Media Sănătate Știri

Profesor al Institutlui de medicina sociala al NTNU avertizeaza impotriva deschiderii societatii prea devreme

Scris de Daniel Solheim

– O eroare comisa in mod repetat.

La scurt timp dupa relaxari ale restrictiilor, Bergen si inca trei municipalitati din zona Sunnmøre au trebuit sa reintroduca masuri severe. Un profesor universitar avertizeaza impotriva redeschiderii societatii prea devreme.

In noaptea spre marti a fost interzisa servirea cu alcool si manifestarile publice in Ålesund, Sula si Giske. In plus, sali de antrenament, cinematografe, sali de binga si parcuri de activitati au fost inchise.

In Bergen au fost introduse, cu incepere din 20. aprilie, mai multe masuri restrictive dupa ce, in prealabil, unele din masuri fusesera relaxate, ca o prima etapa a planului de redeschidere a societatii implementat de guvern. Printre altele nu mai este voie sa ai mai mult de doi musafiri in spatiul locativ privat. Restrictiile vor dura, in prima faza, pana in 3 mai.

Inchiderea sociala in Oslo dureaza din noiembrie. Marti, la orele 16.00, presedintele consiliului municipal va informa in legatura cu masurile corona care vor fi valabile in Oslo pentru prima jumatate a lunii mai.

Prea devreme.

Profesor al Institutului de medicina sociala al NTNU, Steinar Westin, crede ca este pacat ca nu invatam din experientele deschiderii prea devreme a societatii.

– Asta este o eroare care a fost comisa in mod repetat. Cand diseminarea virala este in scadere, ne gandim ca pericolul a trecut, si-apoi spune dintr-o data „BANG” si (pandemia) loveste inapoi, spune Westin.

Profesor la Institutul de medicina sociala al NTNU, Steinar Westin, crede ca ar trebui sa fim precauti cu redeschiderea societatii.
Foto:Thor Nielsen.

El subliniaza ca el considera ca Norvegia a facut o treaba buna cu masurile de preventie a infectiilor si ca factorul de succes al tarii este ca avem de-a face cu multe comunitati locale mici si cu municipalitati care au echipe efective de preventie a infectiilor. Cu toate acestea, nu trebuie sa luam usor pandemia.

– Eu am un mare respect pentru aceasta infectie si nimeni din noi nu si-o doreste. Dar este mult mai brutala decat gripa. Nu trebuie sa credem ca motivul pentru care avem asa de putine decese in Norvegia este pentru ca virusul nu este periculos. Acest lucru se datoreaza masurilor de preventie bune, iar eu sper ca municipalitatile sa poata tine piept pandemiei, spune Westin.

Deceptie.

In mai multe locuri din Norvegia s-au putut simiti relaxarile restrictiilor pentru ca apoi acestea sa trebuiasca sa se intoarca din nou la restrictii severe.

– Ce crezi ca face asta cu motivatia oamenilor, cand se deschide societatea pentru ca apoi sa fie inchisa din nou?

– Evident, este o deceptie pentru fiecare. Dar trebuie sa luam cu noi experientele pe care ni le-am facut de-a lungul acestei pandemii. Situatia in Ålesund este una trista si trebuie sa ne reamintim sa nu fim prea increzatori sau nerabdatori.

– Crezi ca situatia din Ålesund va influenta ritmul de redeschidere a societatii in restul tarii?

– Nu stiu, dar sper asta. Si poate avea un efect disciplinar pentru cei care au insistat pentru redeschidere, spune Westin.

Municipalitatile fac fata focarelor de infectie la nivel local

Redeschiderea capitalei Oslo va fi evaluata indiferent de inchiderea oraselor Ålesund si Bergen. In cazul unui focar de infectie trebuie sa fie analizate conditiile locale si sa se faca fata acestor focare cu TISK amplificat (TISK = testing, isolering, smittesporing, karantene – testare, izolare, urmarirea infectiilor, carantina) si, eventual, masuri de reducere a infectiilor.

– Oslo face, la fel ca alte municipalitati, evaluari continue a situatiei in propriul perimetru, si ia decizii in functie de situatie. Cand se deschide, sau cand masuri sunt relaxate, va fi un risc mai mare ca sa apara focare de infectie, dar in acelasi timp se pot face multe cu masuri de reducere a infectiilor, spune seful directie pentru preventia infectiilor si siguranta al FHI, Line VOld.

Evaluare completa: Line Vold, de la FHI, spune ca toate municipalitatile fac o evaluare completa continua a situatiei in propria municipalitate pentr ca, apoi, sa ia decizii in baza acestor evaluari.
Foto: Frode Hansen.

Vold subliniaza ca trebuie sa fim pregatiti pentru aparitia focarelor de infectie si ca atunci vor fi implementate masuri pentru combaterea lor si in perioada care vine.

– In planul de redeschidere a societatii implementat de guvern este specificat ca masuri restrictive pot fi implementate din noi si asta este de actualitate mai ales pe plan local, in cazul focarelor de infectie. Am invatat multe despre modul de a proceda in legatura cu focarele de infectie in ultimul an si in ce priveste masurile de reducere a contactului pentru a reduce diseminarea virala intr-o situatie de focar.

Redeschiderea societatii este justificabila

Inchiderea de lunga durata a capitalei Oslo a fost introdus in noiembrie. Presendintele consiliului municipal, Raymond Johansen vrea o redeschidere treptata.

– Atata vreme cat cifrele de infectie continua sa scada, numarul persoanelor internate nu este prea mare iar procentajul persoanelor vaccinate este in crestere, consideram ca initierea unui proces controlat de redeschidere a societatii este justificabila, a scris Johansen publicatiei Aftenposten.

Marti, la orele 16.00, presedintele consiliului municipal din Oslo, Raymond Johnasen va informa public despre situatia Corona in capitala.

sursa: VG

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu