Media Știri

Numarul infectarilor cu corona intr-o puternica crestere

Scris de Daniel Solheim

In timp ce tarile scandinave au un bun control asupra pandemiei corona, numarul infectarilor creste puternic in multe tari europene. Scepticismul fata de vaccin este principalul vinovat.

Organizatia mondiala a sanatatii a anuntat in aceasta saptamana ca au fost inoculate un miliard de doze de vaccin in Europa. Dar in multe tari procentul de vaccinare este in continuare scazut, iar in ultima saptamana a fost inregistrata o crestere cu 7 % a numarului de infectari in Europa.

O mare parte din cresterea infectarilor este inregistrata in Estul Europei, printre altele in Rusia, Romania, Slovenia si Bulgaria.

In Romnaia, unde gradul de vaccinare a ajuns doar sub 35 %, numarul de infectari a ajuns la un maxim in ultima vreme iar spitalele sunt atat de aglomerate incat pacientii grav-bolnavi sunt trimisi acum in strainatate. Media saptamanala a depasit 15.000 de infectari pe zi in comparatie cu sub 5000 in urma cu o luna.

Gradul de vaccinare din tara este scazut ca urmare a scepticismului foarte raspandit in ce priveste vaccinarea. Scepticismul fata de vaccin este ridicat si in Bulgaria, in timp ce cifrele de infectare sunt in crestere.

– Intelegem ingrijorarile oamenilor, ei au dreptul sa se informeze despre vaccinuri. dar acum este momentul sa ia o decizie, pentru ca riscul de infectare creste, a spuns ministrul sanatatii Ioana Mihaila in dialog cu Financial Times.

Toate tarile UE au vaccinat pana acum cel putin jumatate din populatie, cu exceptia Romaniei si a Bulgariei, conform publicatiei.

Se lucreaza intens intr-un spital supraaglomerat din Bucuresti, in Romania.
Crestere a infectarilor in Belgia

Nu doar in Estul Europei s-a inrautatit situatia in ultimele saptamani. In Belgia guvernul se teme ca tara este la debutul unui nou val puternic de infectii. Autoritatile au eliminat anterior reglementarile privind masca de protectie, dar au inceput sa indemne populatia sa isi gaseasca din nou mastile de protectie.

– Suntem in mod foarte evident in cel de-al patrulea val, a spus ministrul sanatatii Frank Vandenbroucke in dialog cu VRT.

In comparatie cu saptamana trecuta, infectarile au crescut cu peste 50 %. Si numarul spitalizarilor a crescut puternic.

– Noi vom vedea o puternica crestere a infectarilor, si din nefericire, si a spitalizarilor, spune el.

Si in Olanda, institutiile de sanatate au fost sub presiune in ultima vreme. Numarul infectarilor a ajuns la cele mai mari cifre inregistrate de la redeschiderea societatii la sfarsitul lui iulie, relateaza Reuters.

Cei mai multi pacienti din spitale, bolnavi de corona, nu sunt vaccinati, conform Institutului de Sanatate din Olanda.

Incidenta mare

In Marea Britanie, tara din Europa care a demarat cel mai puternic procesul de vaccinare, este acum inregistrata o incidenta mai mare decat in Franta, Germania, Italia si Spania la un loc, conform CNN.

Aproape toate restrictiile au fost eliminate in iulie, iar incidenta a ramas ridicata si a inceput sa creasca si mai mult.

– O politica neobisnuita duce la rezultate neobisnuite. Este usor de prevazut. Aceasta este consecinta de a deschide totul, spune Deepti Gurdasani, epidemiolog de la Universitatea Quenn Mary University din Londra, in dialog cu CNN. Ea avertizeaza ca situatia se va inrautati cand iarna va debuta de-a binelea.

Multi folosesc in continuare masca de protectie pe strada in Londra.
Probleme in Rusia

In Rusia, unde scepticismul fata de vaccin este, de asemenea, raspandit, situatia este cel putin la fel de grava. Pana acum sunt doar 45 de milioane de rusi, adica 32 % din populatia de 146 de milioane, cu vaccinare completa.

Miercuri au fost inregistrate peste 1000 de decese datorita corona, ceea ce inseamna cele mai mari cifre de la inceputul pandemiei. Numarul mortilor a crescut aproape in fiecare zi in ultimele saptamani.

Autoritatile au exclus pana acum posibilitatea unor restrictii ample privind inchiderea societatii care au afectat economia si simpatia fata de presedintele Vladimir Putin. Dar acum Putin a dat ordin pentru o saptamana libera la sfarsitul lunii intr-o tentativa de a incetini cresterea incidentei infectarilor.

Primarul Moscovei, Sergei Sobianin a introdus deja o serie de noi masuri, pentru prima data de la sfarsitul verii incoace. Printre altele, toate persoanele nevaccinate cu varste peste 60 de ani trebuie sa lucreze de acasa pana in februarie, ca firmele sa lase cel putin o treime din agajati sa lucreze de acasa si o cerinta crescuta de vaccinare a angajatilor din sectorul prestarilor de servicii.

Se inchide in Noua Zeelanda

Incidenta a crescut si in alte tari care au avut restrictii severe pe durate de timp mai indelungate. In Noua Zeelanda, pentru prima data de la debutul pandemiei, au foost inregistrate cifre de ordinul sutelor intr-o singura zi.

Noua Zeelanda a urmat o strategie „la zero” impotriva virusului, si a introdus din nou restrictii severe dupa inregistrarea primului caz in 18. august.

China a avut, de asemenea, o strategie de a nu avea infectii deloc in societate. Dar un nou focar de infectie a dus la anularea a sute de zboruri, inchiderea scolilor si testarea in masa in mai multe regiuni.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu