Media Știri

Peste 100 de persoane infectate dupa focarul de infectie de la un restaurant in Ålesund

Scris de Daniel Solheim

Marti au fost confirmate inca sapte cazuri de infectie in Ålesund. Doua dintre acestea au legatura cu un focar de infectie de la un santier naval din oras. Cinci alte cazuri sunt legate de focarul de infectie de la restaurantul Toldboden din weekendul 17-18. aprilie.

In total sunt raportate peste 100 de cazuri de infectie legate de acest focar, pe care municipalitatea il caracterizeaza a fi un incident de diseminare virala in masa. Restaurantul a fost denuntat la politie pentru incalcarea normelor de prevenire a infectiilor.

Iata aici relatarea din VG in legatura cu situtatia din Ålesund:

Orasul Ålesund, in vestul Norvegiei. Foto : Halvard Alvik /NTB
Municipalitatea a depus plangere penala impotriva restaurantului dupa focarul de infectie de la Ålesund.

Municipalitatea Ålesund inchide restaurantul Toldboden din cauza incalcarii reglementarilor de prevenire a infectiilor. Firma care detine restaurantul este reclamata la politie in urma unui mare focar de infectie.

– Nu am mai avut niciodata atatea persoane infectate in Ålesund pana acum. In cea mai mare parte, parcursul infectiilor vine de la Toldbodboden, anunta primarul Eva Vinje Aurdal intr-un comunicat de presa joi (29. aprilie).

Primarul relateaza mai departe ca municipalitatea a primit un numar ingrijorator de mare de sesizari in ce priveste respectarea regelementarilor de prevenire a infectiilor la restaurantul cu pricina.

Conform municipalitatii, resaturantul a dat dovada de o neglijenta grava prin a nu respecta reglementarile in vigoare intr-o masura suficienta.

Municipalitatea a trimis joi o adresa restaurantului in care se comunica inchiderea restaurantului pentru o saptamana – iar compania care detine restaurantul este reclamata la politie pentru incalcarea reglementarilor de prevenire a infectiilor.

Cel putin 55 de cazuri in Ålesund si in alte municipalitati sunt legate de focarul de infectie de la Toldboden, conform municipalitatii.

– Drept urmare (a nerespectarii reglementarilor) s-a declansat un focar de infectie grav care a pus municipalitatea in cea mai grava situatie de diseminare pe care am avut-o pana acum de-a lungul pandemiei, spune consilierul Øyvind Skjelten de la municipalitatea Ålesund.

Joi seara, municipalitatea informeaza ca au fost inregistrate inca 12 cazuri de infectie in Ålesund – doua din acestea fiind legate de focarul de infectie de la Toldboden.

VG a contactat compania care este proprietara restaurantului. Reprezentantii companiei nu au dorit sa comenteze situatia.

– Noua, aici la Toldboden, ne pare foarte rau de problemele provocate oaspetilor nostri in legatura cu focarul de infectie din weekend. Asta a fost o experienta fara de care ne-am fi descurcat foarte bine, a scris restaurantul intr-o postare pe Faceebok.

Municipalitatea considera ca urmatoarele reglementari au fost incalcate din partea restaurantului:

  • Regula de distantare – clientii au sezut prea aproape unii de altii si nu s-a respectat distanta de 1 metru.
  • Regulile de igiena – rutine pentru curatarea/dezinfectarea meselor nu au fost respectate
  • Regulile servirii cu alcool – clientilor li s-au servit bauturi alcoolice fara conditia de a consuma si hrana in acelasi timp – iar restaurantul a continuat cu servirea de alcool dupa ce a pierdut controlul asupra respectarii reglementarilor de prevenire a infectiilor.
  • Restaurantul nu a indemnat clientii intr-o masura suficienta, sa se inregistreze la sosirea/plecarea din restaurant.

Ålesund, Sula si Giske au introdus de curand reglementari severe in ce priveste corona. Printre altele locatiile de cultura si divertisment au fost inchise, in timp ce manifestarile si servirea cu alcool au fost interzise. Masurile raman in vigoare pana in 10 mai.

sursa: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/bnPEdd/politianmelder-restaurant-etter-smitteutbrudd-i-aalesund

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu