Media Știri

OMS: Europa este din nou epicentrul pandemiei

Scris de Daniel Solheim

Cresterea numarului de infectari este atat de puternica in Europa, incat OMS trage semnalul de alarma. OMS considera o slaba acoperire cu vaccin este cauza principala.

– Tactica trebuie schimbata. Trebuie sa impiedicam cresterea numarului de infectari, in loc sa reactionam la ea, spune Hans Kluge, responsabil pentru Europa in cadrul OMS.

El avertizeaza ca pana la o jumatate de milion de oamani in zona europeana ar putea sa moara din cauza corona pana in februarie. Saptamana trecuta tarile din Europa detineau 59 la suta din toate cazurile de infectare din lume.

Un pacient respira cu ajutorul unei masti cu oxigen intr-un spital din Banja Luka in Bosnia, saptamana aceasta. In raport cu numarul populatiei, Bosnia este una din tarile din lume cu cea mai mare rata de decese datorate virusului corona.

Asta inseamna 1,8 milioane de infectari si 24.000 de decese.

– Europa este, din nou, epicentrul pandemiei, spune Kluge.

Europa s-a aflat in aceasta pozitie devreme, la inceputul pandemiei, inainte ca Statele Unite sa preia aceasta pozitie.

O serie de tari care sunt destinatii indragite pentru norvegieni, inregistreaza acum o crestere puternica a numarului de infectari, spitalizari si decese.
Numarul infectarilor creste in tarile de vacanta

Tari precum Germania, Franta si Italia au acum o crestere la fel de abrupta a infectarilor, precum Norvegia. Danemarca, Polonia, Croatia si Suedia au si ele o crestere puternica a numarului de infectari.

In Germania a fost inregistrat ieri cel mai mare numar de infectari de-a lungul intregii pandemii. In Italia, populatia a primit in week-end vestea trista ca numarul de internati in sectii ATI creste din nou.

Masuri severe de preventie si utilizarea mastii de protectie sunt masuri care au ajuns din nou in discutie intr-o serie de tari europene.

Hans Kluge este responsabilul pentru Europa in cadrul OMS.
Lipsa vaccinarii

Responsabilul OMS pentru Europa subliniaza faptul ca acoperirea cu vaccin in multe tari este foarte slaba. Kluge considera ca acesta este unul din motivele principale pentr cresterea numarului de infectari, internari si decese. In zona europeana a OMS se afla 53 de tari. Una din ele este Rusia.

Doar aproximativ 35 % dintre rusi a luat pana acum vaccinul Sputnik V sau unul din celelalte vaccinuri dezvoltate in Rusia.

Rusia este acum tara din zona europeana cu cele mai multe decese.

Mari suferinte

In ultima zi au fost inregistrate 1192 de decese in Rusia, datorita virusului corona, conform datelor oficiale. Asta inseamna cu trei mai putine decat in ziua precedenta, cand a fost stabilit un nou record pentru intreaga pandemie.

Definitia deceselor corona este severa in Rusia. Asta inseamna ca nu toate cazurile de deces ajung in statistica oficiala. O autopsie trebuie sa faca dovada ca virusul a fost cauza principala a decesului.

Agentia rusa de statistica, Rosstat, foloseste o definitie mai putin severe, in care virusul corona poate fi o cauza contributiva. Conform Rosstat, numarul real de decese este aproape dublu fata de datele oficiale.

Diferente in Europa

Tari precum Rusia, Romania si Bulgaria sunt la baza clasamentului in ce priveste vaccinarea in Europa.

In frunte sunt tari precum Portugalia, Irlanda si Danemarca

Intre aceste doua categorii se afla un segment al tarilor in care populatia are un grad variat de incredere in vaccinuri.

Cresterea numarului de infectari in zona europeana din ultimele patru saptamani a fost cu 55 %.

Marina Van Kerkhove, responsabil cu Covid in cadrul OMS.

– Asta in ciuda faptului ca vaccinul este accesibil, a subliniat responsabila cu Covid din cadrul OMS, Maria Van Kerkhove.

Colegul ei, Mike Ryan, considera ca asta trebuie sa ne puna pe ganduri.

– Ceea ce se intampla in Europa este, in acest moment, un avertisment pentru restul lumii, spune Ryan.

Situatia in Norvegia:
– 8737 infectari in ultimele sapte zile,
– 173 de persoane internate,
– 922 de persoane decedate (pe intreaga durata a pandemiei),
– 4.210.216 persoane vaccinate

sursa: nrk.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu