18 ani va completa schema de vaccinare, tinerii de 16 si 17 ani vor primi oferta de a se vaccina cu vaccinul corona. FHI recomanda ca tinerilor norvegieni sa li se ofere, ca regula generala, vaccinul Pfizer.

Guvernul norvegian a decis miercuri ca tinerilor cu ani de nastere in 2004 si 2005 sa li se ofere vaccinul, in urma recomandarilor Institutului de Sanatate Publica (FHI).

Tinerii vor primi oferta de a se vaccina dupa ce populatia peste 18 ani va completa schema de vaccinare (doua doze). Totusi, se ofera posibilitatea ca municipalitatile, in cazuri speciale, ofere vaccinul mai devreme unora, atunci cand este vorba, de exemplu, de tineri care pleaca la scoala in strainatate si au un risc marit de infectie.

Vaccinul Pfizer a fost omologat pentru a putea fi folosit pentru populatia peste 16 ani inca din decembrie 2020. La sfarsitul lunii mai a fost omologat si pentru cei cu varste peste 12 ani. Moderna a fost omologat pentru categoria de varsta 12-18 ani la sfarsitul lunii iulie.

– De ce nu sa anunta inca de acum ca vaccinul poate fi administrat pana la limita inferioara de 12 ani? Nu este o diferenta atat de mare intre un tanar de 15-16 ani si un copil de 12-13 ani?

– Acest aspect este evaluat diferit pentru diferite categorii de varsta si este important ca sa facem aceasta munca temeinic. Acum mai avem un pic de timp pe care il vom folosi pentru a obtine ultimele cunostinte de la FHI inainte de a lua o decizie cu privire la adolescentii intre 12 si 15 ani. Eu cred ca acest mod de a proceda face ca populatia sa abia incredere in recomandarile pe care le dam, a spus ministrul sanatatii, Bent Høie in dialog cu VG.

– Cele mai multe cunostinte despre Pfizer

Vaccinarea acestei grupe se va face in centrele municipale de vaccinare. Regula generala pentru aceasta grupa, conform evaluarii preliminare a FHI, este ca acestei grupe i se va oferi vaccinul Pfizer.

Ministerul sanatatii afirma ca are cunostinte limitate despre reactii adverse severe dar rare, precum inflamatia muschiului inimii – numita si miocardita.

– Exista un risc mai mare pentru miocardita cu Moderna?

– In acest caz, FHI a apreciat ca avem mai multe cunostinte despre utilizarea vaccinului Pfizer la aceasta grupa de varsta, iar acum, cand avem posibilitatea de a face aceasta alegere, alegem vaccinul despre care stim cele mai multe lucrui, si recomandam vaccinul Pfizer pentru aceasta grupa, spune Høie.

Interval de pana la 12 saptamani.

Tinerii de 16 si 17 ani vor primi, la fel ca restul populatiei peste 18 ani, oferta de a se vaccina cu doua doze de vaccin. Intervalul intre cele doua doze va fi intre 8 si 12 saptamani.

– Ati prelungit intervalul intre doze, este din cauza miocarditei?

– Si acest vaccin are reactii adverse rare, nu este posibila eliminarea lor si suntem deschisi despre acest lucru. Dar situatia este ca am apreciat ca efectul pozitiv al vaccinului pentru fiecare individ este mai mare decat efectul pozitiv legat de riscul reactiilor adverse, spune Høie.

Ministrul sanatatii spune ca cei care au aceasta reactie adversa foarte rara, de cele mai multe ori o primesc in legatura cu rapelul.

– De aceea am respectat recomandarea FHI si am pus un interval mai mare intre prima doza si rapel, tocmai pentru a dobandi mai multe cunostinte inainte de a administra si rapelul acestei grupe de varsta. Este posibil ca noi cunostinte sa indice ca nu este necesar, dar este un mod de a proceda pentru a face posibila alegerea fiecaruia intr-un mod cat mai sigur.

– Este posibil ca sa existe un risc mai mare pentru cei mai tineri, de a avea aceste reactii adverse, care este motivul pentru acest lucru?

– Asta este un lucru cu care se lucreaza pe plan international pentru a aduna cunostinte despre acest aspect. Vedem ca din cei care au reactii adverse rare, unii baieti tineri au avut astfel de reactii, in special dupa rapel. Acesta este si motivul pentru care administram prima doza iar apoi spunem ca vom administra rapelul, dar cu un interval mai mare, tocmai pentru a putea avea cat mai multe informatii actualizate in acel timp, spune Høie.

Pot decide singuri

Tinerii de la 16 ani in sus pot sa decida singuri daca doresc sa se vaccineze. Consilierul municiapal in probleme de sanatate, Robert Steen, din Oslo, a solicitat anterior ca sa se ofere vaccinul si acestei grupe de varsta. El a invinuit guvernul ca zaboveste prea mult, dar miercuri guvernul a luat decizia.

In primele doua saptamani din august au fost depistate aproape 4000 de cazuri de infectie intre tineri de la 13 la 39 de ani iar aceste grupe de varsta domina statisticile cu privire la numarul de infectii.

Cele mai multe infectii sunt in grupa de varsta intre 20 si 39 de ani si multe municipalitati lucreaza la maxim pentru a ajunge la ei cu mesajul de a se vaccina. Apoi urmeaza grupa intre 13 si 19 ani, unde o mare parte vor primi, in curand, oferta de a se vaccina.

Sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu