Media Știri

NewsFlash – Dagbladet – 04.12.2021

Scris de Daniel Solheim
4.191 noi infectari cu virusul corona in Norvegia

Ieri au fost inregistrate 4.191 de noi infectari cu virusul corona in Norvegia, cu 1.249 mai multe decat in aceeasi zi cu o saptamana in urma si un nou record al numarului de infectari raportate intr-o singura zi in Norvegia.

In ultimele sapte zile au fost raportate, in medie, 3.235 de infectari cu virusul corona pe zi. Media echivalenta in ruma cu sapte zile era la 2.458 de infectari pe zi, deci trendul infectarilor este abrupt ascendent.

Vineri erau internati in spitale 262 de pacienti corona, la fel precum in ziua precedenta.

68 dintre pacienti sunt internati la ATI, iar dintre acestia, 45 sunt cuplati la respirator. Asta inseamna cu 4 pacienti mai multi la ATI si cu 6 mai multi cuplati la respirator, in comparatie cu ziua precedenta, conform datelor furnizate de Directia de Sanatate.

Cinci barbati sunt in arestul politiei din Porsgrun in urma unei talharii

Cinci barbati tineri au fost retinuti si incarcerati in arestul politiei in urma faptului ca un tanar de 19 ani a fost amenintat cu un cutit si i s-au luat, prin constrangere, telefonul mobil si alte bunuri, azi-noapte in Porsgrunn.

Talharia s-a petrecut in jurul orei 1.00 in centrul orasului Porsgrunn iar politi a fost sesizata de catre martori aflati la fata locului. Cei cinci au varste peste 18 ani.

– Cutitul si telefonul mobil au fost gasite asupra unuia dintre ei. Incercam sa aflam mai multe despre caz si luam declaratii in cursul noptii. Nu toti au avut un rol central in talharie, spune seful de operatiuni, Jan Kristian Johnsrud de la politia districtului Sud-Est in dialog cu NTB in jurul orei 3.00 in noaptea spre sambata.

19 persoane infectate cu omicron

Pana la data de 3 decembrie au fost confirmate 19 probe pozitive cu tulpina omicron in Norvegia, conform unui comunicat de presa emis de FHI.

Cele 19 cazuri includ 2 cazuri de infectare din Øygarden, 13 cazuri confirmate legate de petrecerea de craciun din Oslo si 4 calatori din Africa de Sud, la aeroportul Oslo Gardermoen.

– Cel mai important lucru acum este ca cei infectati si contactii lor apropiati sa respecte regulile de izolare si carantina, spune seful de departament al FHI, Line Vold.

Intre 90 si 100 de persoane infectate in urma petrecerii de craciun unde au fost depistate cazuri de infectare cu omicron
90-100 bekreftet smittet etter omikron-julebord
Tine Ravlo

Tine Ravlo, medic sef adjunct al cartierului Frogner, informeaza in dialog cu Dagladet sambata dimineata, ca intre 90 si 100 de persoane au fost infectate in urma petrecerii de craciun.

– 60 dintre cei infectati au participat la petrecerea de craciun organizata de firma Scatec. In plus, sunt peste 30 de alti oaspeti ai localului Louise, care au fost infectati, scrie Ravlo intr-un SMS adresat Dagbladet.

Publicatia VG a relatat prima despre acest lucru.

In cursul unei singur zile, Louise Restaurant & Bar din Oslo, a devenit cel mai discutat restaurant de pe glob iar petrecerea firmei Scatec de la restaurantul Skipperstue de la Aker Brygge, cea mai discutata petrecere de craciun de pe glob.

– Aproape jumatate au „probabil omicron” in urma screening-ului efectuat asupra probelor prelevate, asteptam restul rezultatelor, scrie Ravlo.

13 din cazuri sunt confirmate a fi infectari cu omicron.

Toate persoanele infectate sunt in izolare iar contactii apropiai ai acestora sunt in carantina, mai informeaza Ravlo.

A vrut sa primeasca vaccinul intr-un brat fals

Un italian, care dorea sa obtina un certificat corona fara sa ia vaccinul, a incercat sa duca in eroare personalul sanitar si sa sa-i faca sa ii injecteze vaccinul intr-un brat fals.

Barbatul a prezentat la vaccin ceea ce parea sa fie un brat real, cu o culoare realista a pielii. Dar, personalul sanitar nu s-a lasat dus in eroare de bratul din silicon, relateaza agentia de presa AFP.

Albert Cirio, liderul guvernului din provincia Piemonte, spune ca acest caz este aproape de domeniul caraghiosului, dar cu toate acestea suficient de grav. Actiunea barbatului este inacceptabila in lumina eforturilor depuse de intreaga societate de la inceputul pandemiei pana acum, in vederea salvarii vietilor si grijii fat de cheltuielile sociale si economice.

Barbatul, cu o varsta intre 50 si 60 de ani, a fost denuntat la politie in urma incidentului pentrecut joi seara in Biella, in nord-vestul Italiei.

Pericol pentru preturi si mai mari la energia electrica
Fare for enda høyere strømpriser
POATE FI INCHISA: Reparatii care vor fi efectuate la centrala nucleara suedeza din Oskarshamn vor putea determina cresterea preturilor energiei electrice in Norvegia

Centrala nucleara de la Oskarshamn din Suedia s-ar putea sa trebuiasca sa fie inchisa pentru reparatii. Asta poate provoca cresterea preturilor in Norvegia.

Ceea ce s-a intamplat se numeste o „deteriorare secundara a materialului de ardere” in ultimul reactor care inca este in folosinta al centralei nucleare, relateaza Aftenposten. Asta nu duce la un pericol acut, dar poate fi nevoie de inchiderea reactorului pentru efectuarea reparatiilor.

Asta va avea un efect imediat asupra preturilor energiei electrice din regiunea capitalei Stockholm. Aceasta regiune are deseori probleme cu furnizarea energiei electrice in timpul iernii, avand, in acelasi timp o productie proprie redusa pe langa energia electrica provenita din centrala nucleara. Si Norvegia poate, deci, resimti efectul penuriei de energie electrica din est.

Reactorul nuclear care este posibil sa fie inchis, produce 1450 de Mwatt, conform informatiilor furnizate de Svenska kraftnätt catre agentia de presa TT.

SUA: Parintii tanarului agresor, care a ucis patru colegi de scoala, au fost retinuti
USA: Foreldre pågrepet etter skoleskyting
MASACRUL DIN SCOALA: O manifestare in urma atacului in Oxford, Michigan, care a avut loc vineri.

Parintii tanarului care este invinuit de mai multe crime comise la o scoala din Michigan, SUA, au fost retinuti, conform mai multor medii de presa.

Tatal tanarului in varsta de 15 ani, care este autorul masacrului, a cumparat arma folosita in atac.

Fox2 Detroit si Daily Mail sunt printre publicatiile de presa care relateaza ca cuplul a fost retinut in Detroit in noaptea spre sambata, ora locala.

Ambii parinti sunt invinuiti de ucidere din culpa in urma faptului ca fiul lor ar fi deschis focul marti, la o scoala din Oxford. Patru elevi au fost ucisi iar alti sapte au fost raniti.

Sunt asteptate temperaturi-soc in unele regiuni
Forventer sjokk-kulde
Røros in Trøndelag

– Fiti pregatiti pentru temperaturi de iarna!

Scriu meteorologii pe twitter.

– In weekend vor fi vanturi puternice in anumite parti ale regiunii Trøndelag si Helgeland, mai consemneaza ei.

– Temperaturile vor fi in jur de -10 grade, cu vanturi relativ puternice, ceea ce face ca temperatura resimtita sa fie in jur de – 20 de grade.

Asta se numeste temperatura efectiva, conform meteorologilor.

Aerul rece din Siberia face ca mai multe parti ale tarii sa aiba temperaturi scazute pana miercuri.

In regiunea Finnmarksvidda, temperaturile vor cobora pana la -40 de grade.

– Va fi, pur si simplu, ger in perioada care vine. Un curent de presiune atmosferica mare va afecta vremena, spune meteorologul de serviciu, Martin Granderød, de la Institutul Meteorologic in dialog cu NRK.

Curentul de presiune atmosferica mare aduce cu sine are rece din zona de nord si de est a Rusiei. Asta va afecta vremea in Norvegia, din zona Innladet pana in Finnmark.

In plus, se anunta vanturi in mai multe zone, ceea ce va face ca temperaturile sa fie resimtite a fi si mai reci.

Granerød spune, de asemena, ca vremea se va raci si in Østlandet, Sørlandet si Vestlandet, dar ca Finnmark va resimti cel mai puternic racirea vremii.

– Dupa saptamana viitoare se pare ca vom ajunge pana la intre -30 si -40 de grade in Finnmarksvidda. Dar nu va fi atat de rece in restul tarii.

Hemsedal introduce masuri corona
Hemsedal innfører coronatiltak
Hemsedal

Municipalitatea Hemsedal a introdus un regulment temporar in vederea masurilor de preventie pentru prevenirea infectarilor corona.

Regulamentul este valabil cu incepere din 3 decembrie orele 14.00 pana in 9 decembrie orele 24.00.

Masurile cuprind impunerea purtarii mastii de protectie in spatii inchise, acolo unde nu poate fi mentinuta distanta de 1 metru. De exemplu in magazine, locatii de servire si in transpotul in comun.

Locatiile de servire trebuie, de asemenea, sa inregistreze clientii pentru a-i putea avertiza in cazul in care sunt expusi la infectie, iar toti clientii trebuie sa aiba un loc la masa. In plus, se impune servirea la masa pentru locatiile de servire si pentru manifestarile care detin autorizatia de a servi alcool.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu