Media Știri

Regim de carantina la intrare in Norvegiapentru toate persoanele care vin din unele tari din Africa

Scris de Daniel Solheim

Diseminarea noii variante a virusului corona face ca Norvegia sa introduca regim de carantina pentru cei care vin in Norvegia din unele tari africane.

Guvernul informeasa intr-un comunicat de presa dat publicitatii vineri ca se va introduce regim de carantina pentru opt tari africane.

– Toate persoanele care vin dintr-o tara sau din tarile in cauza, vor trebui sa intre in carantina, astfel incat sa evitam diseminarea. Aceste persoane vor trebui sa se testeze, ca sa fim siguri ca virusul nu va fi diseminat in Norvegia, spune Støre in dialog cu VG.

Regimul de carantina este valabil pentru persoanele care calatoresc spre Norvegia din:

 • Africa de Sud
 • Namibia
 • Zimbabwe
 • Botswana
 • Mozambic
 • Lesotho
 • Eswatini
 • Malawi

– Trebuie sa intarziem si sa limitam posibilitatile variantei de virus, care a fost depistata in Africa de Sud, de a se disemina in Norvegia. De aceea innasprim acum masurile pentru persoanele care calatoresc din aceasta regiune, a spus ministrul sanatatii Ingvild Kjerkol in comunicatul de presa.

Masurile introduse contin urmatoarele reglementari:

 • Se introduce interdictia zborurilor directe din aceste tari
 • Toti calatorii care vin din aceste tari trebuie sa stea in carantina minimum 10 zile – inclusiv persoanele cu vaccinare completa. Carantina trebuie efectuata la hotel.
 • Toti calatorii care vin din aceste tari trebuie sa se testeze, valabilitate retroactiva pana in data de 16. noiembrie.
Cred ca va ajunge si in Norvegia

Directorul adjunct al FHI si responsabil cu programul de vaccinare, Geir Bukholm, a spus vineri, in dialog cu VG, ca este greu de impiedicat ca noua varianta de virus sa ajunga in Norvegia:

– Eu cred ca va ajunge in Norvegia. Masurile pe care le putem lua acum sunt pentru a frana timpul de import, adica cat ii ia virusului sa ajunga pana in Norvegia.

Varianta da motive de ingrijorare pentru ca are foate multe modificari ale proteinei de la suprafata (ghearele care ies in afara virusului), ceea ce are o importanta pentru contagiozitate si efectul vaccinurilor.

Oamenii asteapta la rand pe terminalul aeroportului O.R. Tambo in Johannesburg. Africa de Sud este una din opt tari care primesc regim de carantina la intrare in Norvegia
A devenit varianta dominanta in Africa de Sud

Innasprirea reglementarilor de intrare – atat in Norvegia cat si in alte tari – vine ca urmare a unei ample diseminari a noii variante in Africa de Sud.

Varianta a fost descoperita in urma unei puternice cresteri a numarului de infectari in provincia Guateng, care cuprinde atat cel mai mare oras al tarii, Johannesburg, cat si capitala administrativa Pretoria.

In cursul a catorva saptamani, noua varianta a reusit sa devina dominanta in regiunea Guateng, regiune care are aproximativ 90 la suta din numarul total de infectari.

Comisia UE a propus vineri dimineata, oprirea de urgenta a zborurilor dinspre partea de sud a Africii, dupa ce a fost anuntat faptul ca o noua varianta contagioasa a virusului a fost depistata in mai multe tari.

– Nu avem zboruri directe de acolo, deci asta este in ajutorul Norvegiei, de asemenea. Situatia este monitorizata indeaproape de ministerul justitiei, care are responsabilitatea pentru gestionarea acestor aspecte, a spus ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol in dialog cu VG mai devreme.

Ea a informat atunci ca guvernul ia in considerare masuri precum testare, carantina si masca de protectie.

Joi, Marea Britanie a interzis accesul in regat pentru persoanele care calatoresc din sase tari din sudul Africii. Vineri, Italia si Germania au ordonat anularea zborurilor din sapte tari africane. Si Danemarca si-a innasprit reglementarile de intrare.

Ministrul sanatatii din Africa de Sud, Joe Phaahla

Ministrul sanatatii din Africa de Sud, Joe Phaahla a reactionat vineri la interdictiile de intrare introduse de mai multe tari. El descrie deciziile ca fiind „nedrepte” si „precipitate”.

Conform Reuters, el recunoaste ca studiile indica faptul ca noua varianta este mai contagioasa, dar decizia de a inchide granitele in mai multe tari „nu are nici un sens” pentru ca multe din aceste tari lupta ele insasi cu propriile valuri de infectie.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu