Un nou studiu din Israel arata ca efectul vaccinului scade dupa sase luni – atat la persoanele mai in varsta cat si la cele mai tinere.
Israelienii care au fost vaccinati in ianuarie si februarie au o probabilitate cu 53 la suta mai mare sa fie testati pozitiv cu corona decat cei care au primit vaccinul in martie si aprilie, conform unui nou studiu israelian.
– Anterior s-a crezut ca vaccinul va avea un efect mai indelungat. Acum, se dovedeste ca efectul este de scurta durata, spune medicul epidemiolog Eyal Leshem in dialog cu VG despre noul studiu.
El lucreaza la Sheba, cel mai mare spital din tara, unde, in fiecare zi analizeaza toate datele accesibile in legatura cu corona si vaccinuri.
Israelul a administrat peste un milion de doze booster (a treia doza) in doua saptamanii, in primul rand persoanelor cu varste peste 50 de ani si personalului din sanatate. Mai multi cercetatori israelieni considera de asemenea ca se poate vedea deja efectul prin faptul ca numarul de infectii a scazut din nou in randul persoanelor in varsta.
Un risc mai mare de infectie
Israel a fost printre primele tari din lume in ce priveste ritmul de vaccinare datorita unui contract special cu Pfizer, prin care si-a asigurat, devreme, o cantitate mai mult decat necesara de doze de vaccin. Astfel, cei mai multi israelieni au au avut schema de vaccinare completa intr-o jumatate de an.
De aceea este aceasta tara importanta pentru Norvegia, in scopul de a urmari ceea ce se intampla cu efectul vaccinului si a chestiunii legate de necesitatea administrarii unei a treia doze.
Si SUA s-a decis sa recomande o a treia doza pentru cei mai multi americani, la opt luni dupa a doua doza. Asta inseamna ca primele doze booster vor fi administrate in septembrie.
In studiul amintit, se concluzioneaza cu faptul ca riscul pentru infectii care penetreaza protectia oferita de vaccin – este semnificativ mai mare pentru cei care au fost vaccinati devreme (ianuarie si februarie) in comparatie cu cei care au fost vaccinati mai tarziu (martie si aprilie).
Sutdiul, care este un „preprint” – adica nu a fost inca publicat intr-o publicatie stiintifica si verificat de alti cercetatori, a fost realizat de cercetatori de la Maccabi, unul din celel mai mari fonduri de sanatate din Israel.
Oricum, Leshem considera ca studiul arata necesitatea unei a treia doze.
– Deci, a treia doza este drumul mai departe?
– Daa ar fi sa dau un pronostic calificat, as vrea sa spun ca daca as avea doar un milion de doze, as fi administrat o doza booster la varstnici in loc sa vaccinez copii.
Leshem adauga ca studiul nu diferentiaza intre ce fel de simptome au avut persoanele infectate. Astfel, protectia imptriva nevoii de internare in caz de infectie poate inca sa fie mare.

FHI: Interesant
– Raportul este intersant si are contine date preliminare care arata ca cei care au fost vaccinati devreme cu a doua doza in Israel, par sa aiba un risc mai mare de a fi infectati decat cei care au fost inregistrati mai tarziu, spune directorul adjunct, Geir Bukholm de la FHI in dialog cu VG.
Dar studiul nu da raspunsuri ca ar fi vorba de o scadere a imunitatii sau daca poti fi noi variante ale virusului care fac ca imunitatea sa scada, ceea ce face ca el, sa ramana circumspect.
– Raportul nu are control asupra variantelor cu care sunt infectati pacientii, nu diferentiaza intre o forma de boala grava sau blanda si daca pacientii au fost internati, si nici caror grupuri de risc apartin pacientii.
Ce a analizat studiul?
- a comparat persoane care au fost vaccinate devreme (ianuarie, februarie) cu cei care au fost vaccinati mai tarziu (martie, aprilie)
- Cei care au fost vaccinati in ianuarie au un risc de doua ori mai mare de a fi infectati cu virusul corona decat cei vaccinati in aprilie
- Studiul a folosit grupe de control, cu 330000 de persoane in fiecare grupa.
- 1911 de cazuri pozitive au fost depistate in perioada studiului
- 1151 de cazuri pozitive in grupa vaccinata devreme
- 760 de cazuri pozitive in grupa vaccinata tarziu
- Asta inseamna 53 % mai mare risc de infectie prin pentrarea protectiei oferite de vaccin.
sursa: Studiul Maccabi
Astfel masoara FHI imunitatea
FHI supravegheaza imunitatea prin a vedea daca anticorpii si a imunitatea celulara (ca de exemplu la celulele de aparare) la persoanele vaccinate se reduc in timp.
Deocamdata, imunitatea masurata conform acestei metode nu pare sa fie slabita la cele mai multe persoane vaccinate.
– Datele pe care le avem, care masoare nivelul anticorpilor si al imunitatii celulare (alte tipuri de celule care contribuie de asemenea la protectia impotriva corona) nu indica faptul ca raspunsul imunologic ar fi scazut.
– Daca raspunsul imunologic obtinut in urma vaccinarii ramane stabil, dar apar noi variante de virus impotriva carora imunitatea oferita de vaccin nu este la fel de buna, atunci nu poti repara acest deficit prin administrarea unei doze din acelasi vaccin „prost adaptat”.
– Dar nu se face asta tocmai pentru a mari capacitatea anticorpilor?
– Ba da, poti obtine un astfel de efect. Asta reiese din teoriile pentru care obtii, poate, un efect mai puternic in urma vaccinului Moderna comparat cu Pfizer: daca Moderna are o cantitate mai mare de particul mARN, asta poate fi explicatia. Deci cam asta este modul de a gandi in ce priveste teoria.
El spune ca, de asemenea, pot fi si considerente politice care fac ca unii sa aleaga sa administreza a treia doza:
– Pentru ca unii au o cantitate mare de doze de vaccin si nu gasesti alte persoane care sa doreasca sa ia vaccinul. Dar nu avem date empirice pentru a dovedi ca o vaccinare generala cu o a treia doza, are intr-adevar efect. Cu totul altceva este sa ii vaccinezi pe cei care nu au obtinut un raspuns imunitar suficient de bun dupa doua doze, fie ca acest lucru se datoreaza unori boli care suprima sistemul imunitar, tratamentului cu medicamente care suprima sistemul imunitar sau varstei.
FHI: Acest lucru este necesar inainte de a administra o a treia doza de vaccin
Bukholm spune ca inca FHI nu stie daca vor administra o a treia doza persoanelor varstnice:
– Urmarim experientele internationale si persoanele internate in spitalele norvegiene datorita covid-19 in continuare: care este statutul persoanelor care sunt internate. Daca, de exemplu, exista un numar de infectii penetrante prea mare la persoanele varstnice, atunci va deveni o chestiune de actualitate.
FHI doreste sa supravegheze nivelul de anticorpi la persoanele internate in acelasi timp in care vor urmari si cu ce tulpini ale virusului sunt infectate.
– Asta, alaturi de date actualizate din alte tari, ne va da o explicatie buna a motivului infectiilor penetrante (infectii care pentreaza protectia oferita de vaccin) si, apoi vom putea face o evaluare daca doza a treia este sau nu necesara.
sursa: vg.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator
[…] (Articolul este, tradus in limba romana, aici) […]