Media Sănătate

Persoanele vaccinate in Norvegia nu trebuie sa stea in carantina hoteliera

Scris de Daniel Solheim

Persoanele care au fost vaccinate in Norvegia si care pot prezenta documentatia digitala, nu vor mai sta in carantina hoteliera incepand de joi.

Acelasi lucru este valabil si pentru cei care au fost bolnavi de covid-19 in ultimele sase luni. Ministrul sanatatii, Bent Høie, a informat despre aceste aspecte intr-o conferinta de presa miercuri.

Conform celor spuse de ministru, modificarea este valabila si pentru cei care au primit prima doza de vaccin, dar abia dupa trei saptamani de la administrarea dozei.

Cei care in momentul de fata se afla in carantina hoteliera si pot documenta digital ca au fost vaccinati sau ca au fost bolnavi de covid-19 in ultimele sase luni, vor putea parasi hotelul de carantina. Acestia vor continua carantina la domiciliu.

Aceasta masura temporara intra in vigoare de joi, 3. iunie de la orele 12.00.

– Care este fundamentul stiintific pentru decizia de a trimite persoanele vaccinate in carantina la domiciliu?

– Asta este recomandarea pe care am primit-o de la Directia de Sanatate si FHI – ca este prea devreme sa abrogam carantina pentru persoanele vaccinate. Se vor face modificar si acestea se vor putea face relativ repede, spune Høie in dialog cu VG.

– De ce trebuie oamenii sa mai astepte inca o noapte la hotelul de carantina?

– Pur si simplu pentru ca este nevoie de timp pentru a pregati personalul de la frontiera. Avem modificari dese ale reglementarilor si aceste modificari trebuie sa fie operationalizate la foarte multe puncte de frontiera cu multi lucratori implicati, spune Høie.

Certificatul corona va fi gata in 11. iunie.

Discutiile in ce priveste carantina hoteliera au provocat o furtuna in Norvegia in ultimele saptamani. A fost vorba de hoteluri arhipline, oameni care au fost trimisi in carantina hoteliera si care nu au avut loc, iar politia nu a primit informatii despre modificari care au fost facute in aceeasi zi in care au intrat in vigoare.

– De-a lungul pandemiei, Norvegia a avut unele din cele mai severe restrictii de intrare din Europa. Asta a dat rezultate, spune Høie in timpul conferintei de presa.

El subliniaza ca multe persoane vaccinate au pus intrebari despre carantina hoteliera, dar ca aceasta masura a fost necesara pentru ca nu am avut un sistem la frontiera pentru a putea verifica daca persoanele intr-adevar au fost vaccinate.

Aceasta este o reglementare temporara care va ramane in vigoare pana ce va fi finalizat certificatul corona care contine un cod QR. Solutia comuna europeana a certificatului corona va fi finalizata probabil la inceputul lui iulie.

Hotelurile de carantina au fost supuse unei mari presiuni. Luni s-a aflat faptul ca municipalitatea Sandefjord a trebuit, vineri, sa trimita acasa 95 de persoane, persoane care ar fi trebuit sa stea in carantina hoteliera, datorita lipsei de locuri. Duminica au mai fost trimise inca 20 de persoane acasa in carantina la domiciliu.

Park Inn by Radisson Oslo Airport este unul din hotelurile de carantina de la Gardermoen

Se lucreaza la maximum

– Multi se intreaba cum va fi certificatul corona – cand il vom primi si la ce il vom folosi, spune Høie.

El spune ca Directia de Sanatate, FHI, Norsk Helsenett si Directia pentru sanatate – electronica lucreaza la capacitate maxima pentru a putea ajunge la o solutie.

– Certificatul are o prezentare simpla care arata un status verde indiferent de cauza. Cealalta prezentare contine mai multa informatie: este posibil sa vezi daca pacientul este vaccinat, testat sau daca a fost bolnav cu covid-19, informeaza Høie.

Prima versiune va fi finalizata si va putea fi folosita intern in Norvegia si va fi gata in 11. iunie. Acesta va fi un certificat corona verificabil cu coduri QR care pot fi controlate.

Pana la acea data se poate folosi informatia accesibila pe Helsenorge.no.

Hotelurile de carantina in mai multe comune au avut un flux mare de clienti. Incepand de joi, persoanele vaccinate in Norvegia nu vor mai sta in carantina hoteliera, daca pot prezenta documentatie digitala

Nu se doreste inchiderea societatii din nou

Directorul de sanatate, Bjørn Guldvog spune ca petrecerile din weekend arata ca multi sunt mai preocupati de a se intalni unii cu altii decat sa se gandeasca la prevenirea infectiilor.

– Nu trebuie sa ne impiedicam la linia de finish. Avem noi experiente din mai multe locuri din tara, precum Hammerfest si Trondheim, unde vedem cat de repede se petrece diseminarea virala, spune el.

Guldvog subliniaza ca este usor de creat provocari si probleme pentru comunitati locale si persoane individuale.

– Nu dorim sa ajungem in acea situatie in mai multe locuri din tara. Nu dorim sa fim nevoiti sa inchidem societatea din nou si nu dorim absolut deloc, ca dismenirea sa creasca din nou in multe locatii, spune el.

Guldvog mai adauga ca multi se intreaba cand va fi indepartata masura distantei de 1 metru.

– Inteleg ca multi sunt preocupati de asta. Nu suntem siguri de data, dar ceea ce este sigur este ca trebuie sa avem o buna imunitate de turma si, probabil, un grad de vaccinare de 70 la suta, spune el.

Rata de incidenta „R” trebuie, de asemenea, sa fie stabila sub 1.

– Asta este inca in fata noastra, la o bucata de drum, si e important ca oamenii sa stie acest lucru, spune el.

Creste capacitatea

– Acum vor ajunge mai multe vaccinuri in tara si asta inseamna ca vaccinarea va fi accelerata in toate municipalitatile. Noi am rugat Directia de Sanatate, FHI si guvernatorii sa verifice ce fel de probleme vor putea intampina municipalitatile si cum am putea sa le ajutam, spune Høie.

Raspunsul a fost incurajator, subliniaza el.

– Multe municipalitati au luat deja masuri pentru a se asigura ca vaccinarea va continua in vara, spune Høie.

Mai multe municipalitati au adus studenti si lucratori din sanatate pensionati pentru a asigura vaccinarea in vara.

– Stiu ca multe municipalitati au fost dezamagite de redistribuirea vaccinurilor si de consecintele acesteia. De aceea sunt impresionat. Va multumesc voua, tuturor celor care faceti aceasta munca importanta in municipalitati, spune Høie.

Sursa: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/OQ45Wq/vaksinerte-slipper-karantenehotell

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu