O serie de tari vor oferi sau ofera deja ce-a de a treia doza de vaccin. Cercetatorii imunulogi sustin ca varstnicii vor avea un efect bun in urma ei, cu toate acestea, FHI inca mai sta pe ganduri.
Numerele mari de infectari nu mai sunt decisive pentru evaluarea epidemiei. In schimb, ceea ce este hotarator, sunt numarul celor care se imbolnavesc grav si efectul vaccinului.
Cercetatorul in materie de vaccinuri, Gunnveig Grødeland ne spune ca au existat speculatii daca efectul vaccinului se reduce in timp la persoanele varstnice.
– Acest aspect trebuie sa il urmarim si, la fel ca in multe alte aspecte ale aceastei pandemii, navigam in ape necunoscute, spune Grødeland.

Mai expusi
Grødeland spune ca datele nu sunt elocvente, dar ca exista semna ca persoanele varstnice ar pierde mai repede din protectia oferita de vaccin. Pierderea efectului vaccinului poate avea doua cauze principale.
– Anticorpii neutralizanti care sunt introdusi in corp prin vaccin, scad dupa cateva luni. Varstnicii au, in mod tipic, si o capacitate mai redusa de a genera raspunsuri imune. Combinatia acestor doua cauze face ca ei sa fie mai expusi la boala in timp, dupa vaccinare, spune ea.
In acelasi timp ea spune ca este „un adevar cu modificari”.
– Ceea ce stim este ca se genereaza, de asemenea, celule de memorie B- si T- la varstnici. Acestea sunt reactivate data viitoare cand persoana este expusa la virus, iar aceste celul pot contribui la protectia persoanei astfel incat infectia sa nu se dezvolte intr-o boala grava, spune ea.
Anticorpii neutralizanti sunt ceea ce, in mod normal, protejeaza impotriva infectarii sau a diseminarii virusului mai departe.
– Cu cat mai multi varstnici se infecteaza, cu atat mai multi vor putea, potential, sa se imbolnaveasca si sa aiba nevoie de spitalizare. De aceea este important de urmarit efectul vaccinului in timp. Este un criteriu important si decisiv in legatura cu ceea ce ar trebui sa facem de acum inainte.

Evalueaza trei criterii
– In cazul in care se dovedeste faptul ca varstnicii pierd mai repede din efectul vaccinului, ce crezi ca ar trebui sa facem? Este suficient sa vaccinam mai des aceasta grupa din populatie?
– Datele din strainatate indica faptul ca varstnicii vor avea un efect bun in urma celei de a treia doze de vaccin, deci vaccinarea mai frecventa va avea efect, raspunde Grødeland.
Alternativa este de a optimiza vaccinurile astfel incat sa functioneze mai bine la persoanele varstnice.
O serie de tari ofera deja sau urmeaza sa ofere cea de a treia doza de vaccin. Israel a inceput, Marea Britanie incepe saptamana viitoare, in timp ce Danemarca s-a decis in aceasta privinta, dar nu a stabilit un termen.
In Norvegia, autoritatile de sanatate au spus ca se mai gandesc.
Geir Bukholm, director adjunct al FHI, spune in dialog cu TV2 ca autoritatile evalueaza nevoia unei a treia doze la rezidentii centrelor de ingrijire pentru varstnici, persoane cu varste peste 85 de ani, persoane intre 65 si 85 de ani si grupele de risc sub 65 de ani.
– Aprecierile sunt, in primul rand, legate de faptul daca riscul pentru dezvoltarea unei forme grave de boala a crescut datorita timpului lung de la utima doza inoculata. Al doilea criteriu este : care este probabilitatea ca o a treia doza sa duca la un risc redus de dezvoltarea a formelor grave de boala in randul acestor grupe din populatie? spune el.
Un ultim criteriu este daca cea de-a treia doza de vaccin va faca ca imunitatea populatiei sa creasca si astfel sa reduca riscul diseminarii virusului in societate.
– Deocamdata nu am ajuns la o concluzie ca cea de-a treia doza de vaccin sa fie recomandata, in baza acestor criterii, dar aceste evaluari se fac continuu, spune Bukholm.

– Riscul nu a crescut
– Danemarca a decis sa ofere ce de a treia doza. De ce nu s-a ajuns la aceeasi concluzie si in Norvegia?
– Deocamdata nu avem un temei pentru a spune ca ar fi necesar, spune Bukholm.
– Aveti date care sa indice ca efectul vaccinului se reduce in timp la persoanele varstnice?
– Avem date care arata ca nivelul anticorpilor care protejeaza si al altor anticorpi impotriva proteinei S, scad in timp, spune el.
In plus, FHI are indicii ca riscul pentru infectii simptomatice la persoane cu vaccinare completa poate creste ca urmare a acestui fapt. FHI nu a vazut insa ca protectia oferita de vaccina sa scada atat de mult in Norvegia.
– Deocamdata nu avem date care sa sustina faptul ca riscul pentru infectii grave ar fi crescut ca urmare a timpului scurs de la vaccinare, astfel incat sa putem ajunge la un efect crescut impotriva formelor grave de boala. Urmarim cu atentie acest aspect, spune Bukholm.
In Norvegia numai persoanelor cu sistem imunitar grav slabit li se va oferi, in prezent, cea de-a treia doza de vaccin.

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator