Media Sănătate Știri

Norvegienii vaccinati in strainatate – problema va fi rezolvata in curand

Scris de Daniel Solheim

Foarte curand va fi posibila inregistrarea ulterioara a statutului de vaccinare in sistemul norvegian, pentru norvegienii vaccinati in strainatate, informeaza managerul adjunct al FHI, Gun Peggy Knudsen, in dialog du Dagbladet.

Managerul adjunct al FHI, Gun Peggy Knudsen spune ca FHI spera sa poata face inregistrarile ulterioare pentru cetatenii norvegieni care au fost vaccinati in strainatate, in sistemul norvegian de vaccinare, foarte curand.

– Cand este vorba de cetateni norvegieni, foarte curand vom avea o soluite pentru inregistrarea acestora, care sa poata fi conectata la helsenorge.no. Avem speranta ca aceasta solutie sa fie implementata destul de repede, spune Knudsen.

– Ce inseamna destul de repede?

– Pot spune ca nu este vorba de doua saptamani.

ASSISTERENDE DIREKTØR: Gun Peggy Knudsen ved FHI. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Manager adjunct al FHI, Gun Peggy Knudsen
Høie confirma.

Ministrul sanatatii, Bent Høie, confirma informatiile fata de Dagbladet.

– Le-am dat o sarcina sa vina cu o solutie pentru aceasta problema. Este foarte corect, ca este ceva la care noi credem ca vom gasi destul de repede o solutie, care se va baza pe munca depusa de FHI, spune Høie.

– Atunci, aceste persoane vor putea folosi certificatul Corona in Norvegia. Asta inseamna ca, in cazul in care detii numar personal norvegian, ai acces la helsenorge.no si ai primit un vaccin dintre cele care sunt omologate in Europa, si ca vaccinarea este bine documentata, vom incerca sa implementam scheme care sa faca inregistrarea vaccinarii intr-un mod sigur in sistemul norvegian de vaccinare.

FHI explica

Knudsen ne explica cum vede ea modul in care va functiona aceasta inregistrare a vaccinarii din strainatate.

– Cetatenii norvegieni au acces la utilizarea sistemului helsenorge.no. Cei care au fost vaccinati in tari din afara UE trebuie sa fie inregistrati in Registrul National de Vaccinare (SYSVAK) in asa fel incat sa poata prezenta aceasta inregistrare cand se utilizeaza certificatul corona scos de pe helsenorge.no, spune Knudsen, si continua:

– In ce priveste cetatenii norvegieni care au primit vaccin in tari din UE, situatia este ca UE a aratat ca tara care acorda vaccinul va fi cea care elibereaza si certificatul corona. Astfel si acestia vor primi certificatul corona cand ne vom conecta la sistemul UE al certificatului Corona.

A fost anuntat faptul ca o solutie comuna a certificatului/pasaportului verde Corona pentru tarile din UE, SEE si Schengen va fi instalata pana la 1. iulie sau inceputul lui iulie. La acest moment, se preconizeaza ca, cu ajutorul acestui certificat/pasaport verde se va putea calatori prin toate aceste tari.

Se lucreaza la capacitatea de testare

Exceptarea de la carantina de intrare a persoanelor imunizate complet poate duce la o crestere masiva a calatoriilor spre Norvegia. Managerul Directiei de Sanatate, Bjørn Guldvog spune ca Directia de Sanatate lucreaza acum la evaluarea capacitatii de testare ca urmare a acestei situatii.

– Lucram la aceasta problema tot timpul. Acum ne uitam la care din punctele de frontiera sa fie prioritate in ce priveste testarea, in asa fel incat sa putem utiliza capacitatea de testare acolo unde riscul de infectie este cel mai mare. Asta se va putea schimba in decursul urmatoarelor saptamani, dar la asta lucram acum si vom da recomandari guvernului inainte ca sa se ia decizii, spune Guldvog in dialog cu Dagbladet.

HELSEDIREKTØR: Bjørn Guldvog ved Helsedirektoratet. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Bjørn Guldvog, Manager al Directiei de Sanatate.
La toamna

Guldvog mai spune ca se va efectua o majorare puternica a capacitatii de testare in legatura cu manifestari unde vor fi implicate si firme private. In acelasi timp, Directia de sanatate monitorizeaza capacitatea de testare legata de focare de infectie si trecerea frontierei (intrarea in Norvegia).

– In cursul urmatoarelor saptamani dorim sa mentinem sau, poate, sa suplinim capacitatea de testare in unele zone. Mai tarziu, spre toamna, va putea fi altfel.

– Ce vrei sa spui cu asta?

– Inca nu stim cum va arata situatia epidemiologica la toamna. De aceea vom reveni la evaluari in ce priveste amploarea capacitatii de testare pe care ar trebui sa o avem la toamna.

sursa: https://www.dagbladet.no/nyheter/loser-problem-veldig-snart/73904848

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu