Media

Record de infectari cu corona in Statele Unite

Scris de Daniel Solheim

Valul de iarna si efectul omicron afecteaza Statele Unite. Statul New York a incheiat anul 2021 cu un record de peste 85.000 de infectari intr-o singura zi.

Palarii de petrecere si masca de protectie: asa au petrecut newyorkezii trecerea in noul an la Times Square in seara de revelion 2021.

Impreuna cu Washington DC si alte state din partea de est, New York este acum la varful valului de infectari in Statele Unite Dar si restul tarii resimte efectul omicron.

Joi au fost inregistrate 585.013 infectari cu corona pe intreg teritoriul SUA, iar numarul internarilor in spital este, de asemenea in crestere. 88 de decese din statul New York au fost asociate cu corona in ultima zi a anului 2021. La nivel national au fost inregistrate 1181 de decese asociate cu covid-19, conform bazei de date a publicatiei The New York Times .

Trecerea in noul an marcheaza si implinirea a doi ani de cand China a avertizat OMS in legatura cu 27 de cazuri de „pneumonie virala” de origine necunoscuta in orasul Wuhan.

De atunci si pana azi, peste 281 de milioane de oameni au fost raportati ca fiind infectati cu virusul la nivel global. Peste 5 milioane au murit ca urmare a covid-19 , conform unui raport Reuters.

Stil de pandemie – Aceasta doamna care iesise la sarbatorirea trecerii in noull an si-a fixat vizorul pe caciula de blana.

In ajunul Anului Nou, statul New York a inregistrat cele mai mari cifre de persoane infectate de la inceputul pandemiei, relateaza The New York Times.

Cu 85.476 noi infectari inregistrate in 31 decembrie, peste 22 % din testele corona au fost pozitive. Trendul exploziv al infectiei nu arata semne de slabiciune. Dimpotriva, autoritatile sanitare americane se tem ca numarul real al infectarilor este mult mai mare pentru ca cei care au calatorit in vacante si persoanele infectate in legatura cu adunari mari de oameni, probabil nu sunt inca inclusi in aceste masuratori.

New York este unul din mai multe puncte fierbinti – impreuna cu Washington D.C. si alte state din est – care sunt in fruntea cresterii numarului de infectari la nivel national.

Joi au fost inregistrat si un numar record de infectari la nivel national, cu 585.013 cazuri in toata tara, iar numarul de spitalizari creste pe arii mari din tara.

In cursul ultimelor 24 de ore, statul New York administrase aproape 90.000 de doze de vaccin, conform guvernatorului Hochuls. 88 de decese au fost asociate cu covid-19. La nivel national au fost inregistrate 1181 de decese asociate cu covid-19.

Lupta impotriva valului de iarna

Guvernatorul Kathy Hochul a indemnat populatia sa aiba grija de cei mai vulnerabili:

– Cand lupam impotriva valului de iarna, trebuie sa ne gandim la cei mai vulnerabili dintre noi. Fa tot ce poti pentru a ii tine in siguratnta pe ceilalti din jurul tau impotriva covid-19. Foloseste masca de protectie, spala-te pe maini si foloseste-te de cea mai buna unealta pe care o avem la dispozitie – vaccinul, a spus ea intr-un comunicat, cand au fost date publicitatii datele de infectare.

Sitautia vaccinarii in SUA

In urma cu doua saptamani, 21.000 de persoane infectate pe zi au fost suficiente pentru a trage un semnal de alarma. De atunci si pana acum, tulpina omicron a bantuit ca o tornada si a dus la un inceput neplacut al celui de-al treilea an de pandemie.

Chiar daca au fost mult mai putine cazuri de infectare, recordul din valul de infectari din iarna trecut din SUA a venit cam la acelasi moment in timp. Anul trecut, recordul a fost stabilit in 12 ianuarie. Daca trendul continua in acest an, inseamna ca varful infectarlor este cam la o saptmana dupa punctul maxim.

Publicatia The New York Times arata ca unii experti in testare sustin ca perioada de incubare a tulpinei omicron poate sa mai scurta, pana la 72 de ore, ceea ce ofera valului de anul acesta o viteza mai mare.

Mesaj clar: O pictura murala in New York City care indeamna la folosirea mastii de protectie
Vesti bune in vestile rele

Totusi, cateva puncte de lumina se pot vedea la orizont. Varianta omicron are un risc cu 50 % mai mic de a provoca spitalizarea in comparatie cu varianta delta , arata un studiu britania si doar o treime din persoanele spitalizate au nevoie de ajutor de urgenta. Dar, datorita faptului ca rata de infectie este atat de mare, numarul mare de infectari provoaca probleme pentru societate.

Vaccinarea pare sa aiba un efect bun. Din punct de vedere statistic, conform UK Health Security Agency, sunt cu 65 % mai putine perosane internate printre cei care au primit doua doze de vaccin in comparatie cu cei nevaccinati si cu 81 % mai putin pentru cei care au primit doza booster.

Sondajul este bazat pe 528.176 de infectari cu omicron si 573.012 infectari cu tulpina delta, si este unul din cele mai mari sondaje omicron efectuate pana acum, relateaza The New York Times.

Vremuri noi: La Times Square agenti de paza tineau pancarte care sa aminteasca persoanelor aflate in vacanta ca trebuie sa aiba la indemana documente de identitate si dovada ca sunt vaccinati.
Inaspriri in California

Pe cealalta coasta a Americii, in California, masurile de control si preventie sunt inasprite acum, relateaza Los Angeles Times.

Municipalitatea Los Angeles a avut peste 27.000 de noi infectari la sfarsitul anului 2021. Asta depaseste cu mult cifrele din iarna trecuta cand erau inregistrae 16.000 de infectari pe zi. Aproape 1 din 4 persoane testate acum sunt pozitive cu corona, coform autoritatilor, iar numarul persoanelor infectate se dubleaza din doua in doua zile.

Numarul internarilor in spitale creste iar autoritatile sanitare sunt ingrijorate de ceea ce se va intampla cand oamenii se vor intoarce acasa din calatoriile de vacanta.

Grant Elementary School in Los Angeles este printre scolile care sunt afectate de tulpina omicron

In Los Angeles, toti angajatii din scolile publice si privatte trebuie sa poarte masca de protectie la locul de munca. Elevii si angajatii trebuie sa poarte masca si in aer liber, in zone cu populatie aglomerata, la inceperea noului trimestru luni.

Scolile vor avea doua saptamani, de la data reinceperii trimestrului, sa mentina regulile de purtare a mastii de protectie.

Startul scolii partial amanat

Decizia a fost trimisa vineri, de catre directorul de sanatate publica Barbara Ferrer, la 80 de districte scolare din municipalitate ” ca raspuns la diseminarea rapida a tulpinei omicron”.

Aproximativ 50 de circumscriptii socolare din municipalitatea Los Angeles redeschid scolile in 3 ianuarie. Restul de 30, care include si Los Angels Unified School District , vor deschide o saptamana mai tarziu.

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu