La 1. februarie se vor inaspri reglementarile cu privire la ceea ce este considerat un certificat corona valabil in UE si SEE. Daca astepti prea mult cu doza de improspatare (booster), certificatul corona iti va fi negativ.
– Este foarte important pentru cei care urmeaza sa calatoreasca, ca acestia sa verifice reglementarile, spune Gun Peggy Strømstad Knutsen, director adjunct al FHI, in dialog cu VG.
Noile reglementari au fost anuntate la inceputul lunii ianuarie si vor intra in vigoare la 1. februarie.
FHI vine acum cu doua puncte la care trebuie sa ai grija inainte de a incepe calatoria in Europa.
- Tu trebuie sa verfici reglementarile si masurile in vigoare in tara spre care calatoresti, pentru ca exista mari diferente.
- Tu trebuie sa verifici noile reglementari cu privire la certificatul corona, care vor intra in vigoare de la 1. februarie.
Asa stii ca iti este valabil certificatul corona
Cea mai mare modificare de la 1. februarie este ca se limiteaza durata valabilitatii certificatului corona dupa ce ai completat schema de vaccinare (doua doze). Cand au trecut 270 de zile (noua luni) de la doza 2, FHI avertizeaza ca unele tari vor cere o doza de improspatare.
Cu exceptia situatiei in care ai avut corona.
– Daca ai trecut prin boala covid-19 in ultimele 180 de zile, nu mai trebuie sa faci dovada dozei de improspatare. Daca ai trecut prin boala covid-19 certificatul corona va fi valabil in cele mai multe tari, timp de 180 de zile (6 luni), arata FHI.
FHI subliniaza ca certificatul tau corona este valabil si dupa 1. februarie daca pe site-ul Helsenorge.no ai una din urmatoarele inregistrari:
- Pentru tine care ai primit 3 doze de vaccin: va sta „3 din 3 doze” la ultima doza de vaccin inregistrata pe certificatul corona.
- Pentru tine care ai primit un vaccin cu o singura doza (Johnson): va sta „2 din 1” dupa doza de improspatare
- Pentru tine care ai primit 4 doze de vaccin (doua doze, o doza suplimentara si o doza de improspatare): va sta „4 din 4”
- Pentru tine care ai trecut prin boala covid-19, pot exista mai multe variante ale modului in care dozele de vaccin sunt enumerate in certificatul corona. Daca, de exemplu, ai avut o doza de vaccin pe langa faptul ca ai trecut prin boala covid-19, si ai primit si o doza de improspatare, va sta „2 din 1”
Deci, conform reglementarilor UE, un certificat corona este valabil atunci cand:
- Vaccinarea de baza (pot fi doua doze dintr-un vaccin cu doua doze, o doze dintr-un vaccin cu o doza sau parcurgerea bolii covid impreuna cu o doza de vaccin) – ofera certificat corona valabil 270 de zile.
- Vaccinarea de baza plus doza de improspatare ofera certificat corona valabil pe termen nedefinit.
Mari diferente intre reglementari
Dar, multe tari au restrictii proprii si limitari pe care, de asemenea, trebuie sa le verifici inainte de a incepe calatoria:
- Un exemplu: Franta are o cerinta in vederea prezentarii certificatului corona pentru a putea merge la restaurante sau alte activitati. Pentru cei cu varste intre 18 – 64 de ani se impune o doza de vaccin la maximum trei luni dupa doza 2. Din 15 februarie, reglementarile vor fi si mai aspre.
– Este important sa citesti reglementarile tarilor prin care treci, de asemenea, spune Knudsen de la FHI.
- Cum verific reglementarile fiecarei tari?
UE a pus la punct un serviciu cu toate reglementarile corona din tarile UE si SEE: atat in ce priveste calatoria spre acele tari cat si reglementarile valabile pe teritoriul ei. Platforma se numeste re-open UE.
– Retine ca informatia despre acele tari nu este intotdeauna actualizata, dar link-urile disponibile in aplicatie despre fiecare din tari iti ofera o informatie destul de buna. Recomandam si noi utilizarea aplicatiei Reiseklar, oferita de ministerul de externe, scrie FHI.
Copii si tineri adulti
De asemenea, exista cerinte diferite in tarile UE/SEE in ce priveste copiii si daca acestia trebuie sau nu sa prezinte certificat corona.
– Exista procese in desfasurare in legatura cu posibiltatea copiilor de a obtine certificat corona in baza vaccinului, daca acestia vor fi cuprinsi in cerinta generala a dozei booster in cazul in care au trecut 270 de zile de la prima doza din vaccinarea de baza, scrie FHI.
Pentru varstnici si adulti din grupele de risc, FHI are recomandari clare de a se vaccina cu doza de improspatare pentru a se proteja impotriva formelor grave de boala. Dar acest lucru nu este valabil pentru toti.
– O grupa care poate ajunge intr-o dilema in cazul in care calatoreste, sunt persoanele intre 18 – 44 de ani fara factori de risc – fata de care nu aveti o recomandare clare ca ar trebui sa faca si doza a treia de vaccin?
– Noi nu recomandam doza a treia din motive medicale dar deschidem posibilitatea de a o face accesibila pentru cei care au nevoie de ea in legatura cu o eventuala calatorie si certificatul corona, raspunde Knutsen de la FHI.
O avertizare suplimentara in legatura cu printr-urile Helfo
Peste 60.000 de persoane au solicitat pe Helfo.no un certificat corona pe suport de hartie. Iar catre acestia FHI are un mesaj: „Fiti deosebit de atenti!”
– Daca esti vaccinat cu vaccinul Jansen (Johnson) sau ai o combinatie de parcurgere a bolii si o doza de vaccin, si sta 2 din 2 pe extrasul certificatului corona: Ia legatura cu Helfo si solicita un exemplar nou al certificatului corona, scrie FHI.

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator