Media Știri

Persoanele imunizate (cu ambele doze de vaccin) nu vor mai sta in carantina la intrare in Norvegia incepand de vineri

Scris de Daniel Solheim

Incepand de vineri, orele 15.00, persoanele care sunt imunizate (cu ambele doze de vaccin) sau au avut corona in ultimele sase luni, nu vor mai sta in carantina de intrare.

Conditia este ca persoana sa faca un test negativ la granita sau in cursul primelor doua zile dupa sosirea in Norvegia. Pana la prelevarea testului, persoana sta in carantina.

– Modificam, de asemenea, reglementarile in asa fel incat minorii intre 12 si 18 ani sa poata avea o carantina scurta de intrare prin prezentarea unui test negativ PCR in timpul de carantina, prelevat la cel putin trei zile dupa intrarea in Norvegia, a spus ministrul sanatatii Bent Høie la conferinta de azi a guvernului.

Modificarile intra in vigoare vineri dupa-amiaza de la orele 15.00

Guvernul recomanda in continuare evitarea calatoriilor.

Statistica FHI arata miercuri ca aproximativ 3 milioane de persoane au primit vaccin anti-corona in Norvegia. Dintre acestea, 1,8 milioane sunt vaccinate cu prima doza, iar 1,2 milioane au primit rapelul si sunt imunizate.

Guvernul recomanda in continuare evitarea tuturor calatoriilor in strainatate care nu sunt strict necesare.

Incepand din 3 iunie exista o reglementare temporara in ce priveste carantina in urma calatoriilor, in asa fel incat, calatorii imunizati nu mai trebuie sa stea in carantina la hotel ci pot efectua carantina la domiciliu.

Certificatul Corona.

– Incepand de vineri, la orele 15.00, politia va incepe sa controleze certificatul corona la granita. Cei care pot face dovada prin certificatul corona ca sunt imunizati sau ca au parcurs boala covid-19, nu vor sta in carantina la intrare, a spus Bent Høie.

El indeamna pe cei care au nevoie de certificat corona in perioada care urmeaza, sa verifice ca informatiile care sunt inregistrate pe helsenorge.no sunt corecte.

Poti face asta pe helsenorge.no. In cazul in care este vreo greseala, trebuie sa iei legatura cu municipalitatea unde ai fost vaccinat sau cu statia de testare unde ai facut testul, pentru a corecta informatiile inregistrate.

Ministrul Høie avertizeaza impotriva partajarii pozelor cu certificatul corona pe mediile sociale.

Ministrul sanatatii, Bent Høie

– In acelasi fel in care nu este bine sa iti partajezi poza pasaportului, permisului de conducere sau a altei informatii cu caracter personal.

In etapa a treia a planului de redeschidere a societatii norvegiene va incepe sa fie folosit certificatul corona pe teritoriul Norvegiei. In legatura cu modul in care se va proceda, guvernul va reveni cu informari intr-o conferinta de presa saptamana viitoare.

Calatorii din UE spre Norvegia

Deocamdata, calatorii care vin in Norvegia din alte tari nu vor putea sa evite carantina la intrare in Norvegia.

– Conditia pentru a putea da in folosinta certificatul corona din alte tari ale UE, este ca sa se poata controla codul QR la granita. Se desfasoara o activitate intensa si avem ambitia ca munca in vederea acestor aspecte sa fie finalizata la finalul lui iunie/inceputul lui iulie, a spus Bent Høie.

sursa: NRK.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu