Media Sănătate Știri

Prim-ministrul indeamna municipalitatile sa fie flexibile cu privire la vaccinarea din timpul verii.

Scris de Daniel Solheim

60 la suta din populatia Norvegiei este vaccinata. Prim-ministrul considera ca atat municipalitatile, cat si populatia, ar trebui sa fie flexibile cu privire la inocularea vaccinului.

Prim-ministrul Erna Solberg

– Eu ma gandesc ca acum, prima prioritate este sa te vaccinezi. Si fiecare municipalitate va face posibilul pentru a fi suficient de flexibila pentru ca oamenii sa poata primi vaccinul la un moment care este convenabil pentru ei. Dar, trebuie sa ramana important faptul ca toti sa fie vaccinati, spune Erna Solberg in dialog cu NRK.

Pana joi a fost inoculata prima doza de vaccin in 60 la suta din populatia Norvegiei. In total au fost inoculate peste 4 milioane de doze de vaccin in toata Norvegia.

Este un moment-cheie pe care prim-ministrul doreste sa-l evidentieze. Ea spune ca activitatea de vaccinare trebuie mentinuta la un nivel ridicat si de-a lungul verii.

Miercuri a fost facut cunoscut faptul ca 2000 de locuitori din municipalitatea Lier au refuzat programarea pe care o primisera la vaccinare. Municipalitatea crede ca, printre altele, acest lucru se datoreaza faptului ca multi au vacanta.

– Nu am mai trecut prin asa ceva anterior, si cred ca pentru multi acest aspect se leaga de desfasurarea concediului, a spus Heidi Kristin Ringstad, cea care conduce programul de vaccinare in municipalitatea Lier, in dialog cu publicatia Lierposten.

Prim-ministrul se afla printre cei 60 % din populatie care au primit cel putin o doza de vaccin.
Indeamna municipalitatile sa fie flexibile

Data trecuta cand vaccinuri si concedii au cazut deoadata, au fost multe proteste si reactii.

Dar Solberg considera ca si municipalitatile trebuie sa fie flexibile si sa permita locuitorilor sa aleaga cand sa primeasca doza de vaccin.

– Municipalitatile ar trebui sa fie flexibile sau cei care primesc oferta de a se vaccina?

– Ambele parti, in asa fel incat sa putem parcurge vaccinarea cat mai repede. Si atunci ambele parti trebuie sa fie flexibile. Asta inseamna ca ar trebui sa te prezinti cand ai primit o programare iar municipalitatile ar trebui sa overe posibilitatea de a-ti putea alege timpul de programare singur, poate cu o limita de o zi sau de o saptamana, spune Solberg.

Presedintele sindicatului Norges Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, considera ca sistemul sanitar a fost flexibil de-a lungul intregii pandemii.

Sindicatul Norsk Sykepleierforbund: – Oamenii accepta programarile.

– Asta inseamna ca si personalul sanitar trebuie sa fie flexibil. Si a si fost in ultimul an si jumatate, deci sper ca in curand acest lucru sa fie aprecia, spune Larsen in dialog cu NRK.

Ea indeamna populatia sa ia vaccinul cand primeste oferta pentru acesta.

– Poti fi multe motive pentru care nu te poti prezenta la o programare. Dar am vorbit cu foarte multi oameni care considera un privilegiu faptul ca li se ofera un vaccin. Suntem foarte norocosi sa avem vaccinurile in Norvegia. Deci, daca primesti o programare, prezinta-te la ea, spune Larsen.

Miercuri, FHI a anunta ca trebuie sa ne asteptam ca tulpina Delta sa devina varianta dominanta a virusului in Norvegia, asa cum a ajuns sa devina si in Marea Britanie.

Solberg spune ca tulpina Delta poate duce la inchideri ale comuntatilor pe plan local in Norvegia. In acelasi timp, Solberg subliniaza ca Norvegia este pe cale sa treaca la urmatoarea etapa de redeschidere a societatii. Norvegia se afla acum la etapa a 3-a din 4, cate contine planul de redeschidere.

– Dorim sa ne redobandim libertatea si sa avem voie sa facem cat mai multe lucruri, asa cum faceam inainte de pandemie. Si va dura mai mult daca nu mentinem presiunea ridicata la dozele de vaccin pe care le avem. Acestea trebuie inoculate pentru a proteja cat mai multe persoane, spune Solberg.

Situatia corona in Norvegia: (actualizat la 30. iunie)

  • 1062 de cazuri pozitive in ultimele sapte zile
  • 22 de persoane internate cu covid-19
  • 794 de persoane decedate
  • 2.542 314 persoane vaccinate
graficul vaccinarii in Norvegia (sursa vg.no)

sursa: NRK.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu