Media Știri

Personalul sanitar poate primi doza „booster” (a treia doza)

Scris de Daniel Solheim
FHI recomanda cea de a treia doza (doza „booster”) personalului sanitar care are contact apropiat cu unele grupe de pacienti.

In urma unei cresteri a numarului de focare de infectie locale, ministrul sanatatii Ingvild Kjerkol (Ap) a invitat municipalitatile la un dialog in care subiectul este situatia corona si tocmai focarele de infectie.

– Nu este nevoie sa introducem masuri nationale de preventie in acest moment, dar e timpul sa ne suflecam manecile din nou, spune Kjerkol intr-o conferinta de presa joi seara.

Guvernul a hotarat azi ca personalul sanitar care are contact cu pacientii sa primeasca a treia doza de vaccin corona. Noutatea vine in aceeasi zi in care ministrul educatiei a decis abrogarea temporara a limitarii absentelor pana la sfarsitul anului scolar.

Ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol (Ap).

In prima instanta, personalul care in timp are contact apropiat cu pacienti cu risc ridicat de imbolnavire grava cu covid-19 vor primi oferta de a se vaccina cu cea de-a treia doza.

Directorul FHI, Camilla Stoltenberg, spune ca personalul sanitar va primi a treia doza de vaccin dupa ce persoanele cu varste peste 65 de ani au fost vaccinate cu doza booster.

Directorul FHI, Camilla Stoltenberg

Sondajele efectuate de FHI arata ca peste 70 la suta din personalul sanitar are o atitudine pozitiva fata de doza booster, in cazul in care autoritatile recomanda acest lucru.

Verifica reactiile adverse

Anterior in aceasta saptamana, TV2 a prezentat o investigatie printre femei care au fost vaccinate si care, ulterior, au avut tulburari ale ciclului menstrual.

Stoltenberg confirma faptul ca deocamdata nu a fost recomandata doza booster pentru toate grupele de persoane, printre altele, datorita nesigurantei legate de posibile reactii adverse.

– Daca citim evaluarile, tocmai asta este ceea ce ne determina sa mergem pas cu pas si sa nu recomandam doza a treia pentru toata lumea, spune Stoltenberg.

Ea spune ca este nevoie ca, tot timplu sa se clarifice daca un fenomen care apare in legatura cu vaccinarea este sau nu o reactie adversa, pe langa evaluarea importantei reactiilor adverse cunoscute pana acum.

Stoltenberg subliniaza ca raportarile privind tulburarile ciclului menstrual nu sunt singurul motiv pentru care autoritatile sunt precaute in a recomanda doza booster.

Patru din zece nu stau acasa

Si alte infectii ale aparatului respirator creeaza probleme in aceasta toamna. Printre altele, Bergen si Stavanger au sectiile de pediatrie pline cu copii care au infectii cu virusul RS.

Directorul Directiei de Sanatate, Bjørn Guldvog, a rugat oamenii sa ramana acasa atunci cand au simptome ale unei infectii a aparatului respirator. Un sondaj proaspat efectuat de Directia de Sanatate arata ca patru din zece nu stau acasa cand au simptome, chiar daca e vorba de tuse, dureri in gat si rinoree.

Helsedirektøren frykter uvanlig 17. mai-feiring også i år
Directorul Directiei de Sanatate, Bjørn Guldvåg

– Recomandarea clara de-a lungul iernii este sa stai acasa cand esti bolnav cu caile respiratorii, spune Guldvog in dialog cu TV2.

sursa: tv2.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu