Media Sănătate Știri

Regulile carantinei de intrare in Norvegia pana la 1. iulie

Scris de Daniel Solheim
A nu se confunda cu restrictiile de intrare, care raman in continuare valabile!

Verifica aici care sunt regulile de carantina pentru tine la intrarea in Norvegia.

Guvernul a facut mai multe modificari in regulile de intrare si carantina la intrare in Norvegia pentru persoanele protejate, imunizate si a minorilor.

In acelasi timp, certificatul corona norvegian este in faza de testare pana vineri – cand aceasta solutie digitala va fi accesibila pentru toti.

Guvernul recomanda evitarea tuturor calatoriilor in strainatate care nu sunt strict necesare pana la 1. iulie.


ATENTIE!

Nu toata lumea poate intra in Norvegia. Vezi restrictiile de intrare pe site-ul guvernului si aici pe Portalul Romanesc din Norvegia.

Lista celor care nu pot intra in Norvegia

Regulile pentru toate persoanele – indiferent daca aceste sunt protejate sau nu:

  • daca vii dintr-o tara sau zona „rosie” sau ai fost in calatorie in afara spatiului SEE/Schengen sau Marea Britanie, trebuie sa prezinti un test negativ, facut cu max 24 de ore inainte de intrarea in Norvegia.
  • toti cei care vin in Norvegia din tari „rosii” sau tari din afara spatiului SEE/Schengen si Marea Britanie, trebuie sa se testeze la sosirea in Norvegia.
  • Toti cei care vin in Norvegia din tari/zone cu obligatie de carantina, se vor inregistra (www.entrynorway.no) inainte de a traversa granita. Te poti inregistra din momentul in care mai sunt 72 de ore pana la sosirea ta in Norvegia.

De aici, lucrurile devin mai complicate. Exista o serie de reguli diferite pentru persoane protejate, imunizate, persoane care au avut corona in ultima jumatate de an, copii si cei care nu sunt protejati.

Cine este „protejat” ?
– persoanele imunizate (cu ambele doze de vaccin),
– Persoanele care au primit prima doza de vaccin si au trecut 3 saptamani de la inocularea dozei,
– Persoanele care au fost bolnave de covid-19 in ultimele 6 luni.

Acestea sunt regulile generale pentru intrarea in Norvegia. Toate exceptiile le gasesti pe helsenorge.no si regjeringen.no

Cat timp trebuie sa stai in carantina?

Persoanele „imunizate” si persoanele care au avut covid-19 in ultima jumatate de an , sunt exceptate de la carantina de intrare in Norvegia incepand de vineri. Acest fapt trebuie dovedit prin prezentarea certificatului corona norvegian la granita.

Persoanele „protejate”, care au primit o doza de vaccin, nu vor sta in carantina hoteliera, dar vor trebui sa stea in carantina la domiciliu. Acestia vor putea iesi din carantina cu test negativ covid-19 cel mai devreme dupa trei zile.

Persoanele „neprotejate” vor sta in carantina 10 zile, dar pot prescurta perioada de carantina cu test negativ covid-1 cel mai devreme dupa sapte zile.

Minorii care calatoresc cu persoane „protejate” pot, cu incepere de vineri, sa prescurteze timpul de carantina, cu test covid-19 negativ cel mai devreme dupa trei zile.

Pentru persoanele vaccinate in strainatate sunt valabile aceleasi reguli ca pentru personele „neprotejate”.
Trebuie sa stai in carantina hoteliera?

Persoanele protejate care au primit doar o doza de vaccin, pot face carantina acasa sau in alt loc potrivit. La granita trebuie sa faci dovada prin certificatul corona de pe helsenorge.no ca ai fost vaccinat (in Norvegia) sau ca ai avut covid-19 in ultimele sase luni.

Copii ai persoanelor protejate pot sta in carantina de intrare in aceeasi locatie impreuna cu parintii lor.

„Persoane neprotejate” care calatoresc din tari din afara spatiului SEE/Schengen si Marea Britanie, trebuie sa stea in carantina hoteliera cel putin sapte zile.

Daca vii dintr-o tara din spatiul SEE/Schengen si Marea Britanie, cu presiune de diseminare mare, poti prescurta carantina hoteliera prin test covid-19 negativ cel mai devreme dupa trei zile, dar trebuie sa continui carantina la domiciliu.

Pentru persoanele vaccinate in strainatate sunt valabile aceleasi reguli ca pentru personele „neprotejate”.

Verifica aici care sunt tarile din care, atunci cand vii in Norvegia, nu trebuie sa stai in carantina hoteliera.

Ce se intampla dupa 1. iulie?

Pasaportul UE Corona va fi gata la 1. iulie. Parlamentul UE a votat miercuri pentru emiterea pasaportului, care urmeaza sa fie folosit de calatori in Europa.

Pasaportul arata daca ai fost vaccinat anti corona, daca ai testat negativ de curand sau daca ai avut deja covid-19.

Membrii parlamentului european au cazut de acord ca tarile UE sa nu aiba reguli proprii de carantina, izolare si testare a persoanelor care au pasaportul, cu exceptia situatiei in care acest lucru este necesar si proportional pentru protejarea sanatatii publice, anunta E24.no.

– Eu cred ca unele tari vor deveni galbene pana la 1. iulie si ca nivelul de diseminare este atat de scazut incat nu mai este nevoie de carantina deloc. Si atunci certificatul corona nu va mai avea utilizare, spune directorul adjunct de sanatate Espen Rostrup Nakstad in dialog cu VG.

In cazul in care vor exista tari „rosii” dupa 2 iulie, UE va fi pregatita cu pasaportul corona pentru toata Europa, subliniaza el.

– Atunci vei putea, probabil, sa calatoresti de-a lungul si de-a latul Europei, si in tari rosii, fara sa intri in carantina, daca ai primit doua doze de vaccin sau daca ai avut covid-19 in ultimele sase luni, spune el.

Nakstad infomeaza ca inca nu este clarificat ce reglementari vor fi valabile pentru cei care au primit doar o doza.

– Este posibil ca, combinatia dintre cifre scazute de diseminare in Europa si o singura doza de vaccina sa fie suficient pentru ca tarile sa spuna ca nu exista risc mare, si ca poti calatori, dar nu este sigur.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

5 Comentarii

  • Multe informatii utile pe site, felicitari. Mi-as dori sa gasesc aici si informatii despre conditiile de calatorie CATRE Romania in conditiile actuale.

    • O astfel de informatie este putin dificil de dat. Depinde de mai multi factori, care se schimba destul de rapid, in functie de mijlocul de transport, in primul rand. Cea mai simpla cale de acces este zborul direct, Oslo-Bucuresti. Din alte orase ale Norvegiei, cu avionul, trebuie sa luati in calcul cerintele care vi se impun in tarile in care faceti escala si, evident, cerintele din Romanaia fata de acele tari. Puteti intelege ca sunt singur in ce priveste traducerea acestor articole, iar timpul folosit pentru culegerea acestor informatii este imens. Pe de alta parte, sunt mai multe rute terestre, treceri cu feriboturi, etc. Toate acestea schimba datele problemei de la caz la caz.
      Incerc sa fiu la curent, in primul rand, cu ceea ce se intampla in Norvegia si plec de la ideea ca cetatenii romani se pot informa cu privire la reglementarile valabile in Romania.

Lasă un comentariu