Media Știri

Pacientii norvegieni de la terapie intensiva participa in cautarea celui mai bun medicament pentru covid.

Scris de Daniel Solheim

Medicul de terapie intensiva Aleksander Rygh Holten da diferite tratamente pacientilor norvegieni internati cu covid-19. Speranta este de a gasi cel mai bun tratament impotriva formelor grave de boala.

Medicul de terapie intensiva Aleksander Rygh Holten se bucura ca pacientii pot fi tratati impotriva covid-19.

Cand medicul Aleksander Rygh Holten a luat in primire, in urma cu aproape doi ani, primi pacienti bolnavi de covid-19, nu exista tratament.

Acum, toti cei care au nevoie de ajutor pentru a respira, primesc un medicament antiinflamator. Acesta reduce mortalitatea si timpul pe care pacientii trebuie sa il petreaca cuplati la respirator.

Holten este medic de terapie intensiva si medic de boli infectioase la sectia de Medicina Acuta a spitalulu i Ullevål.

Sarcina lui este sa trateze pe cei mai bolnavi dintre pacientii corona. Covid-19 este, asa cum se stie deja, o boala infectioasa care poate provoca insuficienta pulmonara. Toti pacientii care au nevoie de oxigen, sunt tratati cu medicamentul Deksametason.

Acest medicament este administrat si pacientilor cu boli autoimune, pregum guta.

Sistemul imunitar o ia razna

Cei mai bolnavi dintre pacienti au un raspuns puternic din partea sistemului imunitar fata de virusul corona. Acest raspuns imunitar duce la o inflamatie dramatica.

Deksametason amelioreazxa activitatea sistemului imunitar si a fost marea descoperire in tratamentul covid-19.

Medicamentul a confirmat suspiciunea ca insuficienta pulmornara la covid-19 se datoreaza raspunsului sistemului imunitar si nu direct virusului.

Dar medici din toata lumena cauta mai mai multe medicamente in lupta imptriva reactiei exagerate a sistemului imunitar.

Medicii norvegieni si pacientii participa activ in aceasta munca. Holten este coordinator national pentru studiul international EU SolidAct.

Studiul este condus din Norvegia si se cerceteaza daca medicamentul Baricitinib imbunatateste sansa supravietuirii in cazurile grave de covid-19.

Studiul include si pacienti internati care au nevoie de oxigen sau sa fie ventilati. In Norvegia, au participat pana acum peste 100 de pacienti cu forme grave de covid-19, de la 10 spitale.

Jumatate primesc Bricitinib. Restul primesc placebo (preparat care nu contine substante active). Toti pacientii sunt tratati, suplimentar, cu Deksametason.

Studiul va fi oprit daca rezultatele sunt bune.

Doua alte studii arata, deocamdata, rezultate bune.

Rezultatele studiilor asupra pacientilor covid-19 vin atat de rapid incat Aleksander Rygh Holten nu exclude faptul ca participarea norvegiana va trebui incheiata mai devreme decat era planuit.

– Daca alte studii arata ca acest tratament are un efect bun, toti trebuie sa primeasca acest tratament, spune el.

Holten spune ca nu ar fi etic corect ca unii pacienti aleatorii sa primeasca tratament placebo (fara efect).

Deocamdata inca nu se stie daca medicamentul Baricitinib imbunatateste sansa de supravietuire la covid-19.

Tratament complicat pentru persoanele nou infectate

Exista si un tratament pentru pacientii care tocmai au fost infectati. Acest tratament trebuie inceput imediat dupa declansarea simptomelor.

Deocamdata, in Norvegia exista doar doua astfel de medicamente: Regen-CoV si Sotrovimab. Al doilea medicament tocmai a fost aprobat.

Principiul pe care se bazeaza tratamentul este ca acesta impiedica virusul corona sa se dezvolte.

Deci, are acelasi efect ca Tamiflu, care a fost folosit impotriva gripei porcine si care poate fi folosit si impotriva influenza.

Acest tip de tratament se numeste tratament antiviral.

Regen-CoV trebuie administrat intravenos si, din acest motiv, nu este la indemana pentru a fi folosit la pacienti in afara spitalului.

Apar insa mai multe preparate. Unele vor putea fi administrate sub forma de pastile deja de anul acesta.

Holten spune ca Norvegia a achizitionat foarte putine doze de Regen-CoV. Acelasi lucru este valabil si pentru Sotrovimab.

De aceeea, medicii trebuie sa prioritizeze intre pacienti.

Nu sunt suficiente medicamente pentru pacientii norvegieni.

– In Norvegia, in primul rand pacientii care au un sistem imunitar redus, care nu au efect in urma vaccinului , sunt cei care au primit tratamentul De exemplu persoane care au suferit transplanturi, explica medicul.

Dar si alti pacienti, cei care nu sunt vaccinati si nu au produs anticorpi impotriva covid-19 ar putea avea un efect bun de la tratament.

– Am vorbit de curand cu o colega italiana. Ea mi-a spus ca ei au acces suficient de mare la acest tip de tratament, mai adauga Holten.

Aftenposten a incercat, fara succes, sa primeasca un raspuns in legatura cu motivu pentru care au fost achizitionate atat de putine medicamente.

– Ar putea deveni un tratament standard pentru toti pacientii infectati cu corona?

– Eu cred ca tratamentul antiviral este o oferta buna pentru ce cu risc de dezvoltare a formelor grave de boala, dar nu pentru toti ceilalti. Copiii si tinerii, de exemplu, nu se imbolnavesc atat de grav, deci un tratament antiviral este mai putin important pentru ei.

De curand au mai fost aprobate inca doua medicamente cu efect antiviral.

Conform NRK, Directia de Sanatate a achizitionat 8640 de tratamente cu noul medicament corona produs de Merck.

Acest medicament va ramane, probabil neutilizat, spune directorul Bjørn Guldvog in dialog cu NRK:

– Il putem folosi in imprejurari speciale, dar s-au facut evaluari preliminare care arata ca nu recomandam utilizarea lui intr-o masura mai ampla in serviciile sanitare primare. Deci cautam sa vedem daca pot fi subgrupe de persoane carora medicamentul le-ar putea fi benefic, spune Guldvåg-

sursa: Aftenposten.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu