Un nou studiu arata cat de des sunt infectate cu virusul corona persoanele cu vaccinare completa. Directorul adjunct in cadrul Directiei de Sanatate, Espen Rostrup Nakstad considera ca aceasta munca de cercetare poate explica de ce atat de multe persoane cu vaccinare completa sunt internate in spital cu corona.
Vaccinarea completa reduce, dar nu elimina sub nici o forma riscul de diseminare virala in gospodarii, arata un nou studiu publicat in recunostuta publicatie medicala Lancet Infectious Diseases.
Studiul a monitorizat 205 contacti apropiati din aceeasi gospodarie cu persoane care au testat pozitiv cu varianta delta a virusului corona.
Cei mai multi contacti apropiati (62%) aveau vaccinare completa, 19 % aveau doar o doza de vaccin iar 19 % erau nevaccinati.
Contactii apropiati s-au testat zilnic timp de 14-20 de zile.

Multi au fost infectati, chiar si dintre cei cu vaccinare completa.
25 %, deci unul din patru persoane care primisera doua doze de vaccin, au testat pozitiv cu corona in cursul perioade studiului.
– Explica internarile
Directorul adjunct Epsen Rostrup Nakstad considera ca studiul este unul „puternic, din punct de vedere al metodologiei”.
Asta pentru ca a cartografiat persoane cu si fara protectia vaccinului intr-un mod clar si arata a cata parte din membrii unei gospodarii in care locuieste o persoana infectate, testeaza positiv in realitate in perioada de incubatie, asa-numita SAR – „secondary attack rate”.
– Studiul confirma ca vaccinarea nu este suficienta pentru a impiedica transferul virusului corona in gospodarii unde oamenii locuiesc apropiati unul de celalalt. Faptul ca åana la 1 din 4 persoane cu vaccinare completa sunt infectate daca locuiesc cu o persoana infectata cu corona, indiferent de faptul ca persoana este vaccinata sau nu, explica probabil destul de mult de ce majoritatea pacientilor covid internati in Norvegia in acest moment sunt pacienti cu vaccinare completa, spune Nakstad si adauga:
– Studiul confirma, de asemenea, ca tu ca persoana cu vaccinare completa poti fi la fel de contagios ca o persoana nevaccinata din momentul in care tu insuti esti infectat, dar cei cu care locuiesti impreuna sunt mult mai predispusi la infectare in cazul in care nu sunt vaccinati. Aproape 4 din 10 sunt infectati asa, arata acest studiu.

Nakstad subliniaza ca cel mai mare folos al vaccinului este, in schimb, faptul ca ofera protectie impotriva formelor grave de boala, aspect care nu a fost cuprins in acest studiu.
– Vaccinurile protejeaza bine impotriva formelor grave de boala, dar nu sufiecient de bine pentru a nu fi infectat si a da infectia mai departe. Sfatul de a ramane acasa in caz de boala si de a te testa este, din acest motiv, important, indiferent daca esti sau nu vaccinat, spune directorul adjunct al Directiei de Sanatate.
Protectia vaccinului incepe sa scada devreme
Timpul mediu de la vaccinare era de 101 de zile printre contactii apropiati din studiu care au fost infectati cu virusul corona.
Printre cei care nu au fost infectati, timpul mediu de la vaccinare era de 64 de zile.
Cercetatorii considera ca acest lucru arata ca protectia vaccinului incepe sa scada mai devreme decat era de asteptat.

Ajit Lalvani conducel departamentul de boli infectioase si este director al NHR Health Protection Research Unit in Respiratory Infections de la Imperial College London.
El a discutat dspre noile rezultate ale cercetarii la o conferinta de presa in 28. octombrie, consemneaza British Medical Journal (BMJ).
– Surprinzator
– Ceea ce am descoperit, in mod surprinzator, a fost ca dupa trei luni de la a doua doza de vaccin, riscul de a te infecta era mare comparat cu momentul in care erai vaccinat de curand. Asta indica faptul ca protectia indusa prin vaccin deja incepe sa scada la trei luni dupa a doua doza, a spus Lalvani.

Neil Ferguson, directorul MRC Center for Global Infectious Disease Analysis de la Imperial College London, a fost intrebat la conferinta de presa daca rezultatele studiului arata ca doza booster a vaccinului corona ar trebui inoculata mai devreme.
– Din punct de vedere biologic, nu exista nimic care sa ne faca sa credem ca dozele booster ar fi mai putin efective daca sunt inoculate dupa patru luni, a raspuns Ferguson.
El a adaugat ca ramane la latitudinea autoritatilor britanice sa aprecieze daca doresc sa urgenteze programul de vaccinare booster.
sursa: Dagbladet.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator