Media Sănătate Știri

Norvegia primeste 900 000 de doze Pfizer mai putin

Scris de Daniel Solheim

Norvegia va primi mai putine doze de vaccin Pfizer dar mai multe doze de vaccin Moderna, decat este asteptat. In acelasi timp, intervalul de vaccinare dintre prima doza si rapel este majorat din nou la 12 saptamani.

Acest aspect a reiesit din conferinta de presa a guvernului, FHI si Directiei de Sanatate, de luni.

– Primim cu mult mai putine doze de la Pfizer in iulie, august si septembrie decat era de asteptat, a spus ministrul sanatatii, Bent Høie la conferinta de presa.

In iunie, Norvegia a primit 300.000 de doze pe saptamana de la compania farmaceutica. In urmatoarele luni, livrarile vor fi de aproximativ 200.000 pe saptamana, informeaza ministrul sanatatii.

– In total cu 900.000 de doze mai putin decat am sperat, a continuat el.

Creste intervalul dintre doze

– In acelasi timp avem o crestere a livrarilor de vaccin Moderna in iulie si august, care va compensa situatia intr-o anumita masura, a spus Høie.

Gun Peggy Strømstad Knudsen de la FHI a precizat la conferinta de presa ca FHI este constient de faptul ca „o doza de vaccin ofera o protectie mai slaba” impotriva tulpinei delta a virusului (descoperit in India) decat o fac ambele doze.

Guvernul a decis, totusi, din nou, sa mareasca intervalul dintre prima doza de vaccin si rapel, la 12 saptamani.

– Ei recomanda acum sa ne intoarcem la intervalul de 12 saptamani, a spus Høie.

Inainte de aceasta modificare, intervalul dintre doze era de noua saptamani.

– Asta va provoca o intarziere a programului de vaccinare cu o saptamana pentru prima doza, in comparatie cu planul de vaccinare actual, si o intarziere de doua saptamani pentru rapel, a spus Høie.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu