Media Sănătate

Norvegia se incadreaza in planul de redeschidere a societatii – va putea deschide mai mult in iunie

Scris de Daniel Solheim

Guvernul a trecut la etapa a doua a planului de redeschidere a societatii norvegiene la 27. mai. De atunci, cifrele de diseminare virala au continuat sa scada iar trendul infectiilor, conform statisticii VG a fost in scadere.

Asta inseamna ca etapa a treia a planului de redeschidere a societatii este aproape.

Ce contine etapa a 3-a a planului de redeschidere?

Gradinite si scoli:

– se urmeaza modelul „semafor” si evaluarile locale in functie de situatia diseminarii

Universitati, colegii si scoli de specialitate:

– creste gradul de prezenta fizica la cursuri. Se inregistreaza cine este prezent si asezarea in sali pentru a usura „smittesporing” – activitatea de urmarire a infectiilor (in cazul unei diseminari virale)

Sportul in masa, manifestari culturale si de timp liber:

– Copii si tineri sub 20 de ani pot sa faca antrenamente si sa participe la manifestari sportive, culturale si de timp liber cu exceptare de la regula de distantare de 1 metru.

– Copii si tineri sub 20 de ani pot participa la competitii si manifestari in spatii inchise si deschise peste granitele municipale

– Sportul in pasa, activitatile culturale si sportive pentru adulti peste 20 de ani pot fi efectuate in asa fel incat participantii sa poata fi exceptati de la regula de distantare de 1 metru, in cazurile in care acest lucru este necesar pentru desfasurarea activitatii. Asta dechide posibiltatea antrenamentelor cu contact direct. Numarul participantilor se evalueaza continuu. Recomandarea activitatilor in spatii deschise fata de cele in spatii inchise. (vezi categoria Manifestari publice)

Sportul de performanta:

– Se evalueaza continuu (vezi categoria Manifestari publice)

Contact social / spatiul locativ privat

– Recomandarea intalnirilo in spatii deschise si de a nu depasi un numar de 20 de musafiri.

– Recomandarea distantarii este in continuare valabila.

– In cazul in care musafirii provin din aceeasi gospodarie, pot fi mai multi, dar trebuie sa poata mentine distanta fata de ceillalti.

– Copii in gradinite si scoli primare pot primi vizita altor copii din aceeasi cohorta.

– In cazul vizitelor la domiciliu, persoanele protejate (imunizate, vaaccinate cu 1 doza, care au parcurs boala covid-19) nu sunt socotite in numarul limita de persoane dar trebie, in continuare, sa se poate tine distanta intre cei prezentiRelaxari ale acestor masuri se vor evalua continuu.

Industria comerciala:

– Deschidere prin reglementarea unei activitati in conformitate cu regulamentul covid-19, prin facilitarea mentinerii distantei de 1 metru, rutine pentru igiena mainilor, etc.

– Masuri de preventie a infectiilor conform standardului pentru breasla respectiva

Locatii de servire:

– Se elimina interdictia servirii cu alcool

– Cerinte legate de masurile de preventie a infectiilor: inregistrarea persoanelor, reducerea numarului de clienti si pastrarea distantei, mai ales in spatii inchise

Viata muncii:

– birou la domiciliu pentru toti cei care au posibilitatea aceasta si / sau timp de munca flexibil

Calatorii in interitoriul Norvegiei

– Masurile de preventie a infectiilor se evalueaza continuu

Manifestari private:

– Pana la 50 de persoane pot fi prezente in locatii publice inchiriate, in spatii deschise sau inchise.

– Se recomanda mai mult spatiile deschise decat cele inchise.

Manifestari publice:

– organizarea manifestarilor in spatii deschise se recomanda

– in spatii inchise: pana la 400 de persoane (2 x 200) – poate fi modificat, fara locuri prestabilite, dar pana la 1000 (2 x 500) daca publicul este asezat pe scaune fixate, prestabilite.

– In cazul in care exista posibilitatea folosirii unui test pentru acces si certificatului corona pentru redeschiderea societatii: 50 % din capacitatea localului pana la max 1000 de persoane (impartite in cohorte de cate 500, fara locuri prestabilite) dar 50 % din capacitate si pana la 2500 de persoane (in cohorte de cate 500) cu locuri pe scaune fixate, prestabilite.

– In spatii deschise (poate fi modificat) pana la 800 de persoane ( 2 x 400 de persoane) fara locuri prestabilite, dar 2000 de persoane ( 4 x 500) daca publicul este asezat pe scaune fixate, prestabilite.

– In cazul in care se foloseste test de acces si certificatul corona (cum doreste guvernul): 50 % din capacitate cu pana la 2000 de persoane (in cohorte de cate 500) fara scaune fixate, prestabilite, dar 50 % din capacitatea localului cu max 5000 de persoane in cohorte de cate 500 de persoane, cand publicul este asezat pe scaune fixate, prestabilite.

Intrare in Norvegia/ Iesire din Norvegia

– recomandarea globala pentru calatorii va fi abrogata in cazul in care acest lucru este justificabil in ce priveste prevenirea infectiilor si va fi inlocuita cu recomandari pentru tari afectate de covid-19.

– guvernul are in plan o deschidere mai mare a posibilitatilor de a calator, printre altele evaluarea cerintelor care, in continuare, vor vi impuse pentru carantina si testarea celor care intra in tara.

– deschiderea posibilitatii de intrare in Norvegia pentru grupe prioritare de muncitori straini si extinderea accesului la vizita membrilor de familie.


Etapa a 2-a a planului de redeschidere contine aceste reglementari in ce priveste Intrarea si iesirea din Norvegiaceea ce este in vigoare acum

  • se recomanda evitarea calatoriilor in strainatate
  • calatorii strict-necesare pot fi efectuate
  • restrictii severe de intrare pentru strini
  • se introduc exceptii de la restrictiile de intrare pentu strainii care sunt domiciliati in zone care nu sunt supuse obligatiei de carantina la intrare.
  • situatia infectiilor in tara in care calatorul a stat ultimele 10 zile inainte de intrare se ia in considerare in ce priveste cerintele carantinei hoteliere
  • Se dau dispense de la obligativitatea carantinei hoteliere pentru cei vaccinati si cei care au parcurs boala covid-19 (in Norvegia) cand acest lucru poate documentat printr-o metoda simpla, digitala, sigura si verificabila.
  • Se continua regelmentarea cererilor speciale pentru muncitorii straini.

sursa: guvernul norvegian


Directorul adjunct al Directiei de Sanatate, Espen Nakstad

– Asa cum sta situatia acum, nu avem motive sa credem ca vor fi intarzieri in planul de redeschidere a societatii, spune directorul adjunct al Directiei de Sanatate, Espen Nakstad, in dialog cu NRK duminica.

Fiecare etapa poate, conform guvernului, sa fie introdusa dupa aproximativ 3 saptamani cu cifre de diseminare reduse si stabile, de la data in care s-a trecut la etapa in curs.

sursa: vg.no si guvernul norvegian

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu