Media Sănătate Știri

Pasaportul Corona UE: De joi mai multe nationalitati vor putea intra in Norvegia fara carantina

Scris de Daniel Solheim

Cu incepere de joi vor putea, printre altele, persoane imunizate din Germania, Croatia si Belgia sa intre fara in Norvegia fara regim de carantina. Suedezii mai trebuie sa astepte.

Joi, 24 iunie, Norvegia se cupleaza cu solutia europeana a certificatului corona, care face ca certificatul Corna sa poate fi folosit de catre cei care calatoresc spre Norvegia. Guvernul a emis vineri un comunicat de presa in legatura cu acest aspect.

Asta inseamna ca mai multe persoane vor putea intra in Norvegia, fara ca sa mai stea in carantina (din categoriile de persoane care pot intra in Norvegia, conform restrictiilor de intrare – nota trad.)

Incepand de joi, calatori din tari SEE si Schengen pot intra in Norvegia daca pot face dovada printr-un certificat EU care poate fi verificat ca:

 • Sunt imunizati (cu ambele doze de vaccin) sau
 • Au avut covid-19 in ultima jumatate de an.
Certificatul/Pasaportul verde corona din UE (stadiul de implementare in fiecare tara).

Nu toate tarile au, insa, pregatita solutia tehnica pentru cetatenii proprii.

Conform guvernului norvegian urmatoarele tari au pus la punct solutia pentru certificatul/pasaportul verde corona:

 • Austria
 • Bulgaria
 • Belgia
 • Cipru
 • Germania
 • Estonia
 • Finlanda
 • Franta
 • Croatia
 • Islanda
 • Polona
 • Lituania

– Nu stim insa daca aceste tari au si inceput utilizarea certificatului corona si emiterea sa catre cetanenii proprii, scrie guvernul.

Comisia UE a actualizat o harta de ansamblu a tarilor care au deja o solutie tehnica si a celor care au si posibilitate verificarii certificatelor si, drept urmare, sunt „cuplate” cu solutia UE pentru certificatele/pasapoartele verzi corona.

Vezi mai jos care tari au implementat solutii tehnice verificabile in tabelul de mai jos:

Tarile cu verde au o solutie tehnica verificabila a certificatului verde corona si aceasta este cuplata cu solutia centrala a UE.

Tarile cu galben au solutia tehnica verificabila dar nu sunt cuplate inca la sistemul UE.

– Datorita unei colaborari rapide, efective si bune, am reusit deja joi sa avem o solutie pentru certificatul corona care va face calatoriile cu mult mai simple pentru persoanele imunizate sau cele care au avut covid-19. Asta va insemna mult pentru fiecare individ si pentru locuri de munca importante in industria turismului in Norvegia, a spus ministrul sanatatii, Bent Høie intr-o conferinta de presa miercuri.

La 1. iulie intra in vigoare certificatul Corona al UE, mai scrie guvernul.

– Cele mai multe tari sin UE/SEE vor fi cuplate cu solutia centrala a UE si vor putea verifica certificatele corona norvegiene la propriile granite. Asta va fi valabil, printre altele, pentru Spania, Italia, Grecia si Croatia, mai sta in comunicatul de presa.

O solutie si pentru utilizatorii non-digitali

– Avem acum pregatita o solutie tehnica pentru certificatul corona pentru cei care nu pot folosi calculator, telefon mobil sau tableta. Incepand de maine, acestia vor putea apela la telefonul de informatii corona si li se va trimite certificatul corona acasa, prin posta. Vrem, in continuare, cat mai multi oameni sa foloseasca solutia digitala pe helsenorge.no, si, eventual, sa aiba un print al certificatului corona acasa, spune Høie in comunicatul de presa.

Cand apelezi la telefonul de informatii la Helfo, trebuie sa dai numarul personal si certificatul corona iti va fi trimis prin posta la domiciliul cu care esti inregistrat in Registrul Populatiei.

– Nu este posibila trimiterea certificatului la alte adrese decat cea la care esti inregistrat la Registrul Populatiei aici in Norvegia, subliniaza guvernul.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu