Media

Regimul de carantina la intrare in Norvegia se abroga

Scris de Daniel Solheim

Guvernul Norvegiei – Comunicat de presa |24.01.2022

In urma recomandarii primite din partea FHI, Guvernul abroga regimul de carantina la intrare in Norvegia, pentru ca nu mai este considerat necesar din punct de vedere al masurilor de preventie si control.
Regimul de carantina la intrare se abroga cu incepere de la miezul noptii, in noaptea spre miercuri, 26. ianuarie 2022.

In prezent, persoanele care sosesc in Norvegia dintr-o tara/teritoriu cu regim de carantina, si nu pot face dovada ca au schema de vaccinare completa sau ca au trecut prin boala covid-19 prin prezentarea certificatului corona valid si verificabil, trebuie sa intre in carantina. (Carantina de intrare de 10 zile poate fi, totusi, prescurtata prin test negativ facut cel mai devreme la trei zile de la intrarea in tara).

FHI arata ca cei care calatoresc „fara certificat corona” sunt in proportie de 7 % din totalul de persoane inregistrate la intrare in Norvegia si 4% din cazurile de infectie.

Conform evaluarii FHI, masura de carantina are o mica importanta pentru modul de dezvoltarea a epidemiei sau pentru capacitatea spitalelor din Norvegia, si nu considera masura de carantina la intrare ca fiind una necesara in situatia din prezent.

– Eu sunt de acord cu FHI ca proportia de persoane infectate in randul calatorilor fara certificat corona este atat de mica in proportie cu situatia diseminarii virale pe care o avem in Norvegia in acest moment, incat timpul este potrivit pentru a modifica acest regim al carantinei de intrare, a spus ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol.

– Abrogarea masurii de carantina la intrare in Norvegia ca contribui la o deschidere mai rapida a societatii, cu o procedura mai simpla de intrare in tara. Acest lucru poate da consecinte pozitive pentru societate si economie si pentru viata de afaceri in general, in special pentru industria turismului.

Calatorii care intra in Norvegia vor trebui, si in continuare, sa se inregistreze inainte de sosirea in Norvegia.

Cerinta prezentarii testului negativ facut inainte de intrarea in tara este in continuare valabila pentru persoanele care nu pot face dovada schemei de vaccinare completa sau a trecerii prin boala covid-19.

Este important sa reamintim celor care calatoresc ca trebuie sa se testeze cand au simptome si sa intre in izolare in cazul unui test pozitiv

Cei care se afla in prezent in carantina de intrare, pot iesi din carantina cu incepere de la miezul noptii, in noaptea spre miercuri, 26. ianuarie.

– O cauza importana pentru care consideram ca ar trebui sa abrogam cerinta regimului de carantina la intrare este legata de nevoia de a vedea masura carantinei de infectie si cea a carantinei de intrare in legatura una cu cealalta. Carantina de infectie pentru contacti apropiati care nu sunt membri ai gospodariei sau persoane echivalent de apropiate, este deja abrogata. Incepand din 26 ianuarie carantina de infectare pentru membrii aceleiasi gospodarii si a persoanelor echivalent de apropiate va fi posibil de inlocuit cu un regim de testare zilnica, spune Kjerkol.

Regimul de carantina la intrare in Norvegia va putea fi reintrodus in cazul in care situatia diseminarii virale se va schimba sau in cazul aparitiei unei variante a virusului care ar necesita masuri mai severe.

Guvernul va reveni cu o evaluare de ansamblu a tuturor masurilor de preventie si control la intrarea in Norvegia, printre altele testarea la granita, la inceputul lunii februarie.

sursa: Guvernul Norvegiei

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu