Media Știri

Noi masuri de preventie in Trondheim: Masca de protectie va fi impusa in centre comerciale si in magazine

Scris de Daniel Solheim

Sedinta extraordinara a consiliului municipal din Trondheim a inceput la orele 09.00 in cladirea primariei.

In aceasta sedinta, politicienii au trebuit sa ia o pozitie fata de noi reglementari corona in Trondheim. Miercuri au fost inregistrate 175 de noi infectari, iar unele din masurile severe sunt:

  • Impunerea folosirii mastii de protectie in magazine/centre comerciale atunci cand distanta de 1 metru nu poate fi respectata
  • Impunerea folosirii mastii de protectie la cabinetele medicale si la urgente. Regula nu este valabila pentru pacientii in cazul carora masca de protectie ar impiedica investigatiile sau tratamentul
  • Impunerea mastii de protectie in mijloacele de transport in comun (autobuz).

Persoanele exceptate de la obligativitatea mastii de protectie sunt copiii sub 12 ani si persoanele adulte care, din considerente de sanatate, nu pot folosi masca de protectie.

Noile masuri intra in vigoare de azi, miercuri.

Masca de protectie: Masca va fi impusa, printre altele, si in mijloacele de transport in comun.

Iata noile masuri de preventie care sunt valabile in Trondheim

Comitetul central al consiliului municipal continua urmatoarele prevederi din regulamentul corona local:

  1. Impunerea folosirii mastii de protectie in taxiuri. Obligatia este valabila atat pentru sofer cat si pentru pasageri.
  2. Exceptia de la obligatia folosirii mastii de protectie este valabila pentru copii cu varste sub 12 ani si adulti care din considerente de sanatate nu pot folosi masca de protectie
  3. Se utilizeaza modelul tip „semafor” in scoli – codurile de alerta

Comitetul central al consiliului municipal introduce urmatoarele masuri innasprite in regulamentul corona local:

4. Impunerea mastii de protectie in calatoriile cu mijloace de transport in comun (autobuze)

Comitetul central al consiliului municipal introduce urmatoarele masuri noi in regulamentul corona local:

5. Impunerea mastii de protectie in magazine/centre comerciale, acolo unde nu poate fi respectata distanta de 1 metru

6. Impunerea mastii de protectie la cabinetele medicale si la urgenta. Obligatia purtarii mastii de protectie nu este valabila pentru pacientii in cazul carora tratamentul sau investigatiile medicale ar fi impiedicate de masca de protectie.

7. Exceptia de la obligatia purtarii mastii de protectie este valabila pentru copii cu varste sub 12 ani si adulti care din considerente de sanatate nu pot folosi masca de protectie.

Comitetul central al consiliului municipal continua urmatoarele recomandari speciale:

8. Pentru persoanele in gospodaria carora este depistata infecite sunt valabile urmatoarele recomandari:

a. Copiilor si adultilor li se recomanda evitarea participarii la activitati sociale/activitati de timp liber in cazul in care acestia locuiesc impreuna cu o persoana infectata. Aceasta recomandare este valabila timp de sapte zile de la data in care persoana infectata a avut simptome sau a primit rezultatul pozitiv al testului, indiferent daca restul persoanelor din gospodarie sunt vaccinate sau au simptome.

b. sa se straduie sa pastreze distanta fata de colegii de la locul de munca, evt. birou la domiciliu in cazul in care acest lucru este practic posibil.

c. testare zilnica in primele trei zile din perioada de boala a persoanei infectate atunci cand nu sunt posibile masurile prevazute la punctul b. Acest lucru va fi in special, de actualitate, pentru persoanele care au contact cu persoane care prezinta un risc ridicat de dezvoltare a formelor grave de covid-19, personal sanitar care lucreaza cu pacienti in grupele de risc.

9. Se recomanda mentinerea distantei fata de alte persoane care prezinta simptome ale unor infectii ale cailor respiratorii si sa se aiba un prag redus pentru testarea proprie.

10. Se recomanda evitarea vizitelor in centrele de varstnici in cazul in care vizitatorul prezinta simptome sau exista infectare in propria gospodarie

11. Recomandare utilizarii mastii de protectie pentru clienti si angajati la frizer, saloane de cosmetica, servicii de tatuaj si piercing, etc. Regula nu este valabila pentru clientii in cazul carora masca de protectie ar constitui o piedica in efectuarea tratamentului.


A trebuit sa isi ceara scuze

Marte Løvik (Sp) a luat cuvantul devreme in cadrul sedintei si a laudat prezentarea facuta de catre directorul municipal Morten Wolden.

Ea si alti membri ai partidului nu sunt, totusi, de acord cu trei dintre masurile propuse. Una din ele se refera la utilizarea biroului la domiciliu in cazurile in care este considerat util avand in vedere infectarile.

Cand Geirmund Lykke (KrF) a luat cuvantul, el a considerat ca Løvik ar fi prezentat situatia ca si cum cei care ar fi trebuit eventual sa lucreze de la domiciliu si care trebuie sa reduca activitatea sociala, ar fi de compatimit. El a spus ca acestia ar trebui sa se gandeasca mai mult la cei care lucreaza la spitalul St. Olav, si la situatia lor, si ca acestia sunt cei mai presati avand in vedere situatia diseminarii virale.

– Sa nu putem vorbi despre biroul la domiciliu, limitarea distantei in viata de noapte, restaurante sa cand avem sedinta de consiliu, mi se pare surprinzator.

Atunci Løvik a primit din nou cuvantul.

– Eu nu am spus ca situatia unei persoane care lucreaza de acasa ar fi cea mai grea, si nici nu am facut comparatii. Eu sper ca doar m-ai inteles gresit in acel context.

– Daca am inteles-o gresit pe Marte Løvik, imi cer scuze, a spus Geirmund Lykke.

Sedinta comitetului central al consiliului municipal din Trondheim
Se gandeste la angajati

Primarul Rita Ottervik a fost preocupata ca politicienii sa ia in serios situatia presanta de la spitalul St. Olav.

– Sistemul de sanatate este sub presiune si trebuie sa luam in serios sarcina sporita de pe umerii angajatilor. De aceea trebuie sa dorim sa folosim mijloacele care vor fi necesare, dar trebuie sa fim siguri ca acestea au efect.

Ea considera ca este foarte important ca membrii de familie care au infectari cu corona in familie, sa limiteze contactul social.

– Daca cineva din familia ta se infecteaza, trebuie sa existe limitari pentru cei care sunt membrii ai aceleiasi gospodarii, si mai adauga ca acest aspect a fost neclar pana acum.

Primarul din Trondheim, Rita Ottervik, considera ca situatia presanta de la spitalul St. Olav, trebuie luata in serios.
Partidele sunt critice fata de trei masuri

Iata cele trei masuri in vederea cararoa partidele nu sunt de comun acord:

  • toate persoanele adulte sunt indemnate la limitarea numarului de contacti apropiati in timpul liber. Aceasta nu este o recomandare generala in vederea anularii petrecerilor si manifestarilor, ci pentru a reduce suprafata totala de contact in timpul saptamanii
  • se recomanda facilitarea biroului la domiciliu, in situatiile in acare acest lucru este posibil, avand in vedere tipul de munca pentru evitarea infectarilor/bolii
  • se recomanda facilitarea activitatilor de timp liber pentru copii si adulti in spatii inchise, ca acestea sa se desfasoare in grupe mai mici de participanti.

– Avem o recomandare de a reduce contactele sociale, in acelasi timp nu exista o recomandare in vederea anularii petrecerilor de craciun. Este o dubla-comunicare clasica, a spus lidera de grup din partea partidului Dreapta, Ingrid Skjøtskift.

Cele trei propuneri au fost respinse la vot.

Nu exista motive de relaxare

– Inregistram o mica scadere a numarului de infectari, dar trebuie sa evaluam masurile de preventie pentru ultimele 14 zile, a spus directorul municipal Morten Wolden, in dialog cu NRK marti.

Pentru ca el considera ca nu este timpul potrivit pentru relaxare chiar daca cifrele de infectare de marti erau mai incurajatoare.

– Avem o situatie foarte problematica la spitalul St. Olav si in serviciile sanitare proprii. Av avut mai multe decese la centrele de varstnici si in spital, deci vedem o mare nevoie de masuri. Facem acest lucru in colaborare cu FHI si cu Directia de Sanatate.

sursa: NRK.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu