Media Știri

Record sumbru in Florida

Scris de Daniel Solheim

Florida este acum noul epicentru al pandemiei in SUA.

Diseminarea virala in Florida continua sa creasca si, doar in ultima saptamana, numarul cazurilor de infectie a crescut cu 50 la suta.

In ultima zi au fost inregistrate 21.689 de cazuri de infectie in Florida, ceea ce corespunde cu cel mai mare numar de cazuri de infectie inregistrate intr-o singura zi de la inceputul pandemiei pana acum. Cifrele au fost inregistrate vineri, dar au fost publicate sambata.

A group waits to get a COVID-19 test, Saturday, July 31, 2021, in North Miami, Fla. Federal health officials say Florida has reported 21,683 new cases of COVID-19, the state's highest one-day total since the start of the pandemic. The state has become the new national epicenter for the virus, accounting for around a fifth of all new cases in the U.S. Florida Gov. Ron DeSantis has resisted mandatory mask mandates and vaccine. (AP Photo/Marta Lavandier)
Un grup asteapta sa primeasca rezultatul testului covid-19, sambata, 31 iulie in North Miami, Florida

Cifrele arata cat de repede se disemineaza virusul in acest stat. Doar cu o zi inainte, au fost inregistrate in jur de 17.000 de cazuri.

Statul Florida are acum 20 la suta din cazurile inregistrate pe tot teritoriul SUA si a devenit, drept urmare, noul epicentrul pandemic, scrie agentia de presa AP.

Signage stands at the ready (foreground) in case COVID-19 testing at Barnett Park reaches capacity, as cars wait in line in Orlando, Fla., Thursday, July 29, 2021. The line stretched through the park for more than a mile out to West Colonial Drive near the Central Florida Fairgrounds. Orange County is under a state of emergency as coronavirus infections skyrocket in Central Florida. The Barnett Park site is testing 1,000 people a day and has closed early in recent days due capacity limits. (Joe Burbank/Orlando Sentinel via AP)
Locatia de testare de la Barnett Park a ajuns la capacitate maxima in Orlando, Florida, Joi, 29. iulie 2921. Coada de masini se intindea peste un kilometru si jumatate. Locatia de testare are o capacitate de pana la 1000 de teste iar in ultimele zile a inchis mai devreme datorita lipsei de capacitate.
Numarul internarilor creste

In ultima saptamana au fost inregistrate mai mult de 110.000 de cazuri, o crestere de la 73.000 inregistrate in saptamana anterioara. Asta inseamna de 11 ori mai multe cazuri decat erau raportate la inceputul lui iunie. Numarul infectiilor este acum la nivelul celor raportate in ianuarie, inainte de inceperea vaccinarii.

Numarul de internari se apropie de numarul cel mai mare al anului trecut, informeaza Uniunea spitalelor din Florida. Peste 9300 persoane sunt internate in momentul de fata, o crestere de la 1845 de internari in urma cu o luna. Florida are mai multi pacienti internati pe cap de locuitor decat oricare alt stat american.

In total au decedat 409 de persoane infectate cu virusul Corona in Florida saptamana trecuta, astfel, numarul deceselor depasind 39.000 din martie anul trecut pana acum.

Refuza introducerea obligativitatii mastii de protectie

Guvernatorul republican al statului, Ron DeSantis, a refuzat scolilor din statul Florida introducerea obligativitatii purtarii mastii de protectie pentru elevii care se intorc la scoala in august.

– Eu am trei copii. Sotia mea si eu nu vom folosi masca de protectie cu copiii. Eu vreau sa-i vad zambind si distrandu-se, a spus DeSantis la o conferinta de presa vineri.

El a sustinut ca nu exista probe care sa dovedeasca ca masca de protectie impiedica raspandirea covid-19 printre elevi si cadre didactice. Asta este in clara contradictie cu instructiunile Institutului American de Sanatate publica CDC care recomanda folosirea mastii de protectie in spatii inchise pentru cadre didactice, angajati si elevi, indiferent de statutul de vaccinare.

DeSantis sustine ca cresterea diseminarii virale se datoreaza variatiilor de sezon – vremea calda face ca mai multi sa stea in spatii inchise iar instalatiile de aclimatizare fac ca virusul sa fie circulat in incaperi.

Criticat

Aproximativ 60 la suta din locuitorii statului peste 12 ani sunt vaccinati, ceea ce face ca Florida sa se situeze la jumatatea clasamentului in ce priveste eforturile de vaccinare comparate cu cele ale altor state.

Criticii guvernatorului spun ca refuzul sau de a impune folosirea mastii pune elevii si angajatii scolilor in pericol.

– Stim ca folosirea mastii este un mod simplu si efectiv de a impiedica diseminarea virala, iar din punct de vedere medical nu are nici un sens sa recomanzi ca masca sa nu fie folosita, spune medicul Bernard Ashby, liderul comitului pentru protectia sistemului de sanatate din Florida.

Organizatiile cadrelor didactice din statul american spun ca guvernatorul ar trebui sa lase la latitudinea autoritatilor locale sa ia aceasta decizie in loc sa introduca o masura pe tot teritoriul statului.

sursa: db.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

1 Comment

Lasă un comentariu