Media Sănătate Știri

Persoanele vaccinate cu AstraZeneca vor primi un alt vaccin la rapel

Scris de Daniel Solheim

Cele aproximativ 135.000 de persoane care au primit o doza din vaccinul AstraZeneca vor primi, la rapel, un vaccin mARN.

Saptamana trecuta, cand FHI a venit cu recomandarea ca vaccinul AstraZeneca sa fie scos din programul norvegian de vaccinare, a recomandat ca persoanelor care deja au primit prima doza sa li se ofere un alt vaccin la rapel.

– Guvernul a urmat recomandarea FHI in in legatura cu oferte unui vaccin mARN la rapel pentru toate persoanele care au primit prima doza de vaccin AstraZeneca, informeaza Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa.

Cauza aceste decizii este faptul ca comisia de experti infiintata de guvern pentru a evalua vaccinurile cu vectori virali precum AstraZeneca si Johnson & Johnson, nu-si va prezenta raportul inainte de 10 mai.

Pana atunci, utilizarea vaccinului AstraZeneca este oprita.

Chiar daca vaccinul va fi utilizat din nou in Norvegia, in urma raportului, la acea data deja ar trece prea mult timp intre prima doza si rapel pentru persoanele in cauza.

– Este necesara o clarificare in legatura cu a doua douza inainte ca Comisia Vorland sa-si prezinte raportul. De aceea, cei care au primit prima doza de vaccin de la AstraZeneca sa li se ofere posibilitatea rapelului prin Pfizer-BioNtech sau Moderna, a spus ministrul sanatatii, Bent Høie.

Primele persoane care au primit vaccinul AstraZeneca in Norvegia, au fost vaccinate in saptamana a 6.a in timp ce cea mai mare parte a fost vaccinata in saptamanile 8-10. Este recomandata o perioada de 12 saptamani intre prima doza si rapel.

Pentru a asigura tratament egal si previzibilitate pentru cei care au primit prima doza AstraZeneca, este valabila decizia ca rapelul va fi un vaccin mARN pentru toi, mai scrie ministerul.

Vaccinurile de la Pfizer-BioNtech si Moderna sunt bazate pe un alt tip de tehnologie, denumit mARN.

sursa: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/LnRBwP/astrazeneca-vaksinerte-faar-en-annen-vaksine?utm_source=vgfront&utm_content=hovedlopet_row4_pos1

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu