Media Sănătate Știri

Noi masuri de restrictionare in Bergen: doar doi musafiri in spatii private

Scris de Daniel Solheim

Municipalitatea Bergen a redeschis societatea in tact cu relaxarile restrictiilor nationale de vineri. Acum, municipalitatea impune din nou restrictii in domeniile unde infectia se raspandeste cel mai mult: printre copii si tiner si in spatiul privat.

– Toti sunt obositi acum, dar cu toate acestea trebuie sa rog locuitorii orasului Bergen sa faca un nou efort. Azi trebuie sa restrictionam, spune presedintele consiliului municipal, Roger Valhammer in timpul conferintei de presa de luni.

Valhammer spune ca Bergen este nevoit sa faca ceva cu infectia care se raspandeste prin intalnirile din spatiile private si cu infectia care se raspandeste cu ajutorul copiilor si a tinerilor.

Noile masuri sunt introduse de la miezul noptii si vor dura doua saptamani, pana la 3. mai.

Urmatoarele masuri vor fi introduse:

  • Nu este permisa organizarea intalnirilor in spatii private cu mai mult de doua persoane prezente pe langa membrii gospodariei proprii. Persoane care locuiest cate doua sau mai putine pot primi vizita dintr-o alta gospodarie. Atata vreme cat numarul persoanelor nu depaseste 10 in total.
  • Nu este permisa organizarea activitatilor sportive si de timp liber in spatii inchise pentru copii si tineri sub 20 de ani. Sunt permise activitatile in aer liber.
  • Parcuri de distractie, sali de bowling si alte locatii asemanatoare cu activitati orientate spre copii si tineri vor fi inchise.
  • purtarea mastii de protectie in locuri publice acolo unde nu este posibila mentinerea distantei de 1 metru.
  • cod rosu de masuri pentru gradinite si scoli unde se inregistreaza infectii

In unele cazuri se merge prea departe

– Ceea ce am vazut in ultimul weekend ma ingrijoreaza puternic. Sunt prea multe raportari legate de petreceri galagioase si persoane care nu respecta distanta si regulile. In unele cazuri s-a mers prea departe, spune Valhammer.

Vremea frumoasa si relaxarea masurilor nationale a scos pe multi din locuitorii din Bergen in strazi. Localurile de servire au raportat cozi lungi cu oameni care doreau sa serveasca o bere rece la terasa impreuna cu altii.

– Daca va continua asa, va trebui, probabil, sa oprim temporar aici in Bergen, aceasta parte a planului guvernamental de redeschidere, a avertizat Valhammer.

INGRIJORATI: La conferinta de presa de luni, presedintele consiliului municipal din Berge a spus ca este foarte ingrijorat in urma relaxarii masurilor din weekend. (foto Kåre Breivik / TV2)

In noaptea spre sambata si in cea spre duminica politia districtului Vest a raportat ca a avut multe de facut, cu mai multe raportari de tulburare a linistii si ordinii publice.

– Ceea ce am vazut in acest weekend accentueaza nevoia de masuri, spune consilierul municipal pentru sanatate, Beate Husa.

Rata de incidenta mare in mod constant

Municipalitatea Bergen a redeschis societatea in ritm cu planul national de redeschidere initiat in noaptea spre vineri. In aceeasi zi, consiliul municipal a avertizat ca vor folosi sfarsitul de saptamana pentru a evalua masuri locale.

Consiliul municipal a fost ingrijorat de faptul ca rata de incidenta a infectiilor s-a stabilizat la un nivel ridicat, fapt care face ca municipalitatea sa fie vulnerabila la focare mai mici si mai mari de infectie.

Luni au fost inregistrate 34 de cazuri noi de infectie in Bergen. In ultima saptamana, media a fost de 35 de cazuri pe zi.

FHI a recomandat anterior ca Bergen sa evalueze nevoia folosirii unor masuri targetate spre gupele care sunt raspunzatoare de cea mai mare parte a infectiilor in Bergen. Aceste masuri, insa, vor afecta copiii si tinerii.

surs: https://www.tv2.no/nyheter/13951985/

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu