Omicron infecteaza foarte usor persoanele care au trecut prin boala covid-19. Asta este concluuzia in primul studiu stiintific preliminar al focarului de infectie din Africa de Sud.
Expertii care analizeaza acum infomartiile din Africa de Sud, se tem ca nici vaccinul nu va oferi vreo forma de protectie impotriva tulpinii omicron.
Informatia la care se refera ei este un studiu al persoanelor care au fost infectate anterior cu virusul coroan iar acum s-au reinfectat cu varianta omicron. Studiul nu a fost inca publicat. Asta inseamna ca inca nu este verificat de alti cercetatori.

Studiul efectuat de cercetatori de la Institutul de sanatate publica sud-african in colaborare cu mai multi cercetatori de prestigiu din tara. Acestia au analizat, de la inceputul pandemiei, cine sunt persoanele infectate si ce protectie ofera trecerea anterioara prin boala.
Ultima actualizare a studiului arata o crestere marcanta a reinfectarii dupa ce tulpina omicron s-a stabilit in Africa de Sud.

– Noi nu credem ca trecerea anterioara prin boala covid-19 ofera vreo forma de protectie imptriva omicron, spune profesorul Anne von Gottberg, de la institutul sud-african de sanatate publica, NICD.
Effectul vaccinurilor
Gradul de vaccinare este mic in Africa de Sud. Din acest motiv, studiul nu indica cat de bine sau cat de slab protejeaza vaccinurile impotriva infectarii cu omicron. Expertii pleaca, insa, de la ideea ca vaccinurile vor oferi intr-o proportie foarte mica o oarecare protectie atunci cand persoane vaccinate vor fi expuse la omicron.
– Ganditi-va doar la calatorii care au fost infectati. Aproape toti sunt vaccinati dublu sau triplu pentru ca trebuie sa arate un certificat de vaccinare. Vedem ca si persoanele vaccinate din Africa de Sud au virusul in corp. Nu avem inca suficiente date pentru a demonstra acest lucru in mod stiintific, spune profesorul Anne von Gottberg.
In Norvegia avem si noi experiente cu acest lucru. Peste jumatate din participantii la o petrecere de craciun in cartierul Frogner din Oslo, cu o saptamana in urma, au fost infectati. Toate persoanele prezente la petrecere erau vaccinate.

Directorul adjunct al DS, Espen Rostrup Nakstad a studiat informatia primita din Africa de Sud.
– Se pare ca tulpina omicron va fi o provocare pentru intreaga lume. Pentru ca va infecta atat persoanele vaccinate cat si pe cele nevaccinate, spune Nakstad.
Mai multa boala
Studiul nu arata daca omicron provoaca forme mai grave de boala. Expertii se tem, insa, ca acest lucru este posibil. Ei se sprijina pe studiu si pe cifrele de infectare care vin din Africa de Sud. Numarul infectarilor creste cu o astfel de rapiditate incat virusul trebuie sa aiba anumite proprietati.
– Calculele sunt foarte nesigure, dar omicorn poate fi cu 50-60 % mai contagios si, in acelasi timp cu 350 % mai bun la a evita imunitatea persoanei, scrie biologul Francois Balloux pe Twitter.
O astfel de varianta va duce, cel mai probabil, la forme mai grave de boala, sustine Balloux, pentru ca virusul distruge mai multe celule.

Vor fi probleme oricum
Espen Nakstand spune ca o contagiozitate crescuta, fara modificarea formelor de boala, va putea pune multe probeme. Pentru ca atunci mai multi vor putea fi infectati in acelasi timp si vor avea nevoie de ingrijri medicale in acelasi timp.
– Daca contagiozitatea este mai mare, dar imaginea formelor de boala provocate ramane relativ neschimbata, vor fi probleme oricum , mai ales in emisfera nordica , pana cand vor fi accesibile vaccinuri adaptate la varianta omicron. Astfel de vaccinuri nu vor fi gata decat spre sfarsitul iernii, in 2022, spune Nakstad.
Cea mai mare problema
In cazul in care tulpina omicron provoaca forme grave de boala, multe tari vor avea o problema enorm de mare, spune Nakstad.
– Atunci vor fi multi bolnavi, care inainte ar fi reusit sa se descurce acasa, dar acum vor avea nevoie sa fie spitalizati iar asta va duce la o crestere dramatica a saricinii asupra sistemului sanitar, spune Nakstad.
Managerul companieie farmaceutice Biontec, Ozlem Tureci, spune azi, in dialog cu Reuters, ca inca exista nesiguranta daca vaccinul ofera protectie impotriva formelor grave de boala, chiar daca compania insasi crede acest lucru. Biontech este compania care a dezvoltat vaccinul produs de Pfizer.
– Putem veni cu un vaccin adaptat tulpinei omicron relativ repede, adauga Tureci.
Cu „relativ repede”, compania spune de fapt 100 de zile.
Copiii in zona de risc
Autoritatile sud-africane observa, de asemenea , ca in comparatie cu alte tulpini ale virusului, de data aceasta copiii intampina un risc mai mare.
– Vedem ca in special copiii cu varste sub 5 ani sunt internati in spital intr-un numar mai mare decat am vazut pana acum, in valurile anterioare,a spus Waasila Jassat de la NICD la o conferinta de presa care a avut loc joi.
– Cei mai multi dintre copii au forme de boala care nu sunt complicate, a informat Anne von Gottberg.
Cercetatorii sud-africani nu au putut demonstra acest aspect ca fiind legat direct de omicron, dar in acelasi timp aceasta tulpina a preluat dominanta in tara. In acelasi timp, cercetatorii spun ca ei vad in cea mai afectata provincie a tarii, Gauteng, cresterea cea mai mare a numarului de copii spitalizati.

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator