Media Sănătate Știri

Norvegia primeste cu 30% mai multe doze de vaccin in vara

Scris de Daniel Solheim

Coordinatorul pentru vaccinuri, Richard Bergström, spune in dialog cu TV2, ca ne putem astepta la 600 000 de doze suplimentare de vaccin in vara, mai devreme decat era de asteptat.

– Asta poate duce la o redeschidere mai rapida a societatii, spune prim-ministrul Erna Solberg.

FHI a lucrat, inca de la inceputul procesului de vaccinare in Norvegia, cu o estimare a dozelor de vaccin pe care Norvegia urmeaza sa le primeasca.

Marti seara, canalului de televiziune TV2 i s-a confirmat faptul ca numarul de doze de vaccin pe care Norvegia le va primi in vara va fi mai mare decat era de asteptat.

– Norvegia se poate astepta la niste livrari mari de vaccin in urmatoarele saptamani, spune coordinatorul pentru vaccinuri, Richard Bergström catre TV2.

Bergström spune marti seara ca se face o noua distribuire a vaccinurilor in sistemul UE, care in zilele urmatoare va da niste cifre mai concrete.

Dar, deja acum, spune el, ne putem astepta la cu 15 la suta mai multe vaccinuri decat ne asteptam pentru iulie.

In august vom putea primi pana la 30 la suta mai multe vaccinuri decat era planificat.

Asta inseamna, in total, 600.000 de doze suplimentare in comparatie cu estimarea facuta de FHI.

– O cauza este ca mai multe tari europene nu au nevoie de mai multe doze, fie pentru ca au ajuns departe cu vaccinare, fie ca populatia este sceptica si nu doreste sa primeasca vacinul, spune Bergström.

– De exemplu, Romania nu mai solicita doze noi. Asta inseamna ca Norvegia, Suedia si alte tari primesc un pic mai mult, spune el.

Noile doze de vaccin vin in plus, pe langa cele 600.000 de doze de vaccin Moderna care au fost confirmate ca urmeaza a fi livrate spre Norvegia, in urma cu cateva zile.

Imbucurator

Prim-ministrul Erna Solberg spune, in dialog cu TV2 marti seara, ca stirea este foarte imbucuratoare.

– Suntem acum montati pe asta si am clarificat in Europa ca suntem interesati sa cumparam mai multe doze de vaccin, spune ea.

– Este ingrijorata cum se va face rost de suficient personal pentru a inocula vaccin in vacanta de vara?

– Municipalitatile norvegiene au facut o treaba exceptionala si eu cred ca multi vor participa cu bucurie pentru a ajuta la vaccinare, cand vom primi mai multe doze, spune ea.

Ea spune ca aceste vesti bune vor putea fi importante pentru redeschiderea tarii.

– Asta inseamna ca, probabil, vom putea incheia povestea asta mai repede. Asta va putea duce ca sa ajungem sa fim imunizati mai devreme. Ultimele restrictii vor putea fi indepartate mai devreme dar acum suntem in cea mai mare masura ingrijorati de tulpina delta, calatoriile in Norvegia si ce efect vor avea acestea de-a lungul verii, spune Solberg.

Acoperire buna

In cel mai recent scenariu, FHI estimeaza ca toate persoanele intre 18 si 41 de ani, deci grupa de varsta care este ultima din programul de vaccinare, va primi oferta primei doze pana in septembrie.

Cum va afecta livrarea de doze suplimentare de vaccin acest scenariu, este deocamdata neclar.

In aceasta saptamana a fost facut cunoscut faptul ca peste 90 la suta dintre norvegieni au acceptat oferta vaccinului corona, un procentaj care poate da Norvegiei cea mai buna acoperire cu vaccin din lume.

Norvegia foloseste in momentul de fata doar vaccinurile Pfizer si Moderna. AstraZeneca si Johnson&Johnson au fost scoase din programul de vaccinare.

sursa: tv2.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu